Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: kokornik »

Oto tłumaczenie przepisu z homedistiller.org, wrzucam to ze względu na ciekawą koncepcję zastosowania otrębów pszennych do nadania cukrówce charakteru zbożowego. U nas te otręby na allegro są do dostania 23zł/worek 20kg, pozostałe składniki b. tanie, więc może warto, jako alternatywa drożdży turbo dające TURBO smaki? Drożdży piekarskich bym raczej nie dawał, ale najtańsze gorzelnicze np. Fermiol.

Co wy na to?

---
Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

DLA OSÓB poszukujących szybkiej fermentacji, odrobina czasu spędzonego na etapie przygotowań procentuje ogromną korzyścią w skróceniu czasu fermentacji.
Oto mój przepis na szybką wódkę po bardzo niskich kosztach bez filtrowania węgla i dodawania związków czyszczących.

Składniki (do nastawu 23 litrów)
4kg cukru
250g otrębów pszennych
1 tabletka multiwitaminowa
Szczypta Soli Epson (przyp. tł. siarczan magnezu, sól gorzka)
½ łyżeczka DAP (przyp. tł. fosforan dwuamonowy - główny składnik wszystkich pożywek, tani)
Kwas cytrynowy
50g drożdży piekarniczych

MOP:
W dużym garnku (5 litrów lub większym) zagotuj 1,7 do 2 litrów wody (gotuję w dzbanku, aby zaoszczędzić czas)
Dodać 250 g otrębów, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do fermentora zimną wodą, aby dopełnić do 20 litrów.
Dodaj pokruszoną tabletkę MV, sole Epsom i DAP.
Gdy otręby będą gotowane na wolnym ogniu przez 30 minut, dodaj je do fermentora.
Następnie dostosowuję pH do około 5, zwykle około ½ łyżeczki kwasku cytrynowego.
Uwodnij drożdże w 100 ml wody i dodaj do mieszanki. Upewniając się, że temperatura początkowa jest poniżej 30C
Dobrze wymieszaj (do dokładnego napowietrzenia używam blendera ręcznego).
Komentarze
Zostaw dużo miejsca w fermentorze, ponieważ startuje jak rakieta. Używam fermentora 30l.

NIE uszczelniać przez co najmniej 24 godziny, ponieważ gruba warstwa piany utworzy się w ciągu godziny. Dałem rurkę fermentacyjną dopiero po 36 godzinach, więc mogę monitorować postępy.

Daje to szybką fermentację (zwykle schodzi do -2.6 Plato w ciągu 3 do 4 dni). Przed destylacją odstawić i odstawić na kilka dni do oczyszczenia.

Uważam, że ma przyjemny lekko pszeniczny smak, znacznie przyjemniejszy niż zwykła cukrówka.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

Post autor: robert4you »

Ciekawe.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 218
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

Post autor: kleryk88 »

Widziałem to ostatnio na YT ale drożdże piekarnicze to moze już lepiej na koji albo jakiś turbo alcotekach

użytkownik usunięty
Re: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Rozumiem, że kolega autor pozyskał już rzecz. Ciekawi mnie, na jakim sprzęcie tzn kolumna z zasypem, ps?
Nie czuć "buraczanego ducha"? :scratch:
Awatar użytkownika

takipan
50
Posty: 57
Rejestracja: środa, 29 sie 2018, 19:02
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

Post autor: takipan »

Hej koledzy,

Czy ktoś sprawdzał owy przepis, bo wydaje mi się, że mało prawdopodobne jest to aby garstka otrąb zrobiła takie czary...? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”