Co i kiedy paruje z destylowanego zacieru. Jak oddzielać od siebie poszczególne frakcje tak, aby produkt był najwyższej klasy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Przedgon. Przed, czy po stabilizacji kolumny?

Postautor: lesgo58 » sobota, 23 mar 2013, 11:57

No właśnie...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika

wiking
450
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Załączniki

Postautor: wiking » sobota, 23 mar 2013, 12:23

Ja tam wszystko widzę. :lol: :klaszcze:

PETER29
850
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki

Postautor: PETER29 » sobota, 23 mar 2013, 12:28

Czyli problem został rozwiązany.
Ciekaw jestem czy w opisie działania sprzętu forumowego kolegi nastapią zmiany, czy też będzie stał twardo i upierał się przy swoim( jak inny forumowy kolega że odstojnik jest Ok)

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Załączniki

Postautor: lesgo58 » sobota, 23 mar 2013, 12:36

Myślę, że dajmy spokój z uszczypliwymi komentarzami.
Chyba nie jest celem forum upokarzania kogoś kto w swojej nieświadomości obstaje przy swoim.
Druga sprawa - dlaczego trzeba posuwać się aż do badań laboratoryjnych, żeby uświadamiać komuś to co jest oczywiste.

Awatar użytkownika

radius
7000
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Załączniki

Postautor: radius » sobota, 23 mar 2013, 13:42

Tak jest :!:
Nie róbmy osobistych wycieczek, uszczypliwości i dogryzań. Publikując wyniki tych badań, moim celem nie było "dowalenie" komuś, ale uświadomienie nowym użytkownikom (starym również) jak należy prawidłowo odbierać przedgony aby uzyskać jak najlepszy destylat i zakończyć raz na zawsze przepychanki i dyskusje na ten temat.
Oczywiście, każdy i tak może robić po swojemu, tylko niech się zastanowi czy jego sposób jest naprawdę lepszy od klasycznego odbioru po stabilizacji :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

33cezary
250
Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki

Postautor: 33cezary » sobota, 23 mar 2013, 14:49

Witam – ok – przyjmuję do wiadomości powyższe testy jednak proszę nie wylewajcie wszystkiego od razu pod hasłem –CO JEST ZDROWSZE - bo idąc tym tropem dojdziemy do stwierdzenia że w sklepach sprzedawana jest czysta trucizna.

Proszę zwróćcie uwagę że:

POLSKA NORMA PN-A79522: 2001 - "Spirytus rektyfikowany"

Określa normy dla SPIRYTUS REKTYFIKOWANY – LUKSUSOWY

Zawartość alkoholu metylowego, g w 100 ml spirytusu 100 % obj. nie więcej niż 0,03

Zawartość estrów w przeliczeniu na octan etylu, g w 1 l spirytusu 100 % obj., nie więcej niż
a) 0,01 (Zawartość estrów oznaczana metodą kolorymetryczną)
b) 0,03 (Zawartość estrów oznaczana metodą miareczkową)

Jeden i drugi wynik który przedstawił kolega RADIUS - liczony jest w TYSIĘCZNYCH gdy norma mówi o SETNYCH.

Czyli – produkt który uzyskujemy jest dziesiątki razy czystszy niż NORMA DLA SPIRYTUSU LUKSUSOWEGO!!!

Dlatego nigdy nie mówiłem że jedna czy druga metoda jest zła. Macie dowód że za pomocą jednej i drugiej metody mamy wyrób przewyższający o „niebo” to co kupujemy w sklepach.

Jeżeli urządzimy sobie zawody w postaci kto uzyska czystszy, bardziej odwodniony itd. To tak – Palmę pierwszeństwa i pokłony oddaję wyżej – jednak ja nie uczestniczę w „wyścigu zbrojeń” – a produkuję „masówkę” dla klientów indywidualnych.

