Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

forma
300
Posty: 306
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postautor: forma » środa, 8 kwie 2009, 22:41

podsumowując: z 50 kg.jabłek odkawając lekko nadgnite kawałki,uzyskałem ok.35l zacieru wraz z cukrem 4 kg. po sklarowaniu 30l.zacieru.po dwóch gotowaniach nakapało 2.5 litra 84% psoty (86-84)% z mojej maszyny nigdy więcej nie wydoiłem :cry: jak narazie :)
pozdrawiam całe grono :D

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


Rabat 3%
TRE Inox bańka 20 l z zaślepką
Cena: 319.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postautor: bogdan » czwartek, 9 kwie 2009, 12:01

A co z zapachem? napisz szybko. moja psota z soku kartonikowego nie pachnie super, lecz tak podobno jest, że pachnieć zacznie za rok :cry:
A reszty o niższej mocy nie ciągnąłeś?
Rozcieńcz tą psotkę do 70% dobrą wodą (zrób próbę) zamknij i zapomnij na tak długo jak się da :hahaha:


pozdrawiam Bogdan


forma
300
Posty: 306
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postautor: forma » czwartek, 9 kwie 2009, 13:27

BOGDAN
Aromat jest naprawdę bardzo przyjemny,aż miło powąchac,jak częstuje to zawsze pytam "Z CZEGO ?" TYLKO z jabłek odgadują!!! :) dodam że użyłem drożdży winnych,nie chciało ruszyc to "babuni" dałem i pomogło!!! :D do zacieru wlałem zapsuty kompot z tą białą pleśnią i wszystko wyszło rewelacja.2,5 l ściągałem do jednej butelki to te 84% stabilizacja.jak zaczęło spadac,to do 2 buteleczek po 200 m. to na poczęstunek :D do 50% ściągałem.teraz robię pierwszy w życiu zacier ze zboża.żyto i pszenica.Pozdrawiam!!!

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


morszczuk
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2009, 20:36
Załączniki
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

Postautor: morszczuk » sobota, 5 wrz 2009, 20:01

Witam
Niedawno dostałem następujący przepis ;
15l wody
7kg cukru
70dkg grochu łuskanego
30dkg drożdży piekarniczych
Czy ktoś już testował podobny przepis?
Czy w psocie będzie wyczuwalny smak drożdży?
PS. sam trochę eksperymentowałem co do nalewek z psoty 60%
5l dodałem po 20dkg rodzynek , żurawiny i śliwek
Po około 1 tygodniu nalewka wychodzi SUPER


voytis
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

Postautor: voytis » sobota, 5 wrz 2009, 22:17

Żurawinka i śliwki...hmmm... to może być bardzo i interesujące! A w jakich ilościach kolega to dodawał? Po 20 dkg każdego na 5 L? A po 1 tygodniu (tylko?) do kosza z tym i wódzia gotowa, tak? Jakieś klarowanie?


morszczuk
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2009, 20:36
Załączniki
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

Postautor: morszczuk » sobota, 5 wrz 2009, 22:43

hmm powiem tak
Dodałem po 20dkg z każdego owocu (śliwek ,rodzynek i żurawiny).
Oczywiście jak będzie 1-2 dkg więcej to świat się nie zawali.
Śliwka kalifornijska na wage i żurawina tj jak dobrze mniemam kandyzowana.
Po 2 dniach już robi się fajny kolorek jak w łiskaczu.
Po ok. tygodniu czas wedle gustu kuchmistrza, ja czekałem aż rodzynki i żurawina wypłyną na wierzch. Owoce przecedziłem przez sitko i do kosza.
Co do klarowania to też wedle gustu, ja aby nalewka była czysta przelałem przez watę.

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

Postautor: Calyx » piątek, 11 wrz 2009, 11:11

wrotki pisze:...o odświeżenie przepisu....


Przepisów na forum jest sporo.
Również tych, które dotyczą cukrówek.

Tłumaczenie 1410 to:

1-kilogram cukru
4-litry wodzy
10-deko drożdży

Warto jednak dla uzyskania lepszej psoty poczytać
o modyfikacjach tego nastawu lub pokusić się o inne,
które również są poopisywane w odpowiednim dziale.
Zachęcam do lektury :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 19:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Załączniki
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

Postautor: Coorp.pl » sobota, 12 wrz 2009, 15:44

Ktoś kiedyś napisał, że zacier powinno się zrobić na tyle niechlujnie, żeby nie przyszło do głowy go pić. Makabryczne stwierdzenie! Nie tylko precyzja w proporcjach jest ważna, nie tylko dobry aparat destylacyjny, ale czystość od początku procesu produkcji. Moim zdaniem, nie wiem, może już ktoś o tym tu pisał, jest też ważna woda do zacieru. Polska ma doskonale czyste źródła, dlatego tak są chwalone nasze wódki i piwa na całym świecie. Jak tylko mam okazję, staram się nie używać kranówy, telo wody ze studni.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)


ppro23
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 08:07
Załączniki
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postautor: ppro23 » niedziela, 2 maja 2010, 08:46

siemka panowie jestem nowy na forum i troche odswierze temat ja nastawilem tak 20 L wody
5 kg cukru
10 dkg drozdzy domowych
2 kg ryzu
1 kg grochu

chodzilo w beczce jak szalone tylko trzeba sie uzbroic w cierpliwosc bo chodzi i klaruje sie jakies 3 tyg :) ale w tym fachu liczy sie cierpliwosc a efekt finalny jest bajkowy

Awatar użytkownika

kamil_ek_skc
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 7 sie 2009, 19:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystkie domowe
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Woj.Łódzkie
Załączniki
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postautor: kamil_ek_skc » poniedziałek, 3 maja 2010, 20:45

Mam takie jedno pytanko co to Drożdże domowe


O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postautor: Maciej_K » poniedziałek, 3 maja 2010, 21:20

dd.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 106
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 20:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postautor: Bzymek80 » wtorek, 27 lip 2010, 20:11

Witam,
Ostatnio a w zasadzie, dzisiaj (wtorek) spotkała mnie ciekawa rzecz, a mianowicie w sobotę tj. 4dni temu nastawiłem taki oto nastaw;
36 dm3 wody,
9kg cukru,
znalezione w lodówce "obiadki bananowe" mojego synka,
jeden słoik dżemu wiśniowego,
koncentrat pomidorowy,
sok z dwóch cytryn,
pół startego jabłka,
i oczywiście paczka T3
BLG wynosiło powyżej 22, na dzień dzisiejszy wynosi -4(jeśli nie mniej)...
wlałem jeszcze 4litry wody z 2kg cukru i w dymionie zawrzało... Czy to oznacza że cukier już był przerobiony?, czy było go zbyt mało w pierwszym okresie?
Dzieki za pomoc
Bzymek80
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...


Rudolf
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 3 sie 2010, 15:54
Krótko o sobie: Interesuję się bibrownictwem.Sam pędziłem, pędzę i pędzić będe.
Ulubiony Alkohol: Własna Samogonka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postautor: Rudolf » sobota, 4 wrz 2010, 22:54

Standard ale widziałem troszke zmodyfikowany proces.
1kg cukru
4L wody
1 kostka drożdży
Niech sobie postoi aż ustanie (tylko troche nie całkowicie) bulgotać, można teraz dodać jeszce troche walorów smakowych. Jak ktoś chce może posypać jeszcze troche jakąś pożywką do drożdży winiarskich.

Z tymi walorami smakowymi to można co sie chce:
mięta, jakieś pomarańcze, sok z cytryny, dużo osób które znam mówiło przede wszystkim o wszelich ziołach. Nawet młode pokrzywki będą dobre.

chociarz mięta, pokrzywa i inne zioła to po destylacji raczej sie daje.
Ale co kto robi jego sprawa.
Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?


Chuck
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 3 kwie 2010, 21:40
Załączniki
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postautor: Chuck » sobota, 10 gru 2011, 02:18

Witam wszystkich psotników o to mój przepisik na 15 l nastawu - 12 l wody rozpuszczamy w niej 3,3 kg cukru do tego 2 torebki standardowe cukru waniliowego, 6-7 gram kwasku cytrynowego, słoiczek koncentratu pomidorowego "włocławski", 1,5 kostki drożdzaków babuni, drożdze rozpuszam w letniej a nawet ciepłej wodzie wraz z koncentratem pomidorowym i do gara potem rozpuszczony cukier waniliowy wraz z kwaskiem i do gara, wychodzi z tego swojski dobry truneczek i głowa nie boli :lol:


miśmos
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 21:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Załączniki
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postautor: miśmos » piątek, 15 cze 2012, 21:59

Witam kolegę CHUCK. Ile pracuje taki nastaw, czym klarujesz?


miśmos
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 21:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Załączniki
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postautor: miśmos » czwartek, 28 cze 2012, 23:38

Witam. Czy ktokolwiek może określić w przybliżeniu ile pracuje taki nastaw, mam ciepły stryszek i wolne co drugi weekend żeby puścić w rurki. Dziękuje i Pozdrawiam.


cober
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 10 lis 2011, 12:07
Załączniki
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postautor: cober » piątek, 29 cze 2012, 12:11

A jak zamiast drożdży babuni dodam T3, też będzie dobrze ?


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości