Witam szanowne grono.
Poszukuję sprawdzonego przepisu na austriacki Inländer Rum lub na czeski Tuzemák rum.
Szukam i szukam i zero konkretów. Większość przepisów traktuje o zaprawkach .
Dziwne bo niby dawno temu te rumy były wyrabiane również w domowych zaciszach więc nie powinno być problemu z przepisem.
[Poszukuję] przepis na Inlander/ Tuzemak rum
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: [Poszukuję] przepis na Inlander/ Tuzemak rum
Bo rum tuzemski to "rum" z melasy buraczanej, który tam piją prawie tylko cyganie. Daj sobie spokój z tym trunkiem - też mam z nim sentymentalne wspomnienia lat młodzieńczych, wypraw do Slovenskijego Raju, zaczepek cyganów, z których co drugi na imię miał Duszan i przetaniego piwa, ale... Dziś bym już za tą ambrozją ręki nie wyciągnął.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu
Re: [Poszukuję] przepis na Inlander/ Tuzemak rum
No nie zupełnie o taką odpowiedź mi chodziło.
Jedzie do mnie 10kg cukru muscovado. Zrobię na tym rum, a część tego rumu chciałbym doprawić aby miał posmak tego austriackiego lub tego czegos czeskiego czego rumem zwać zabroniono.
Zawsze mogę kupić w czechach ten syrop którego też mam w pamięci z dzieciństwa, ale wolałbym znać skład i móc go ewentualnie modyfikować w przyszłości.
Akurat Stroh'a 80 lubię i mi smakuje na czysto. Na zimę w góry do piersiówki jak najbardziej pasuje. A w połączeniu 50/50 z wiśniówką.... Mmmm niebo w gębie.
Jedzie do mnie 10kg cukru muscovado. Zrobię na tym rum, a część tego rumu chciałbym doprawić aby miał posmak tego austriackiego lub tego czegos czeskiego czego rumem zwać zabroniono.
Zawsze mogę kupić w czechach ten syrop którego też mam w pamięci z dzieciństwa, ale wolałbym znać skład i móc go ewentualnie modyfikować w przyszłości.
Akurat Stroh'a 80 lubię i mi smakuje na czysto. Na zimę w góry do piersiówki jak najbardziej pasuje. A w połączeniu 50/50 z wiśniówką.... Mmmm niebo w gębie.
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: [Poszukuję] przepis na Inlander/ Tuzemak rum
Na Tuzemski Rum kup wiadro melasy buraczanej. Zrób z niej destylat i znajdź najbardziej Ci pasujący ekstrakt rumowy do jego doprawienia. -nadyb pisze:...................
Jedzie do mnie 10kg cukru muscovado. Zrobię na tym rum, a część tego rumu chciałbym doprawić aby miał posmak tego austriackiego lub tego czegos czeskiego czego rumem zwać zabroniono.
........................................................