Cezary

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Załączniki

Postautor: lesgo58 » sobota, 23 mar 2013, 15:10

Panie Cezary nie trzeba od razu wrzeszczeć ( nie napisałem krzyczeć, bo mi to raczej wygląda na wrzask ). Kup Pan wódkę w Polskim sklepie i spróbuj ze zrobiona przez nas. Polska norma dopuszcza domieszkę iluś tam procent metanolu. Ciekawe nie? A wie Pan dlaczego Polskie Normy są tak mało restrykcyjne?
To jest ta różnica między normami polskimi a wyrobem jakościowym. Polska Norma przewiduje użytek w kiełbasach składnika MOM. A czy to oznacza, że i my musimy do wędlin dodawać MOM, aby nie ustępować Polskiej Normie. przecież jesteśmy hobbystami i nie jest naszym celem oszukiwać siebie ani tym bardziej znajomych i nieznajomych.
Nie zrozumiałeś idei tego testu, i ja nie będę Ci jej tłumaczył.
Naprawdę szkoda. Masz mocne zacięcie konfrontacyjne, a z takimi osobami ciężko się rozmawia...
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2013, 15:40 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

33cezary
250
Kontakt:
Załączniki

Postautor: 33cezary » sobota, 23 mar 2013, 15:38

Witam –
Po pierwsze – nie krzyczę i nie wrzeszczę – tylko zaznaczam tekst warty podkreślenia aby nie zniknął w natłoku innych,

Po drugie – odniosłem się do normy SPIRYTUS LUKSUSOWY – na bazie którego produkowane są najlepsze wódki (około 8% produktów z których obok Rosjan i krajów Nordyckich zbieramy główne nagrody za wódki ) – na bazie normy SPIRYTUS ZWYKŁY – produkowane są w zasadzie wszystkie inne alkohole – tam normy jeszcze są niższe i np. wynoszą dla alkoholu metylowego 0,05 i np. dla estrów też 0,05,

Po trzecie – nasze normy co do spirytusu są jednymi z najostrzejszych na świecie – nie jestem pewny czy nie najwyższe w Europie. To właśnie na tym polu jesteśmy w czołówce – być dumnym czy nie – nie wiem jak inni – ale ja tak jestem dumny.

Po czwarte – reszta znowu wchodzi w „wojnę zaczepną” – po co się wdawać.

Cezary

bimber200
10
Załączniki

Postautor: bimber200 » sobota, 23 mar 2013, 15:44

Panowie!

Kura ma pierze czy pióra?
Widzę że Panowie Lesgo i Cezary (chyba) się nie lubią ...
Często "muszę" pić monopolową i dalej żyję.
Jeżeli tylko sytuacja mi pozwala piję "made by my own" i nie ma co, ale najbardziej lubię smakowe zrobione na pot stilu . Jeżeli chodzi o absolut - jest to dla mnie produkt wyjściowy do mieszanek typu gorzka żołądkowa, przepalanka itp.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Załączniki

Postautor: lesgo58 » sobota, 23 mar 2013, 16:28

@bimber200
To co już się posprzeczać nie można...? :bardzo_zly:

Awatar użytkownika

33cezary
250
Kontakt:
Załączniki

Postautor: 33cezary » sobota, 23 mar 2013, 18:05

Jeszcze raz witam – proszę nie bierzcie tego jako jakieś uszczypliwość itp. – wyniki pokazałem koledze który tym się zajmuje na co dzień i zwrócił on mi uwagę na następujące rzeczy – do poszerzenia naszej wiedzy:

Po pierwsze – WIELKIE GRATULACJE DLA PRODUCENTA TEGO DESTYLATU (Radius – zawsze mówiłem praktyka czyni mistrza) – bo wyniki które osiągnął są podobno nawet poza strefą marzeń niektórych zakładów,

Po drugie - zwróćcie uwagę na wartość etanolu – różnica pomiędzy 100 a wartością etanolu jest to suma innych substancji które są w cieczy a nie są etanolem i tutaj w drugim przypadku wartość etanolu w stosunku do innych cieczy jest większa – czyli czystszy etanol,

Po trzecie – żebym nie miał tak różowo – kolega podpowiedział że przy tak znikomych wartościach liczonych wręcz z trzecim i czwartym miejscu po przecinku (to są podobno tysięczne części dla badanych próbek w zasadzie nie widoczne okiem) przy mimo wszystko niedoskonałościach naszych sprzętów (aby ktoś nie wziął to do siebie – tu chodzi o np. porównanie do sprzętu laboratoryjnego) powtarzalność wyników będzie rozsiana w dosyć dużym zakresie – ale i tak kilkakrotnie ba kilkudziesięciokrotnie niższa niż najsurowsze normy.

Podsumowując – wynik 99,98 etanol w warunkach domowych na sprzęcie dosłownie tworzonym nieraz w garażu – mistrzostwo.

Cezary

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Kontakt:
Załączniki

Postautor: Zygmunt » sobota, 23 mar 2013, 19:16

Podsumowując – wynik 99,98 etanol w warunkach domowych na sprzęcie dosłownie tworzonym nieraz w garażu – mistrzostwo.

Przypomnę tylko, że nie znaczy to, że próbka ma 99,98%, ten chromatogram nie uwzględnienia wody.
Jeżeli chcielibyśmy poznać % próbki to należałoby sprawdzić ją z uwzględnieniem zawartości wody i otrzymane wyniki (w % masowych) trzeba by przeliczyć na % objętościowy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

33cezary
250
Kontakt:
Załączniki

Postautor: 33cezary » sobota, 23 mar 2013, 19:30

Tak - oczywiście Zygmunt – przecież chyba nikt nie wysnuł przypuszczenia że Radius w tak prosty sposób uzyskał spirytus absolutny (one mają poniżej 0,2% wody). Tutaj chodzi mi o stężenie alkoholu etylowego do innych substancji oczywiście poza wodą – to logiczne – ale sam musisz przyznać wynik robi wrażenie.

Bo uzyskać stężenie 95% czy 96% czy 97% to w zasadzie nic nam nie daje – i tak nie używamy takich stężeń – ale czystość 99,98 – przecież o to chodzi. Tutaj wręcz nasuwa się pytanie – jeżeli mamy taki czysty destylat to z czym go rozrobić aby go nie zepsuć?

Ba - czystość złota kończy się na 24 karatach - czyli 999,9 - porównanie
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2013, 19:58 przez 33cezary, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

radius
7000
Załączniki

Postautor: radius » sobota, 23 mar 2013, 19:33

Cholerka, Zygmunt mnie wyprzedził bo właśnie miałem to napisać. Jeszcze raz, żeby wszyscy wiedzieli. Chromatogram nie uwzględnia zawartości wody :!: Nie mierzyłem procentowej zawartości etanolu w próbce, ale na pewno (porównując z innymi moimi badanymi destylatami) miała powyżej 96,6%.
A tak przy okazji zaanonsowanego tematu o testach sprężynek pryzmatycznych, rzucę tylko informację, że na 30 cm wypełnienia (5cm - zmywak jako podparcie i 25cm sprężynek) najlepszy wynik jaki uzyskałem to destylat o mocy 96,9% :!: Uwierzycie :?: Ja też nie mogłem ale to wyniki z laboratorium. Na razie nie napiszę kto jest producentem sprężynek :mrgreen: Do przyszłego tygodnia potrzymam was w niepewności :)
AVE BIMBER :!:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

olo 69
650
Załączniki

Postautor: olo 69 » sobota, 23 mar 2013, 22:00

96,9% raczej mało prawdopodobne, bo wynikało by, że wysokość półki dla tych sprężynek wynosi około 1 cm.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 mar 2013, 09:07 przez olo 69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Załączniki

