Przepis na zacier z ryżu

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

przemek.w
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 wrz 2014, 06:04
Podziękował: 1 raz

Post autor: przemek.w »

Drożdże gorzelnicze MAXX BIG PACK na 100L /NR 2042. Pożywka dla drożdży winiarskich biowin. 1g pożywki na 2-25litra.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Przepis na zacier z ryżu

Post autor: Pretender »

Pożywkę odpuść, już jest w paczce z drożdżami.

Sipo
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 19 sty 2014, 03:24
Podziękował: 2 razy
Re: Przepis na zacier z ryżu

Post autor: Sipo »

Winko z ryżu robię od dawna, mam przepis od jednego Chińczyka z którym studiowałem. Nastawiłem dzisiaj baniak z przeznaczeniem na rurki, zobaczę jak wyjdzie, ale skoro winko jest ok to dlaczego destylat miałby być zły? Największą zaletą ryżu jest jego cena, inne produkty wchodzące w skład też są tanie, nastaw na 30l: 5kg ryż, 1kg rodzynki, 1kg banany, 6kg cukier, 5 cytryn, imbir do smaku jak kto lubi (ja daję dużo, kawałek wielkości dłoni). + przyprawy: pieprz, ziele angielskie itp. Cena za całość to około 50zl. Za dwa tygodnie powiem jak wyszło.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Przepis na zacier z ryżu

Post autor: klodek4 »

Wino w 2 tygodnie??????
Jakich drożdży do tego używasz?????

Sipo
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 19 sty 2014, 03:24
Podziękował: 2 razy
Re: Przepis na zacier z ryżu

Post autor: Sipo »

:) Drożdze aktywne ale... wino trzymam przed 1-wszym obciągiem 6 tygodni. Jako nastaw na psotę 2 tygodnie wystarczy, powinno mieć około 10%.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Przepis na zacier z ryżu

Post autor: olo 69 »

Robiłem prawdziwy zacier z ryżu. Ryż surowy zmieliłem w śrutowniku. Następnie zacierałem normalnie enzymami jak zaciera się zwykłe zboże. Ryż zaciera się bardzo dobrze. Scukrzenie też bardzo dobre.
Ale niestety po przedestylowaniu na pot stillu, nie wyczuwa się nic smaku surowca. Jedynie czuć lekko bimbrowate posmaki.
Podejrzewam, że z tego surowca może wyjść ciekawa w smaku wódka czysta. Kiedyś na pewno to sprawdzę.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Przepis na zacier z ryżu

Post autor: Kamal »

Biały ryż nie daje duże aromatu. Co innego brązowy, który ma delikatny posmak zbożowy.
Obrazek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Przepis na zacier z ryżu

Post autor: olo 69 »

Jeśli chce się uzyskać posmak zbożowy to lepiej kupić zboże, które jest trzy razy tańsze od ryżu i z tego zrobić zacier.
Destylat z ryżu białego wyszedł bardzo delikatny w smaku i dlatego podejrzewam, że ta delikatność, może być dobra dla stworzenia bardzo miękkiej w piciu wódki czystej.
Pozdrawiam,olo 69
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”