Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
Rimshot Gloo
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 17:23
Załączniki
Przetrzymana fermentacja

Postautor: Rimshot Gloo » piątek, 6 wrz 2019, 08:13

Witam wszystkich.
Dwa tygodnie temu wstawiłem piwo z brew kita (Cooper's Lager) do fermentacji. Instrukcje podają, że fermentacja powinna trwać tydzień. Pytanie brzmi jak jest szansa na to, że po zabutelkowaniu i dosłodzeniu piwa nie będzie ono już gazować, bo jest już po drożdżach.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 705
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Przetrzymana fermentacja

Postautor: manowar » piątek, 6 wrz 2019, 10:38

0%
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


Kasko
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Załączniki
Re: Przetrzymana fermentacja

Postautor: Kasko » piątek, 6 wrz 2019, 20:12

Możesz spróbować trochę dosłodzić w pojemniku wtedy możliwe że cała brzeczka zacznie znów fermentować jednak nie przesadzaj z cukrem gdyż drożdże piwne nie lubią dużego procentu. Odlej trochę piwa z dna i dodaj cukru lub glukozy na próbę.

Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 705
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Przetrzymana fermentacja

Postautor: manowar » sobota, 7 wrz 2019, 07:01

Tylko po co... dla bezpieczeństwa fermentacje robi się 7 burzliwej + 7 cichej - często nawet dłużej i problemy z nagazowaniem piwa występują bardzo, bardzo rzadko. Dodam, że mi udało się raz brzeczkę zamrozić przy coldcrashu... mimo obaw normalnie nagazowało się bez problemu. Drożdże do wina potrafią po pirosiarczanie i kilku zlewaniach ruszyć w butelce więc nic się nie martw.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


Autor tematu
Rimshot Gloo
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 17:23
Załączniki
Re: Przetrzymana fermentacja

Postautor: Rimshot Gloo » sobota, 7 wrz 2019, 14:17

Dzięki za odpowiedź.
Piwo zlane do butelek, nieco dosłodzone, czeka na swój moment.


tomtom997
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2019, 11:25
Załączniki
Re: Przetrzymana fermentacja

Postautor: tomtom997 » środa, 11 wrz 2019, 13:04

Nie ma się czym przejmować. Ja czasem zostawiam na cichej do 4-5 tygodni do wyklarowania i po dosłodzeniu zawsze się nagazuje.


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości