Przepływomierz / Rotametr
-
Autor tematu - Posty: 174
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Witam, w poszukiwaniu rozwiązania aby bezproblemowo mierzyć przepływ odbioru etanolu z OLM znalazłem fajne rozwiązanie, Rotametr LZB-3WB, posiada wbudowany zaworek precyzyjny, wersja w stali nierdzewnej i tubie szklanej ze szkła "Borosilicate glass"
komponenty rotametru Zamówiony rotametr w skali 1-60ml/min dla wody i tep 20c i tu jest jedyny mankament, etanol ma mniejsza gęstość wiec wskazania będą przekłamane o 1/5
Aktualnie jestem w fazie testów i przy przepływie 50ml/min wskazuje 40ml/min, nie wymaga ciśnienia do pracy, w tej chwili nad rotametrem mam jednie OLM 50ml i orurowanie, łącznie około 60-65ml, słup cieczy 40 cm
komponenty rotametru Zamówiony rotametr w skali 1-60ml/min dla wody i tep 20c i tu jest jedyny mankament, etanol ma mniejsza gęstość wiec wskazania będą przekłamane o 1/5
Aktualnie jestem w fazie testów i przy przepływie 50ml/min wskazuje 40ml/min, nie wymaga ciśnienia do pracy, w tej chwili nad rotametrem mam jednie OLM 50ml i orurowanie, łącznie około 60-65ml, słup cieczy 40 cm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 lip 2024, 08:53 przez MastaMari, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 274 razy
- Otrzymał podziękowanie: 189 razy
-
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 274 razy
- Otrzymał podziękowanie: 189 razy
-
Re: Przepływomierz / Rotametr
Aktualnie jestem po wykonanym procesie, 8H pracy ciągłej, brak jakichkolwiek wahań, i jestem pozytywnie zadowolony jeżeli chodzi o szybkość wskazań rotametru.
Linku szybkości pracy wskazań rotametru w czasie pracy używając zaworka precyzyjnego z rotametru.
jak wspomniałem wyżej jedyny mankament to błędne wskazanie zaniżone o 1/5 ze względy ze rotametr jest wyskalowany do wody
Oczywiście ze tak, wcześniej właśnie miałem taki zrobiony, rurka miedziana 15mm długość około 40cm, dysza gazowa 0.8, sprawdzało sie to jako tako, niestety zwłoka pomiaru tutaj byłą ogromna i to był główny powód poszukiwani czegoś innego.boxer1981228 pisze: ↑sobota, 6 lip 2024, 10:08 A wystarczy rurka silikonowa i igła od strzykawki i masz gotowy rotametr
Aktualnie jestem po wykonanym procesie, 8H pracy ciągłej, brak jakichkolwiek wahań, i jestem pozytywnie zadowolony jeżeli chodzi o szybkość wskazań rotametru.
Linku szybkości pracy wskazań rotametru w czasie pracy używając zaworka precyzyjnego z rotametru.
jak wspomniałem wyżej jedyny mankament to błędne wskazanie zaniżone o 1/5 ze względy ze rotametr jest wyskalowany do wody
-
do kupienia na Aliexpres pod linkiem
https://pl.aliexpress.com/item/40012599 ... pt=glo2pol
cena którą płaciłem to 30$, brałem "Type6" cieczy 6-60ml/min
https://pl.aliexpress.com/item/40012599 ... pt=glo2pol
cena którą płaciłem to 30$, brałem "Type6" cieczy 6-60ml/min
-
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
- Kontakt:
Powinno wystarczyć odelżenie ciężarka.
O kurde, plik 6MB i wgrał sie na forum.
No,no, administracja szaleje.
No to trzeba skalibrować go.
Powinno wystarczyć odelżenie ciężarka.
O kurde, plik 6MB i wgrał sie na forum.
No,no, administracja szaleje.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lip 2024, 23:01 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Przysłali mi rotametr. Jest dedykowany specjalnie do etanolu (taki zamówiłem). Sprawdziłem na szybko , delikatnie zaniża , ale poziom lustra w lejku nie był stały i temperatura też nie 20 stopni , spirytus pewnie ok 90 vol .
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Edyta: Odwołuję propozycję. To coś wcześniej proponowane reaguje na przepływy powyżej 4l/min.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 paź 2024, 18:58 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 2 razy.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.