Proszę o pomoc, dziwny zapach podczas drugiej rektyfikacji

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
tomsg
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 12 sie 2012, 17:37
Podziękował: 2 razy

Post autor: tomsg »

Witam
Nastaw zrobiony z drożdży, które mam pierwszy raz- Moskwa puriFERM. Nastaw zrobiłem w 3 osobnych bańkach, w każdej paczka drożdzy, 4,33kg cukru oraz 12L wody. Sprzęt to Aabratek, keg 50L, kolumna 140cm, 30cm sprężynki plipka miedziane, reszta sprężynki plipka ko.
Dotychczas przez lata wszystko było ok, teraz mam strasznie ostry zapach przy odbiorze. Przy pędzeniu surówki odebrałem kropelkowo ok. 200ml śmierdzącego świństwa po czym zlewałem wszystko z myślą, że odbiorę zapach przy kolejnej rektyfikacji (cały czas śmierdziało). Dzisiaj gonię surówkę, odebrałem po dwukrotnym zalaniu i stabilizacji 100ml i dalej śmierdzi czymś ostrym. Proszę o pomoc w uratowaniu nastawu.
koncentraty wina

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Proszę o pomoc, dziwny zapach podczas drugiej rektyfikacji

Post autor: Drupi »

To sprawa tych drożdży i produktu z nich. Dla mnie to najgorsze drożdże, bo produkt wychodzi z nich jak sklepową tania wóda. Sprzedawca wysłał mi ich bo rzekomo się pomylił ( od tej pory tam na allegro już nie kupuje, bo przesyłka zwrotowa przekracza wartość zakupu ).
A Moskwa Style w złotym opakowaniu brzmi podobnie ale bardzo mi pasują.
Ps.
Ja też kombinowałem na różne sposoby, z długą stabilizacją, i dużym odbiorem przedgonów, i w końcu wylałem na ziemie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 lis 2018, 14:23 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Proszę o pomoc, dziwny zapach podczas drugiej rektyfikacji

Post autor: dynio »

Masz ovm? Spróbuj metody 2,5 Leszka - może to pomoże
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Airacobrator
100
Posty: 134
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Proszę o pomoc, dziwny zapach podczas drugiej rektyfikacji

Post autor: Airacobrator »

Proponowałbym rozcieńczyć do 50%, schłodzić do 10 °C i przefiltrować przez węgiel aktywowany przed kolejną rektyfikacją. Powinno sporo pomóc.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”