Postautor: Emiel Regis » sobota, 23 mar 2013, 22:21

Wynikła jakaś dziwna dyskusja, jakieś normy monopolisty, itp, etc.
Po co doszukiwać się dziury w całym, skoro widać co lepiej działa :?: :roll:
Chyba każdy się ze mną zgodzi że najważniejszym kryterium jest nasz smak, a na forum staramy się razem zbliżyć do ideału.
Dlatego każdego, do kogo nie docierają wyniki powyższych testów namawiam do zrobienia próbek obiema metodami w celu weryfikacji ich własności za pomocą prób organoleptycznych :pije:

Ważna uwaga dla niezorientowanych osób- destylat z gorszymi parametrami był robiony wg. zaleceń jednego z forumowych kolegów, natomiast lepsza próbka nie była zrobiona zgodnie ze sztuką, jaką tu polecamy (świadome działanie).
Normalnie odbieramy więcej przedgonów i w wolniejszym tempie.
Oczywiste jest też, że pierwsza rektyfikacja nie wyczerpuje tematu i zawsze zalecamy ponowną rektyfikację ze wsadem o odpowiednim stężeniu, co ma duży wpływ na odbiór resztek przedgonów.

Myślę że gdyby do porównania dołączyć jeszcze taką próbkę, wtedy niejednemu przemysłowemu 'wyjadaczowi' popękałyby okulary z wrażenia.
Gdyby w gorzelniach nie oglądając się na koszty wkładali w te czynności tyle zapału i energii co my hobbyści, wtedy pewnie wielu z nas wyniosłoby kolumny na strych.
Nie propagujmy bylejakości tylko dlatego, że ktoś gdzieś wymyślił jakieś normy, w których się mieścimy.
Sam odkąd zacząłem osiągać na tym polu wyniki i wiem jak powinien smakować dobry alkohol, a do tego znam jego wpływ na zdrowie następnego dnia, to jeśli nie mam wyboru i na stole jest tylko sklepowa czysta, wolę ...herbatę.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

major
250
Załączniki

Postautor: major » poniedziałek, 25 mar 2013, 00:00

radius pisze:Ja też nie mogłem ale to wyniki z laboratorium. Na razie nie napiszę kto jest producentem sprężynek :mrgreen: Do przyszłego tygodnia potrzymam was w niepewności :)
Radius, weź Ty idź lepiej na to forum:
http://www.sadistic.pl

I tak mi się udało, bo ostatnio byłem zajęty i dopiero dzisiaj przeczytałem, że masz już chromatogramy - nie musiałem czekać :D :D :D

Sprawa sprężynek jest dużo ciekawsza, bo nie chodzi o oczywistą oczywistość. Trudno - przyglądałem się właśnie wanienkom ultradźwiękowym, ale może jednak coś innego będę chciał mniej szybciej ;p

A co do prędkości, to właśnie zaczyna się "następny tydzień"...

grzechottnik
2
Załączniki

Postautor: grzechottnik » niedziela, 7 kwie 2013, 16:50

#Radius
Powiedz, jeśli można wiedzieć, gdzie mogę zbadać swoją psotę laboratoryjnie jak Ty to uczyniłeś wyżej. Interesuje mnie najbardziej badanie wysyłkowe. Z góry dzięki.

Awatar użytkownika

radius
7000
Załączniki

Postautor: radius » niedziela, 7 kwie 2013, 18:36

Jeżeli chcesz zbadać procenty, to już możesz do mnie wysłać próbkę, na chromatograf trzeba poczekać ;) Pisz na PW.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

szery
10
Załączniki

Postautor: szery » czwartek, 21 lis 2013, 21:52

Niezły temat, lubię czytać Wasze sprzeczki. Przy okazji można wiele się dowiedzieć i nauczyć. Ostatnio wyszło mi bardzo smaczne coś z drugiego końca rury. Przedgony odbierałem po długiej stabilizacji.

Wróć do „Dzielenie frakcji podczas destylacji”