Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Dlaczego nie sadzicie sobie dyni sami? 1 m2 w rogu ogrodu na kompostownik. Tam idzie warstwa szarego kartonu, na to trochę patyków, potem wszystko, co zgrabimy spod drzew jesienią, trawa z kosiarki, chwasty z pielenia, materiał z przycinek roślin, resztki z garnka. Utrzymywać w stanie lekko/średnio wilgotnym, ale nie skąpane w wodzie, bo nadmiar wody i brak tlenu uruchomią procesy gnilne. Na skraju kompostu w skopaną ziemię wsadzamy wiosną pestki dyni lub sadzonkę wyhodowaną w kubku po śmietanie. Polecam odmianę Hokkaido (alt: Potimaroon), która rosnąc może się piąć po altanie, pergoli lub (mocnym!) ogrodzeniu. Jest delikatna, aromatyczna, nie wymaga obierania ze skórki. Ale generalnie każda dynia, tak posadzona, da czadu!
-
- Posty: 93
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: ziemia łódzka
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Witam piekarzy Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ? Czy wasze zakwasy pięknie rosną ? ja swój hodowałem na mące żytniej i jak go dokarmiam to jakoś spektakularnie nie rośnie...
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Ja mam zakwas który ma ponad 10 lat , mogę wysłać. Ale zanim będziemy tak się bawić to napisz ile ma twój że twierdzisz że jest za młody.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.
************************************************************************
-
- Posty: 1847
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Możesz trochę wspomóc się przy wyrabianiu dodając oleju, powiedzmy 25ml/kg mąki.zielik93 pisze:Witam piekarzy Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy