Witajcie.
Czy da się zrobić własną zaprawkę dębowa? Stosował ktoś kiedyś taki patent?
Myślę tu o tym aby zalać np 200g płatków dębowych w politrowa butelkę i to wszystko zalać 50%. Po np miesiącu dodawać kilka ml w celu zabarwienia wódeczki. Niestety jak stosuje sie przepalony cukier to w ciagu pol roku blednie strasznie a dąb powinien jednak trzymać.
Przeprowadzę taki eksperyment, ale może ktoś juz mnie uprzedził w tym i ma jakieś doświadczenie to będę wdzięczny za poradę
Chcialem jeszcze zrobic cos takiego z Trawy Turówki (żubrowej) lecz doczytałem gdzieś ostatnio, że ta trawa zawiera dużo kumaryny (tak jak cynamon) bardzo szkodliwej dla zdrowia wiec chyba odpuszczę
-
Autor tematu - Posty: 88
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Załączniki
-
- Posty: 1357
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Zrobiłem coś innego, ale wyszła świetna dębowa. Zalałem nową beczkę cukrówką, to było przygotowanie beczki pod inne zalania.
Zlałem po miesiącu i okazało się, że wyszła świetna dębowa wódka. Ładny kolor i niezły smak.
Myślę, że taka zaprawka też się sprawdzi.
Zlałem po miesiącu i okazało się, że wyszła świetna dębowa wódka. Ładny kolor i niezły smak.
Myślę, że taka zaprawka też się sprawdzi.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2888
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Ja dawniej wrzucałem do damy z wódką 40% około 30 szt. szczapek dębowych opiekanych o wymiarach około 6x6mm i długich na 50mm. Po około 2 miesiącach wódka nabierała koloru mocnej herbaty i oczywiście była przedębiona ale 100 - 150g tej wódki wlany do półlitrówki i dopełniony czystą wódką dawał, na drugi dzień, naprawdę niezły efekt. Taka klasyczna zaprawka własnej roboty. Co do turówki to spokojnie można robić. Alkohol na pewno zabije cię wcześniej niż kumaryna
. 5-10 trawek (długości 20cm) na pół litra wódki.

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2585
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Tak, kumaryna szkodliwa, a alkohol zdrowy
Wielu z nas robi esencje z różnych surowców. Później jest łatwo dozować, eksperymentować. Lista jest bardzo długa: żubrówka, cynamon, goździki, pieprz, papryczki, anyż, zielone włoskie orzechy, płatki dębowe i inne też, gorzkie pomarańcze, trawa cytrynowa, imbir, arcydzięgiel i wiele, wiele innych.
AAmatorek pisze:Chcialem jeszcze zrobic cos takiego z Trawy Turówki (żubrowej) lecz doczytałem gdzieś ostatnio, że ta trawa zawiera dużo kumaryny (tak jak cynamon) bardzo szkodliwej dla zdrowia wiec chyba odpuszczę
Tak, kumaryna szkodliwa, a alkohol zdrowy

Wielu z nas robi esencje z różnych surowców. Później jest łatwo dozować, eksperymentować. Lista jest bardzo długa: żubrówka, cynamon, goździki, pieprz, papryczki, anyż, zielone włoskie orzechy, płatki dębowe i inne też, gorzkie pomarańcze, trawa cytrynowa, imbir, arcydzięgiel i wiele, wiele innych.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 3723
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
No cóż;
Nie pierwszy i ostatni raz ktoś coś przedębił.
Ty chcesz zaprawkę zrobić?
Dam ci jedną radę:
Pamiętaj, aby nie był alkohol zmieszany z zaprawką młodszy.
Musi to już być ułożony alkohol.
Wtedy zadziała.
Inaczej to wódka z deską. Nie dębowa.
Nie pierwszy i ostatni raz ktoś coś przedębił.
Ty chcesz zaprawkę zrobić?
Dam ci jedną radę:
Pamiętaj, aby nie był alkohol zmieszany z zaprawką młodszy.
Musi to już być ułożony alkohol.
Wtedy zadziała.
Inaczej to wódka z deską. Nie dębowa.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 88
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Załączniki
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
A ile takiej zaprawki dajesz w tedy na 1L?
Doody pisze:.... Co do turówki to spokojnie można robić. Alkohol na pewno zabije cię wcześniej niż kumaryna. 5-10 trawek (długości 20cm) na pół litra wódki.
A ile takiej zaprawki dajesz w tedy na 1L?
-
- Posty: 2888
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Wtedy nie robisz zaprawki tylko z tej ilości od razu gotową żubrówkę. Po około tygodniu jest już bardzo dobra do picia.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 88
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Załączniki
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Wykonalem eksperyment
Zrobiłem sobie 3 zaprawki:
1) waniliowa, zalałem 5 lasek wanilii 50% w 500ml butelce
2) goździkowa, 50 szt goździka zalane 50% w 250ml butelce
3) dębową, 25g płatków dębowych średnio opiekanych zalane 50% w 250ml butelce
Do butelki 375ml wlałem 300 ml 40%
Dodalalem
1) 3,5ml
2) 0,35ml
3) 3,5ml
Po tygodniu efekt wizualny taki
I jak to zawsze dąb w moich rękach... zrobił się mętny, a tu się dodatkowo zważył chyba... co z nim robie źle? Parzyć to przed?
Troche się jej boję, ale zostanie jeszcze próba smakowa tego
Chciałem wykonać eksperyment z syropem klonowym tylko, że boje się o brak klarownosci po dodaniu go do alkoholu. Czy moje obawy są słuszne? Jak nie, to jaki syrop najlepiej kupić i czy zabarwi on chociaż trochę trunek?
Zrobiłem sobie 3 zaprawki:
1) waniliowa, zalałem 5 lasek wanilii 50% w 500ml butelce
2) goździkowa, 50 szt goździka zalane 50% w 250ml butelce
3) dębową, 25g płatków dębowych średnio opiekanych zalane 50% w 250ml butelce
Do butelki 375ml wlałem 300 ml 40%
Dodalalem
1) 3,5ml
2) 0,35ml
3) 3,5ml
Po tygodniu efekt wizualny taki
I jak to zawsze dąb w moich rękach... zrobił się mętny, a tu się dodatkowo zważył chyba... co z nim robie źle? Parzyć to przed?
Troche się jej boję, ale zostanie jeszcze próba smakowa tego

Chciałem wykonać eksperyment z syropem klonowym tylko, że boje się o brak klarownosci po dodaniu go do alkoholu. Czy moje obawy są słuszne? Jak nie, to jaki syrop najlepiej kupić i czy zabarwi on chociaż trochę trunek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 37
- Rejestracja: poniedziałek, 30 lis 2015, 09:13
- Krótko o sobie: Jestem sobą, nikogo nie udaje ...
- Załączniki
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Zwykła przepalanką zmieni Ci kolor trunku.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości