Przechowywanie krupniku w beczce dębowej - czy można?

Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.

Autor tematu
Piotr_Z
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 11:24

Post autor: Piotr_Z »

Witam Wszystkich.
Mam taki dylemat, czy krupnik można przechowywać w beczce dębowej? Czy nie straci on na walorach smakowych? Jeśli tak, to jak długo można go trzymać?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Piotr.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Przechowywanie krupniku w beczce dębowej - czy można?

Post autor: Zygmunt »

Móc- można. Tylko, że to raczej nie taki trunek. Spróbuj do małpki krupniku dodać kilka mocno opiekanych płatków dębowych i próbuj co jakiś czas. Jeżeli w tej małej skali Ci posmakuje- lej śmiało, to Tobie ma smakować.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Przechowywanie krupniku w beczce dębowej - czy można?

Post autor: michal278 »

W dawnych przepisach wręcz nakazywano w beczce trzymać tak zacny trunek.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Przechowywanie krupniku w beczce dębowej - czy można?

Post autor: Emiel Regis »

No więc podaj te przepisy, nie zapominając o czasie maceracji w beczce. Takie lakoniczne wypowiedzi niewiele wnoszą.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
Piotr_Z
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 11:24
Re: Przechowywanie krupniku w beczce dębowej - czy można?

Post autor: Piotr_Z »

Dzięki Panowie! Wygrzebałem info w necie o starym przepisie na krupnik litewski. Było tam napisane, że trzyma się go w beczce ale dopiero po przelaniu w ową beczkę, dodaje się przyprawy (między innymi wanilię) i tą beką się macha przynajmniej raz dziennie. Tyle, że nie wiadomo co to za beczka (stara po winie czy nowa) ile czego i w jakim czasie ani też ile to razem w owej beczce trzymać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie destylatu”