Przepis na domowy Parmezan

Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

gonzek
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: gonzek »

Czyli coś na podobieństwo Goudy. W takim razie woskujesz już po wysoleniu, ja bym dał mu jeszcze z 2 tygodnie w temperaturze pokojowej wstępnego dojrzewania przed zawoskowaniem.
Jeśli chciałbyś wosk to jest w naszym sklepie: http://sklep.serowar.pl/pl/c/Powloki-do-serow/5
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś w agrovis wosk mieli droższy - chyba ponad 20 zł.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rosiak
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 18 lip 2009, 19:51
Ulubiony Alkohol: piwo, bimberek
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 1 raz
Re: Przepis na domowy Parmezan

Post autor: Rosiak »

Kolego jesli chcesz woskowac to zamiast nacierania sera sola polecalbym Ci solanke (latwiejsza w uzyciu i powierzchnia sera jest czysta) Przed woskowaniem ser musi troche lezakowac.
Dajcie mi kobietę, która szczerze kocha piwo, a podbiję cały świat!
Wilhelm II
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Przepis na domowy Parmezan

Post autor: cafekot »

Dzięki za porady - jak wyjdzie coś znośnego to się pochwale.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Serowarstwo”