Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
100
Posty: 147
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Przygotowanie gęstego

Postautor: Adaszcz31 » piątek, 5 paź 2018, 23:17

Nurtuje mnie pytanie. Jak przygotowuje się gęsty nastaw do gotowania? Przy filtrowanym wszystko jest jasne. Po filtracji czekamy aż opadną drożdże zlewamy i na rurki.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Bartek92
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2018, 14:54
Krótko o sobie: Jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem, co nie znaczy, że dobrym pomysłem jest mnie denerwować.
Ulubiony Alkohol: Swojskie wino z winogron.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Centrum kraju.
Załączniki
Re: Przygotowanie gęstego

Postautor: Bartek92 » środa, 10 paź 2018, 22:12

To że czegoś nie wiem, wcale nie znaczy, że jestem głupi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
100
Posty: 147
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Przygotowanie gęstego

Postautor: Adaszcz31 » czwartek, 11 paź 2018, 15:41

@bartek92 Dzięki . Używałem już lupki i czytałem ten temat. Niestety nie ma tam odpowiedzi mną moje pytanie. Nadal nie wiem czy gęsty nastaw się jakoś przygotowuje. No bo jeśli nie to co z drożdżami?!


wawaldek11
1800
Posty: 1822
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Przygotowanie gęstego

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 11 paź 2018, 16:08

Specjalne nie przygotowuję gęstego nastawu do gotowania, bo gotuję dwa razy. Nabieram dużą chochlą z beczki i odcedzam na specjalnie wykonanym sicie pestki, bo mi zatykają spust z kotła. Jeśli osad drożdżowy na dnie jest zbity, to go zostawiam,. ale bez przesady.
W tym roku może doleję trochę wody do gotowania, bo śliwki były już mało soczyste i pulpa jest gęsta.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

kmarian
650
Posty: 655
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Przygotowanie gęstego

Postautor: kmarian » czwartek, 11 paź 2018, 18:25

Adaszcz31 pisze:... nie wiem czy gęsty nastaw się jakoś przygotowuje. No bo jeśli nie to co z drożdżami?!
No to i ja się wypowiem. Po fermentacji, kiedy owoce już opadną, porządnie zamieszam cały nastaw i podobnie jak Kolega wawaldek11, nabieram czerpakiem żądaną ilość "pulpy" do kotła a następnie grzeję w płaszczu wodnym.
Nie przejmujemy się drożdżami, fajne chłopaki były ale już swoje zrobiły, łez ronić nad nimi nie będziemy, gotujemy z nimi taki trochę rosołek. W gęstym nie oddzielamy drożdży to to wręcz niemożliwe.

Awatar użytkownika

prolog1975
100
Posty: 122
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Przygotowanie gęstego

Postautor: prolog1975 » piątek, 12 paź 2018, 08:06

To i ja się wypowiem gęstrze zaciery lub owocowe nastawy rozwadniam gdyż nie mam płaszcza i puszczam na gazie grzejąc powoli jak do tej pory działa. Mieszam zawartość do ok 80* oczywiście ładuję wszystko jak leci. Rozwadnianie zaczerpnìęte z tego forum

Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
100
Posty: 147
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Przygotowanie gęstego

Postautor: Adaszcz31 » piątek, 12 paź 2018, 11:57

Dziękuję koledzy, rozjaśniło mi się.


sero
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Przygotowanie gęstego

Postautor: sero » piątek, 12 paź 2018, 23:05

Do przelewania do baniaka, kiedyś spawalem jednemu gosciowi takie coś. Dawało radę z gęstwą ze śliwek z pestkami. Konsystencja przecieru pomidorowego. Beczka 80 l poniżej 1 min.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości