Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kropelka uk
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Przechowywanie surówki w fermentorach

Postautor: kropelka uk » niedziela, 22 paź 2017, 12:51

Witam,
Posiadając kega 50L, zawsze gdy nastaw był gotowy. Zlewałem go z nad osadu i lądował od razu w kotle. Tego samego dnia było po problemie. Teraz przesiadam się na zbiornik 68L. I będę magazynował surówkę.

Jak to ma się z jej przechowywaniem? 2-3 tyg, miesiąc. Czy wystarczą zbiorniki np. Wiadra do fermentacji 30L szczelnie zamknięte? Już po rozrobieniu z wodą do tych 18-20%. Jak długo można to przechowywać?

Może szanowne grono, podzieli się doświadczeniem
Ostatnio zmieniony środa, 30 wrz 2020, 13:44 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

knapio
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 09:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Przechowywanie surówki

Postautor: knapio » niedziela, 22 paź 2017, 15:46

Surówkę można przechowywać bardzo długo czy rozrobiona czy nie, nic się nie zepsuje. Do przechowywania surówki używam szklanych butelek 5l


gadaka
300
Posty: 346
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Przechowywanie surówki

Postautor: gadaka » niedziela, 22 paź 2017, 16:29

Ja zazwyczaj przechowuję w szklanych damach o pojemności 5l

Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 11:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Załączniki
Re: Przechowywanie surówki

Postautor: Searcher » niedziela, 22 paź 2017, 16:34

Kanistry HDPE, tanie, wygodne, bezpieczne.


kwik44
950
Posty: 997
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Przechowywanie surówki

Postautor: kwik44 » niedziela, 22 paź 2017, 17:36

keg pepsi KO - jak się nudzi z braku piwa ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
kropelka uk
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Przechowywanie surówki

Postautor: kropelka uk » niedziela, 22 paź 2017, 19:04

Dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika

Major07
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Przechowywanie surówki

Postautor: Major07 » poniedziałek, 21 wrz 2020, 05:30

Dodam od siebie, wiem, że sporo czasu minęło, ale może ktoś będzie szukał odpowiedzi. Zdarzyło mi się ostatnio przetrzymać surówkę ponad rok i wszystko ok


dzik621
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2019, 10:58
Załączniki
Re: Przechowywanie surówki w fermentorach

Postautor: dzik621 » środa, 7 paź 2020, 15:43

Przecież surówka to też destylat, a więc jako takiej, czas tylko służy na korzyść. A jak jest w stężeniu do 20-25% to może leżeć w plastiku (chociaż na dłuższą metę stosowałbym jednak szkło).

Awatar użytkownika

Alkomen
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 29 cze 2018, 18:11
Krótko o sobie: Perfekcjonista, grafik i miłośnik destylatów oraz piw rzemieślniczych
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Załączniki
Re: Przechowywanie surówki w fermentorach

Postautor: Alkomen » czwartek, 8 paź 2020, 02:28

Podczas metody 2.5 gdy mam około 20L spirytusu z pierwszej rektyfikacji, oszczędzam czas i wstępny odbiór przedgonów przy 55% stężeniu wsadu robię na prawie całej objętości zbiornika 50L, a nie jak zazwyczaj na 20L by potem tylko dolać wody, dzięki temu oszczędzam czas lecz muszę gdzieś połowę wsadu wlać do innego naczynia, po godzinie mieszam z zimną wodą i przechowuję w fermentorach, wsad do obróbki ma około 19-20%. Raz leżała u mnie z kilka tygodni i nic się nie stało, nie zauważyłem żadnej różnicy w końcowym produkcie. Ale lepiej dmuchać na zimne i używać tylko szkło, albo jak najszybciej przerobić jeśli już nie mamy szkła i pozostał nam plastik.


Wróć do „Przechowywanie destylatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości