Przepisy na Benedyktynke

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 08:02
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Adrian222 »

Szukałem przepisuje na Benedyktynkę i znalazłem przepis który jest na wielu stronach internetowych i jest w jednej z książek o nalewkach które mam.Podoba mi się bo większość tych ziół i tak używa się u mnie w kuchni.

http://alkoholeswiata.blogspot.com/2007 ... dyski.html

Znalazłem też przepis który w internecie jest już od 2003r. i składniki są takie same tylko jest jeszcze pieprz zielony,szafran i arcydzięgiel.
Chciałbym go wykonać tylko nie chce dawać szafranu bo jest dla mnie za drogi,arcydzięgla też nie chce bo zużyje kilka gram a reszta paczki będzie mi nie potrzebna.Jeszcze zastanawiam się nad dodaniem laski wanili (1 laska na 2-3 litry nalewki).

http://www.mniammniam.com/Benedyktynka_ ... 2951p.html

Co o tym sądzicie?
Lepiej pozostać przy pierwszym przepisie czy warto spróbować tego drugiego z moją modyfikacją?
Może zmienić coś jeszcze?
Z anyżu mogę dać gwiazdkowy?
W tej książce piszę że pierwszy przepis to słodki likier a ja wolałbym pół słodki,jakby można było pokombinować z dawką cukru?
Autor pisze też że lepiej zamiast cukru dać miód gryczany (400g miodu zamiast 300g cukru).
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Przepisy na Benedyktynke

Post autor: lesgo58 »

Bardzo dobry pomysł.
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś prawdziwej Benedyktynki i pragniesz w swojej nalewce zbliżyć się do jej aromatów i smaku to polecam zaznajomić sie z tym linkiem:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5697
Przeczytaj całość i jednocześnie zwróć uwagę na eksperyment, który się zaczał od postu #20
http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... 3#pid40163
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Przepisy na Benedyktynke

Post autor: wawaldek11 »

Oczywiście, że możesz zmienić recepturę i wykastrować trunek, ale czy uzyskasz to czego oczekujesz? Nie wiem :(
Arcydzięgiel jest częstym składnikiem nalewek i z niego nie rezygnowałbym. Szafran -też powinien być ze względu na charakterystyczny smak.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Przepisy na Benedyktynke

Post autor: Doody »

Na tej zasadzie można zrezygnować jeszcze z kilkunastu ziół i będziesz miał Absolwenta ze sklepu :D
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”