Szukałem przepisuje na Benedyktynkę i znalazłem przepis który jest na wielu stronach internetowych i jest w jednej z książek o nalewkach które mam.Podoba mi się bo większość tych ziół i tak używa się u mnie w kuchni.
http://alkoholeswiata.blogspot.com/2007 ... dyski.html
Znalazłem też przepis który w internecie jest już od 2003r. i składniki są takie same tylko jest jeszcze pieprz zielony,szafran i arcydzięgiel.
Chciałbym go wykonać tylko nie chce dawać szafranu bo jest dla mnie za drogi,arcydzięgla też nie chce bo zużyje kilka gram a reszta paczki będzie mi nie potrzebna.Jeszcze zastanawiam się nad dodaniem laski wanili (1 laska na 2-3 litry nalewki).
http://www.mniammniam.com/Benedyktynka_ ... 2951p.html
Co o tym sądzicie?
Lepiej pozostać przy pierwszym przepisie czy warto spróbować tego drugiego z moją modyfikacją?
Może zmienić coś jeszcze?
Z anyżu mogę dać gwiazdkowy?
W tej książce piszę że pierwszy przepis to słodki likier a ja wolałbym pół słodki,jakby można było pokombinować z dawką cukru?
Autor pisze też że lepiej zamiast cukru dać miód gryczany (400g miodu zamiast 300g cukru).
Przepisy na Benedyktynke
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Przepisy na Benedyktynke
Bardzo dobry pomysł.
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś prawdziwej Benedyktynki i pragniesz w swojej nalewce zbliżyć się do jej aromatów i smaku to polecam zaznajomić sie z tym linkiem:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5697
Przeczytaj całość i jednocześnie zwróć uwagę na eksperyment, który się zaczał od postu #20
http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... 3#pid40163
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś prawdziwej Benedyktynki i pragniesz w swojej nalewce zbliżyć się do jej aromatów i smaku to polecam zaznajomić sie z tym linkiem:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5697
Przeczytaj całość i jednocześnie zwróć uwagę na eksperyment, który się zaczał od postu #20
http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... 3#pid40163
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy