Witam,
Posiadając kega 50L, zawsze gdy nastaw był gotowy. Zlewałem go z nad osadu i lądował od razu w kotle. Tego samego dnia było po problemie. Teraz przesiadam się na zbiornik 68L. I będę magazynował surówkę.
Jak to ma się z jej przechowywaniem? 2-3 tyg, miesiąc. Czy wystarczą zbiorniki np. Wiadra do fermentacji 30L szczelnie zamknięte? Już po rozrobieniu z wodą do tych 18-20%. Jak długo można to przechowywać?
Może szanowne grono, podzieli się doświadczeniem
Przechowywanie surówki w fermentorach
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 19:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 19:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 29 cze 2018, 19:11
- Krótko o sobie: Perfekcjonista, grafik i miłośnik destylatów oraz piw rzemieślniczych
- Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Re: Przechowywanie surówki w fermentorach
Podczas metody 2.5 gdy mam około 20L spirytusu z pierwszej rektyfikacji, oszczędzam czas i wstępny odbiór przedgonów przy 55% stężeniu wsadu robię na prawie całej objętości zbiornika 50L, a nie jak zazwyczaj na 20L by potem tylko dolać wody, dzięki temu oszczędzam czas lecz muszę gdzieś połowę wsadu wlać do innego naczynia, po godzinie mieszam z zimną wodą i przechowuję w fermentorach, wsad do obróbki ma około 19-20%. Raz leżała u mnie z kilka tygodni i nic się nie stało, nie zauważyłem żadnej różnicy w końcowym produkcie. Ale lepiej dmuchać na zimne i używać tylko szkło, albo jak najszybciej przerobić jeśli już nie mamy szkła i pozostał nam plastik.