Aaaa Okey!!! To zmienia postać rzeczy...sargas pisze:Będzię problem kolego bo ja robię tylko na alembiku więc zadanie musiałbyś mi zmodyfikować.
W eksperymencie, który zaproponowałem wyżej to raczej nie da się nic zmodyfikować aby pasowało do alembika.Żebyś nie musiał podpierać się węglem, chociaż to nie zły ruch, to radziłbym dla uzyskania produktu naprawdę dobrej jakości zacząć robić nastawy na surowcach lepszych od cukru. Wtedy dopiero zobaczysz co potrafi alembik!!!
Dwukrotna destylacja z uważnym odbiorem przed i pogonów da Ci naprawdę smaczny produkt. I nawet nie będziesz musiał myśleć o węglu.
Kolego nie wiem jaki masz sprzęt? Jeśli masz obniżony odbiór to możesz pominąć tę czynność którą wyróżniłeś w cytacie.psotamt pisze:Zastanawia mnie tylko dlaczego robisz tę czynność tylko raz przy trzecim gotowaniu?
Tę czynność wykonywałem tylko na kolumnie standardowej jakieś 4-5 lat temu gdy jeszcze nie posiadałem obniżonego odbioru. A dlaczego tak robiłem? Ano powodem było to aby pozbyć się resztek frakcji lekkich, które gdzieś tam w zakamarkach wężownicy potrafiły się skitrać. Dlatego tzw. "płukankę" polecam wszystkim, którzy jeszcze odbierają urobek tylko z głowicy.
Dlaczego dopiero po trzecim odbiorze przedgonów? Ano z prostego powodu. Bo dopiero po tym czasie przechodziłem do odbioru właściwego gonu. Robienie "płukanek" po odpędzie czy też po pierwszym rozcieńczeniu surówki mijałoby się z celem i byłoby tylko niepotrzebnym marnowaniem spirytusu.