Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Zasilacz 12v 5A do rozruchu
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-mont ... 8909698568
Ale jak te moje 12kw podłączyć to nie mam pojęcia jeszcze te SSR zaczyna mnie to przerastać. Może tak jak w skn
Jak by to kto narysował to może pracę by poszły dalej.
Znalazłem jeszcze taki SSR
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-po ... 6250129694
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-mont ... 8909698568
Ale jak te moje 12kw podłączyć to nie mam pojęcia jeszcze te SSR zaczyna mnie to przerastać. Może tak jak w skn
Jak by to kto narysował to może pracę by poszły dalej.
Znalazłem jeszcze taki SSR
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-po ... 6250129694
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 kwie 2020, 14:39 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
Lepiej weź 3x jedna faza Jak jeden szlag trafi w trakcie pracy, to pozostałe mają szansę dociągnąć do końca No i przy okazji masz "regulację" stopniowa mocy.
Schemat - przeciez tam wyżej jest schemat - te szare z pomarańczowymi paskami to chyba jakieś złączki czyli tak jak byś połączył kable w kostce. Chyba że chcesz na 3 fazy to troszkę inaczej będzie, ale jak sobie nie będziesz mógł poradzić to pisz - coś przerobię ten schemat
Schemat - przeciez tam wyżej jest schemat - te szare z pomarańczowymi paskami to chyba jakieś złączki czyli tak jak byś połączył kable w kostce. Chyba że chcesz na 3 fazy to troszkę inaczej będzie, ale jak sobie nie będziesz mógł poradzić to pisz - coś przerobię ten schemat
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 kwie 2020, 15:59 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
Schemat ogarniam ale te 2 grzałki 400v to już niet to razem 12kw a sterowanie wyniesie pewnie tyle co nowy garnek z grzałkami na 230v ale nie razygnuje puki jest światełko w tunelu . Jak opanuje podstawę to już może dalej uda się samemu ogarnąć hermsa .
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
https://www.aabratek.pl/produkty/540/5_ ... ratis.html
Mam dwie takie podpięte pod skn obecnie .może powinienem tak to napisać 4x3kw
Tak w SKN a teraz to już tylko chyba da rade podłączyć w trójkąt 3x3kw i jedna zostanie nie podpięta . Gwiazdka chyba odpada bo stracę na mocy chyba
Mam dwie takie podpięte pod skn obecnie .może powinienem tak to napisać 4x3kw
Tak w SKN a teraz to już tylko chyba da rade podłączyć w trójkąt 3x3kw i jedna zostanie nie podpięta . Gwiazdka chyba odpada bo stracę na mocy chyba
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 13:01 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
Kurde mam wielki dylemat posiadam ten garnek 70 l i nie w cholerę teraz mi nie pasuje . Zamówię chyba 100l na zacierną bo i tak muszę coś kupić. Keg 100l to też raczej 300-350 , to wolę parę złotych dołożyć do gara .
Znalazłem takie cosik wygląda jak moja siedemdziesiątka z której jestem zadowolony
https://allgastro.pl/pl/p/Garnek-wysoki ... gL1MfD_BwE
Powoli graty zaczynają się gromadzić
Znalazłem takie cosik wygląda jak moja siedemdziesiątka z której jestem zadowolony
https://allgastro.pl/pl/p/Garnek-wysoki ... gL1MfD_BwE
Powoli graty zaczynają się gromadzić
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 25 kwie 2020, 19:10 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
No to jestem po pierwszym gotowaniu na nowej warzelni . Wiele jeszcze zostało do dopracowania ale zapasy piwa się wyczerpały i trzeba było odpalić . Kupa stresu bo kalibrowalem jeszcze termometry podczas zacierania ale jakoś poszło . Najważniejsze, że pompy dały radę i wyciągnąłem 5,5 l/ min brzeczki w obiegu przez wężownice , może by się udało więcej ale już zawór poszedł na max . Słody zamawiałem śrutowane więc były obawy, na szczęście FD że szczeliną 1mm dało radę .
Jestem mega zachwycony klarownością brzeczki i tym , że proces skrócił się znacznie i zamknąłem się w około 5,5h . 50 l brzeczki z 350g chmielu przeleciało grawitacyjnie przez hopstopper ale zajęło to około 30 min . To tak po kurtce przy kolejnym warzeniu bardziej szczegółowo będę sprawdzał czasy Pozdrawiam !
Jestem mega zachwycony klarownością brzeczki i tym , że proces skrócił się znacznie i zamknąłem się w około 5,5h . 50 l brzeczki z 350g chmielu przeleciało grawitacyjnie przez hopstopper ale zajęło to około 30 min . To tak po kurtce przy kolejnym warzeniu bardziej szczegółowo będę sprawdzał czasy Pozdrawiam !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
Wczoraj odbyła się desperacka próba zatarcia jęczmienia na zbożówkę ewentualnie rektyfikat zbożowy. A zaczęło się tak:
Od rana chodziłem z myślą, że przydałoby się zrobić coś innego niż cukrówka ale, że wiele niewiadomych w głowie czas leciał i tak do 16:00.
O tej godzinie zapadła decyzja szybko do teścia po jęczmień, śrutowanie i jedziemy . Zboże zostało zbyt drobno zmielone na rolniczym gniotowniku i podejrzewałem, że może to się nie udać na hermsie i miałem rację . Proporcje 1/3 wyprodukowały luźną papkę i obieg zupy był niemożliwy transport do kolejnego gara i podgrzewanie do 90 stopni i dodanie 2 części enzymu upłynniającego . Próba uzyskanie czystego płynu legła w gruzach więc poszło wszystko do beczki , z racji późnej godziny dodałem jeszcze 40 l wody około 70stopni i wysyłałem 12kg słodu który miał iść na piwo , dało to temperaturę zacieru około 63 stopni. Po spadku do 60 wlałem jeszcze enzym scukrzający tak na wszelki wypadek, zamknąłem lodówkę i poszedłem spać.
Proporcje to:
śruta jęczmienna 15kg
Słód pale ale 12kg
90 l wody i enzymy
Dziś sprawdziłem blg wynosi 16 chyba trochę słabo ale dobre i to po takim chaosie wczorajszym.
Nie posiadam zbiornika z płaszczem dlatego chciałem czysta brzeczkę. Teraz mnie czeka filtracja przed puszczeniem.
Temperatura jeszcze 40 stopni więc jeszcze trochę do zapisania drożdży tylko co wybrać?
Mam 2 paczki whisky yeast ale to starczy raptem na połowę zacieru. Oprócz tego fermiole i pożywkę tego w nadmiarze.
Może ktoś poleci dobry worek filtracyjny do filtracji.
Miało być tak pięknie a tu kupa syfu i garów do mycia zaschniętych bo zostały do dziś. Myślę, że następnym razem zrobię z samego słodu jak browar nie patrząc na cenę przynajmniej w taki sposób mogę wykorzystać swojego hermsa.
Od rana chodziłem z myślą, że przydałoby się zrobić coś innego niż cukrówka ale, że wiele niewiadomych w głowie czas leciał i tak do 16:00.
O tej godzinie zapadła decyzja szybko do teścia po jęczmień, śrutowanie i jedziemy . Zboże zostało zbyt drobno zmielone na rolniczym gniotowniku i podejrzewałem, że może to się nie udać na hermsie i miałem rację . Proporcje 1/3 wyprodukowały luźną papkę i obieg zupy był niemożliwy transport do kolejnego gara i podgrzewanie do 90 stopni i dodanie 2 części enzymu upłynniającego . Próba uzyskanie czystego płynu legła w gruzach więc poszło wszystko do beczki , z racji późnej godziny dodałem jeszcze 40 l wody około 70stopni i wysyłałem 12kg słodu który miał iść na piwo , dało to temperaturę zacieru około 63 stopni. Po spadku do 60 wlałem jeszcze enzym scukrzający tak na wszelki wypadek, zamknąłem lodówkę i poszedłem spać.
Proporcje to:
śruta jęczmienna 15kg
Słód pale ale 12kg
90 l wody i enzymy
Dziś sprawdziłem blg wynosi 16 chyba trochę słabo ale dobre i to po takim chaosie wczorajszym.
Nie posiadam zbiornika z płaszczem dlatego chciałem czysta brzeczkę. Teraz mnie czeka filtracja przed puszczeniem.
Temperatura jeszcze 40 stopni więc jeszcze trochę do zapisania drożdży tylko co wybrać?
Mam 2 paczki whisky yeast ale to starczy raptem na połowę zacieru. Oprócz tego fermiole i pożywkę tego w nadmiarze.
Może ktoś poleci dobry worek filtracyjny do filtracji.
Miało być tak pięknie a tu kupa syfu i garów do mycia zaschniętych bo zostały do dziś. Myślę, że następnym razem zrobię z samego słodu jak browar nie patrząc na cenę przynajmniej w taki sposób mogę wykorzystać swojego hermsa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 gru 2020, 12:00 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
W oczekiwaniu na kociołek z płaszczem:
Dokupiłem SSRy , przekaźniki, kilka przycisków bistabilnych , przycisk chwilowy, przekaźnik z opóźnieniem i zacząłem zabawę.
Sterownik ma posłużyć do zacierania słodu na piwo a także zboża na destylat smakowy razem z fermentacją i destylacją - wszystko w jednym zbiorniku sterowany craftbeerpi3.
Najwięcej problemów sprawiło mi podłączenie mieszadła z opóźnieniem czasowym pracującym w tym samym czasie co grzałki , wyzwalanie go przyciskiem chwilowym bez względu na pracę sterownika na długość zwłoki ustawionej po wyłączeniu grzałek.
Po kilkugodzinnej walce udało się ustawić na niezależnym gipo i będę próbował zgrupować żeby to chodziło w jednym czasie. Mogłem podpiąć pod sterowanie grzałek ale, że chodzą na
Mod_Pwm_Logic to mieszadło mrugało razem z grzałkami przy zmniejszaniu mocy.
