Proszę o pomoc w zrobieniu nastawu
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lip 2010, 18:14
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Proszę o pomoc w zrobieniu nastawu
Witaj,
Masz zamiar zrobić nastaw, a nie zacier- chyba, że chcesz zacierać soki...
Dwa- jakbyś chwilę poświęcił na użycie wyszukiwarki, to znalazłbyś trylion identycznych postów, a pod każdym z nich przewija się jedno stwierdzenie:
http://alkohole-domowe.com/forum/buduje ... t1420.html
I od tego zacznij. A potem weź beczkę, nalej tam wszystkie soki, rozcieńcz wodą, sprawdź BLG cukromierzem i dodawaj cukru tak, żeby wyszło ~20*BLG.
Zostaw sobie miejsce w beczce, pamiętając, że 1kg rozpuszczonego cukru to ok 0,6l.
Potem dodaj pożywkę (lub koncentrat) i drożdże.
Masz zamiar zrobić nastaw, a nie zacier- chyba, że chcesz zacierać soki...
Dwa- jakbyś chwilę poświęcił na użycie wyszukiwarki, to znalazłbyś trylion identycznych postów, a pod każdym z nich przewija się jedno stwierdzenie:
Przeczytaj:kup cukromierz
http://alkohole-domowe.com/forum/buduje ... t1420.html
I od tego zacznij. A potem weź beczkę, nalej tam wszystkie soki, rozcieńcz wodą, sprawdź BLG cukromierzem i dodawaj cukru tak, żeby wyszło ~20*BLG.
Zostaw sobie miejsce w beczce, pamiętając, że 1kg rozpuszczonego cukru to ok 0,6l.
Potem dodaj pożywkę (lub koncentrat) i drożdże.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lip 2010, 18:14
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Proszę o pomoc w zrobieniu nastawu
Cukromierz, z nim będzie znacznie łatwiej.
Lektura forum pomoże Ci nie tylko zrobić zawodowy nastaw ale również doprowadzić proces do końca czyli do spożycia!!!
Pozdrawiam
Bzymek80
Witam,jacekmack851 pisze:Mam 50l butle ok 25 litrów soków. Proszę powiedzieć ile powinienem dodać wody, cukru i drożdży?
Cukromierz, z nim będzie znacznie łatwiej.
Lektura forum pomoże Ci nie tylko zrobić zawodowy nastaw ale również doprowadzić proces do końca czyli do spożycia!!!
Pozdrawiam
Bzymek80
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Proszę o pomoc w zrobieniu nastawu
odkrój kawałek (ok. 1/4), rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę cukru, zalej gorącą wodą. Jak przestygnie, dodaj resztę drożdży, zabełtaj w lewą stronę spluwając przez prawe ramię, wpakuj słoiczek koncentratu pomidorowego i do butli, w której oczywiście zostawisz parę litrów wolnego miejsca. Cukromierz zakupisz w każdym większym sklepie ogrodniczym za 8-9zł, przyda ci się nie raz.
[mod] Poprawiona ortografia i interpunkcja
Drożdży, jeśli masz na myśli piekarskie, to możesz zapodać ilość dowolną, nawet kilogram, tylko kto to potem wypije? Moja rada: daj jedną kostkę. Zrób to tak:jacekmack851 pisze:No dobra dzięki, a drożdży to ile dodać?
odkrój kawałek (ok. 1/4), rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę cukru, zalej gorącą wodą. Jak przestygnie, dodaj resztę drożdży, zabełtaj w lewą stronę spluwając przez prawe ramię, wpakuj słoiczek koncentratu pomidorowego i do butli, w której oczywiście zostawisz parę litrów wolnego miejsca. Cukromierz zakupisz w każdym większym sklepie ogrodniczym za 8-9zł, przyda ci się nie raz.
[mod] Poprawiona ortografia i interpunkcja
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............