Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny
-
- Posty: 138
- Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
- Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
- Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny
Robiłem zakwas dwa razy. Niestety pierwsze chleby średnio wyrastały. Strasznie mnie to blokowało przed następną próbą. Po tych dwóch razach zakwas zdychał w zapomnieniu aż wywaliłem go do kosza. Dałem sobie jednak 3 szansę. Zakupiłem na olx zakwas 3 letni. Teraz albo nigdy - tak sobie powiedziałem. I co ? Chlebek wyrósł idealnie a o smaku już nie mówię ! Coś pysznego....
Dlatego polecam każdemu zakup lub pożyczenie zakwasu od kogoś innego. Jeden fachowiec od pieczenia domowego chleba powiedział mi kiedyś że zabawa zaczyna się od min półrocznego zakwasu. Nowy zakwas to loteria. Coś w tym jest.
Dziś jest data szczególna. Czuję się wspaniale..
- Robię dobry alkohol, wódki, nalewki
- robię genialne wędliny
- uwarzyłem genialne piwo
- i na koniec upiekłem wspaniały chlebek
Do wspaniałej piątki pozostało mi chyba serowarstwo ale to już jakoś specjalnie mnie nie kręci choć próby już udane miałem w tej dziedzinie
Dlatego polecam każdemu zakup lub pożyczenie zakwasu od kogoś innego. Jeden fachowiec od pieczenia domowego chleba powiedział mi kiedyś że zabawa zaczyna się od min półrocznego zakwasu. Nowy zakwas to loteria. Coś w tym jest.
Dziś jest data szczególna. Czuję się wspaniale..
- Robię dobry alkohol, wódki, nalewki
- robię genialne wędliny
- uwarzyłem genialne piwo
- i na koniec upiekłem wspaniały chlebek
Do wspaniałej piątki pozostało mi chyba serowarstwo ale to już jakoś specjalnie mnie nie kręci choć próby już udane miałem w tej dziedzinie
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny
W lutym kupiłem zakwas żytni na allegro. 100g za ok 10 zł. Ponoć 9 letni, ale startuje jak głupi za każdym razem gdy wyjmę z lodówki i go dokarmię. Wypiekłem na nim dwa razy chleb - za pierwszym razem wyszedł zakalec, ale to moja wina bo poszedłem na skróty.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny
Mój zakwas ma obecnie chyba 1,5 miesiąca. Już któryś z kolei bo poprzednie po jakimś czasie zdychały z głodu. Z tego co wypraktykowałem, trzeba zakwas chociaż raz na tydzień, góra 2 dokarmić. Więc nawet jak nie piekę to te 2 łyżki mąki i trochę wody dodaję. Chleb rośnie jak durny, chyba, że coś skopię po drodze...
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny
Mój zakwas ma już z 1 rok,
Był czas, że nie dokarmiałem miesiąc i nic mu nie jest.
Przy wytwarzaniu nie polecam dodawać cukru.
Zawsze dokarmiać tą samą mąką ( i nie odbierać zakwasu z gotowego ciasta).
Wzrost chleba jest zależny od wielu czynników - jakość wody, mąki, czasu wyrastania i sposobu wyrabiania.
Był czas, że nie dokarmiałem miesiąc i nic mu nie jest.
Przy wytwarzaniu nie polecam dodawać cukru.
Zawsze dokarmiać tą samą mąką ( i nie odbierać zakwasu z gotowego ciasta).
Wzrost chleba jest zależny od wielu czynników - jakość wody, mąki, czasu wyrastania i sposobu wyrabiania.
-
- Posty: 145
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny
Chleb żytnio-pszenny piekę od kilku lat. Dostałem zakwas o konsystencji gęstej śmietany , nie robię nowego, nie dokarmiam, trzymam w lodówce. . Piekę chleb 2 razy w tygodniu . Kiedyś nie piekłem chleba przez ponad miesiąc i zakwasowi nic się nie stało.