Przepis na dobre lekkie piwo.
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Ja robię warki po 40+litrów. Mam trochę za wysoko termometr w kegu Wychodzi 2 kegi pepsi + kilka butelek. Jedyny minus to dużo takiego samego piwa
Ostatnio zmieniony środa, 16 wrz 2020, 21:04 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 404
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
- Posty: 404
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Taboret będzie pożyczony, garnek się zakupi, termometr na podstawie DS18b20 z wyświetlaczem też już złożyłem. Łyżka, fermentory wężyki też są. Filtr zrobię z oplotu.
Coś jeszcze potrzeba?
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Coś jeszcze potrzeba?
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Kapslownica - polecam Eternę. Prosta, taki wariant Grety na wypasie, dawno już u mnie tysiąc przekroczyła mimo, że mam z wadą fabryczną (brak jednego nita w pantografie). Butelki możesz sterylizować w piekarniku, więc myjka i suszarka to wydatek na przyszłość. Bez rurki do napełniania też się da. Zadbaj o czystość butelek przed wyparzaniem, moim zdaniem ług sodowy to piwowarski "must have".
Co do garnka, to jednak namawiał bym na nierdzewny - emaliowany nie ma praktycznie żadnego potencjału do rozbudowy. Z nierdzewnego i kocioł destylacyjny spokojnie zrobisz.
Co do garnka, to jednak namawiał bym na nierdzewny - emaliowany nie ma praktycznie żadnego potencjału do rozbudowy. Z nierdzewnego i kocioł destylacyjny spokojnie zrobisz.
Ostatnio zmieniony środa, 16 wrz 2020, 22:02 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 404
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Kapslownica tylko Grifo Heavy Duty. Mam gretę i się nadaje do wy*ebania przez okno. Suszarka + myjka do butelek i rurka do rozlewu poezja, warto wydać te kilka złotych. Garnek w którym chmiele 30 l do wekowania, emaliowany, daje radę, nie kupowałbym nierdzewki.
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
@george, no to jeśli masz już kega, to problem masz z głowy. Pomyśl nad jakimś systemem filtrowania chmielin - hop spider, lub hop stopper.
Między bajki wkładam "tylko Grifo HD". Miałem, używałem, świetna kapslownica, ale duża, droga, zysk czasu przy Eternie żaden. Jeśli ktoś ma miejsce - spoko. Jeśli chce mieć fajny gadżet - spoko. Jeśli chce mieć tylko praktyczny sprzęt - nie trzeba przepłacać.
Myślę, że polecać należy sprzęt bo jest warty polecenia, a nie bo ja taki mam. Emaliowany gar w dzisiejszych czasach to jak aluminiowa kana i spirala z przewodów od traktora naszych dziadków jako destylator - niby działa, ale jednak świat poszedł do przodu. Nic z tym nie zrobisz. Zechcesz przejść na wymiennik płytowy, albo system recyrkulacji i nawet zaworu w tym nie wstawisz.
Między bajki wkładam "tylko Grifo HD". Miałem, używałem, świetna kapslownica, ale duża, droga, zysk czasu przy Eternie żaden. Jeśli ktoś ma miejsce - spoko. Jeśli chce mieć fajny gadżet - spoko. Jeśli chce mieć tylko praktyczny sprzęt - nie trzeba przepłacać.
Myślę, że polecać należy sprzęt bo jest warty polecenia, a nie bo ja taki mam. Emaliowany gar w dzisiejszych czasach to jak aluminiowa kana i spirala z przewodów od traktora naszych dziadków jako destylator - niby działa, ale jednak świat poszedł do przodu. Nic z tym nie zrobisz. Zechcesz przejść na wymiennik płytowy, albo system recyrkulacji i nawet zaworu w tym nie wstawisz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 404
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Chce zrobić piwo ze słodów, zobaczyć czy procedura mnie nie przerośnie i jaki będzie efekt gdy się uda zrobić poprawnie. Bo powiem szczerze, takiego piwa zrobionego w domu nie piłem, nie miałem okazji, nie było od kogo dostać butelkę. Poza sklepowymi craftami które też są masówką
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
Autor tematu - Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Kup jeszcze worek filtracyjny np taki:
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... boutSeller
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... boutSeller
-
- Posty: 724
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Sprzętu, po zakupie garnka, na początek wystarczy. Trzeba tylko dodać jakąś chemię do utrzymania czystości - wężyki, fermentory, butelki. Ja używam sody kaustycznej do grubszych brudów i starsanu do dezynfekcji ale mogą być inne (piro, oxy ...). Później będziesz rozbudowywał. Piwo robię z dziesięć lat i nie odczułem potrzeby zakupu worków, spiderów, wymienników, systemów... No może trochę inaczej - zaprojektowany i wykonany system wzorowany na GF jest wykorzystywany do innych celów. Używane u mnie są: waga 10kg, gniotownik, kuchenka gazowa, kociołek 30l (czasem przydałby się większy ale, w razie konieczności, wspomagam się elektrykiem z lidla o podobnej pojemności), termometr, rózga do mieszania (znacznie lepsza od łyżki, szczególnie przy gęstych wsadach), lodówka do wysładzania, garnek do gotowania wody do wysładzania, grzałka zanurzeniowa (przyspiesza gotowanie), waga 250g, chłodnica, wężyki silikonowe do dekantacji, petainery (prawie jednorazowe, prawie darmowe i wygodniejsze dla mnie w obsłudze niż wiadra), lodówka do fermentacji i przechowywania, szczotka i suszarka (obciekacz) do butelek, skrzynki, strzykawka, kapslownica HD (jednak lepsza od grety). Mam też zestaw do sztucznego nagazowania oparty o kegi 19l ale nie sprawdził się u mnie w praktyce przy zwykłych piwach (za dużo tego samego napoju na raz). Dobry jest za to do nagazowania i rozlewu bardzo mocnych piw, z którymi refermentacja jest problematyczna.
-
- Posty: 404
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Na pierwsza Warkę wybrałem England IPA zestaw że słodów na 20l z browamatora.
Potrzebny sprzęt;
-2 fermentory z kranikiem
- garnek 30l
-kuchenka/taboret gazowy
- filtrator z oplotu lub fałszywe dno
-cos do dezynfekcj
-wezyki do przelewania
-lycha do mieszania
-termometr
-jakis rondel/garnek do przenoszenia zacieru
-chlodnica do garnka
Coś jeszcze na początek, na pierwszą Warkę?
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Potrzebny sprzęt;
-2 fermentory z kranikiem
- garnek 30l
-kuchenka/taboret gazowy
- filtrator z oplotu lub fałszywe dno
-cos do dezynfekcj
-wezyki do przelewania
-lycha do mieszania
-termometr
-jakis rondel/garnek do przenoszenia zacieru
-chlodnica do garnka
Coś jeszcze na początek, na pierwszą Warkę?
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 wrz 2020, 16:46 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 724
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Na pierwszy możesz chłodzić w wannie, choć chłodnica bardzo ułatwia sprawę ale przydaje się tylko do brzeczki - pozostałe sprzęty mozesz wykorzystać do innych celów.. Kapslownicę masz. Przemyślałbym fermentory z kranikiem - te są często źródłem infekcji, bo trudno się je dezynfekuje. Moim zdaniem lepiej jest dekantować - wężyki silikonowe są dużo łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Na pierwszy raz, jak najmniej w piwie grzebać, zaglądać, sprawdzać... Dwa, trzy tygodnie w fermentorze (bez przelewania na cichą) i w butelki. Można ewentualnie wstawić do lodówki, zimniejszego pomieszczenia przed rozlewem. Zestaw zamów zmielony.
-
- Posty: 404
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Dwa brewkity już zrobiłem, wczoraj trzeci więc jakieś doświadczenie mam ogólne.
Fermentor z kranikiem do butelkowania chciałem wykorzystać, do wysładzania. Sama fermentacja brzeczki w bezkranikowym.
Butelki patentowe będą, więc bez kapslowania.
Słód będzie zesrutowany
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Fermentor z kranikiem do butelkowania chciałem wykorzystać, do wysładzania. Sama fermentacja brzeczki w bezkranikowym.
Butelki patentowe będą, więc bez kapslowania.
Słód będzie zesrutowany
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 wrz 2020, 17:17 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
Autor tematu - Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Na początku tematu wszystko napisałem co potrzeba.
"Garnek do gotowania 30litrowy, pojemnik do filtracji z filtrem wykonanym z wężyka od spłuczki(nowego), przezroczysty wężyk do filtracji, łyżka do mieszania, termometr, balingometr, wiaderko do fermentacji 30l, spirala miedziana do studzenia, worek do filtracji"
"Garnek do gotowania 30litrowy, pojemnik do filtracji z filtrem wykonanym z wężyka od spłuczki(nowego), przezroczysty wężyk do filtracji, łyżka do mieszania, termometr, balingometr, wiaderko do fermentacji 30l, spirala miedziana do studzenia, worek do filtracji"
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 wrz 2020, 19:11 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 404
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Refraktometr odłóż na przyszłość - fajnie się sprawdza w trakcie warzenia/wysładzania, ale już na przefermentowanym cuda potrafi pokazywać. Z resztą - na niejednym filmie i w trakcie warzenia podcinał skrzydła.
P.S. Strzeż się lobby antykranikowego - widzę, że i tu dotarło
P.S. Strzeż się lobby antykranikowego - widzę, że i tu dotarło
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 41
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 23:36
- Krótko o sobie: Cały czas się uczę... zawsze coś nowego
- Ulubiony Alkohol: Z piwniczki wuja...
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepis na dobre lekkie piwo.
Mam kilka fermentorów z kranikami - nigdy nie miałem z nimi problemu - żadnych zakażeń. Wystarczy pilnować czystości.
Przed odkręceniem kranika polewam go wrzątkiem z czajnika (kranik obrotowy ustawiam do góry), potem desprej i nic złego się nie dzieje.
i do tego jest wg mnie lepszy od spławika.Kòpôcz pisze:fajnie się sprawdza w trakcie warzenia/wysładzania
Mam kilka fermentorów z kranikami - nigdy nie miałem z nimi problemu - żadnych zakażeń. Wystarczy pilnować czystości.
Przed odkręceniem kranika polewam go wrzątkiem z czajnika (kranik obrotowy ustawiam do góry), potem desprej i nic złego się nie dzieje.