Na chwilę obecną tak wygląda ten bałagan:
Jedyne co mnie denerwuję to chwilowe wyłączenie monitora po odpaleniu pompy na 230v . Puściłem ją nawet przez przekaźnik i nic nie pomogło - zostaje próba na SSR . Podepnę jeszcze inne urządzenie zamiast pompy i sprawdzę może to jej wina.
Dokupiłem SSRy , przekaźniki, kilka przycisków bistabilnych , przycisk chwilowy, przekaźnik z opóźnieniem i zacząłem zabawę.
Sterownik ma posłużyć do zacierania słodu na piwo a także zboża na destylat smakowy razem z fermentacją i destylacją - wszystko w jednym zbiorniku sterowany craftbeerpi3.
Najwięcej problemów sprawiło mi podłączenie mieszadła z opóźnieniem czasowym pracującym w tym samym czasie co grzałki , wyzwalanie go przyciskiem chwilowym bez względu na pracę sterownika na długość zwłoki ustawionej po wyłączeniu grzałek.
Po kilkugodzinnej walce udało się ustawić na niezależnym gipo i będę próbował zgrupować żeby to chodziło w jednym czasie. Mogłem podpiąć pod sterowanie grzałek ale, że chodzą na
Mod_Pwm_Logic to mieszadło mrugało razem z grzałkami przy zmniejszaniu mocy.
Na chwilę obecną tak wygląda ten bałagan:
Jedyne co mnie denerwuję to chwilowe wyłączenie monitora po odpaleniu pompy na 230v . Puściłem ją nawet przez przekaźnik i nic nie pomogło - zostaje próba na SSR . Podepnę jeszcze inne urządzenie zamiast pompy i sprawdzę może to jej wina.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
Najgorszy jest początek. Potem, jak już będzie wrzenie, to nic się nie przypali.
Na początku grzej wolniej, nawet 0,7kW, jeśli się boisz. Zacznij nawet i wieczorem, dzień wcześniej rozgrzewanie. Czemu nie? Zawsze możesz sobie alarm ustawić, jeśli poszłyby pary w górę.Lord Pagon pisze:3 godziny zajęło mi filtrowanie tego zacieru workiem 18l 600 mikronów i to tak na odwal się .
Z zacieru uzyskałem 78 l płynu o wątpliwej klarowności. Na bank się przypali ale nie ma wyjścia spróbuję wolno grzać przez SKN może zacznę od 1kw.
Najgorszy jest początek. Potem, jak już będzie wrzenie, to nic się nie przypali.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
Sterownik prawie ogarnięty.
Problem z przekaźnikami nadal mnie denerwuje podczas pracy przekaźniki załączające pompy i mieszadło i elektrozawory na 230v , wieszają się termometry i przygasa monitor. Podczas sterowania przez SSR nie ma takiego problemu . Zamówiłem z chin moduł 8 SSR 2A na 12 v może to załatwi sprawę . Problem zawieszania się termometrów nie występuje przy otwartej obudowie kiedy przekaźniki są dalej od maliny, a monitor cały czas bez znaczenia na obudowę.
Podest pod kocioł 30cm ogarnięty , nie mam kanalizy więc wiaderkami na kompostownik będę latał.
Problem z przekaźnikami nadal mnie denerwuje podczas pracy przekaźniki załączające pompy i mieszadło i elektrozawory na 230v , wieszają się termometry i przygasa monitor. Podczas sterowania przez SSR nie ma takiego problemu . Zamówiłem z chin moduł 8 SSR 2A na 12 v może to załatwi sprawę . Problem zawieszania się termometrów nie występuje przy otwartej obudowie kiedy przekaźniki są dalej od maliny, a monitor cały czas bez znaczenia na obudowę.
Podest pod kocioł 30cm ogarnięty , nie mam kanalizy więc wiaderkami na kompostownik będę latał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 maja 2021, 09:39 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia
Przyszedł moduł 8 SSR na 12v szybki montaż i klapa nic nie ruszył po rozebraniu wszystkiego okazało się, że zamiast 12 v jest 5v więc pewnie się zjadał próbowałem jeszcze na wszystkie sposoby aż pomyliłem kable i poszło 12 v na malinę zrobiła restart, uruchomiła się w złej rozdzielczości a po kolejnym odpaleniu było dobrze. Dziś ja odpaliłem i w pewnym momencie zgubiła połączenie z monitorem . Kolejne restarty już bez rezultatu raz się odpaliła na chwilę i potem już nic. Malina padła dzień przed odbiorem kociołka
Mam nadzieję że z płytką 12 v nic się nie popierdzielilo niby daje napięcie 12 i 5 v malina pod nią startuje ale nie daje obrazu pewnie grafa poszła.
Mam nadzieję że z płytką 12 v nic się nie popierdzielilo niby daje napięcie 12 i 5 v malina pod nią startuje ale nie daje obrazu pewnie grafa poszła.