Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Powoli do przodu
Wyciąłem "daszek spływowy" z blaszki mosiężnej i wlutowałem do środka rurki.
Cięte z ręki, mogłoby być lepiej, ale obleci. Nikt tego oglądał nie będzie...
I rurka spływowa. Udało mi się nawet zgrabnie trafić - u dołu i góry jest po 1mm zapasu blaszki.
Tak, że jeziorko będzie płytkie...
Teraz jeszcze doczyścić papierem ściernym, no i zostało zwinąć spiralkę...
PWL
Wyciąłem "daszek spływowy" z blaszki mosiężnej i wlutowałem do środka rurki.
Cięte z ręki, mogłoby być lepiej, ale obleci. Nikt tego oglądał nie będzie...
I rurka spływowa. Udało mi się nawet zgrabnie trafić - u dołu i góry jest po 1mm zapasu blaszki.
Tak, że jeziorko będzie płytkie...
Teraz jeszcze doczyścić papierem ściernym, no i zostało zwinąć spiralkę...
PWL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 12 cze 2019, 14:25 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 729
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Zapobiega opadaniu skroplin wprost na wypełnienie. Bez niej nie jest możliwa (lub przynajmniej bardzo utrudniona) praca w trybie pot-still (bez refluksu).
Wygiąłbym też w dół rurkę przed zaworem. Wyższy słup cieczy ułatwia regulację i czyni nastawy zaworu bardziej powtarzalnymi.
Wygiąłbym też w dół rurkę przed zaworem. Wyższy słup cieczy ułatwia regulację i czyni nastawy zaworu bardziej powtarzalnymi.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
A już praca w trybie p-s z wypełnieniem.... (pomijając jakąś odrobinę).
Za kilka zł. można zrobić drugą głowicę dedykowaną własnie do p-s...
PWL
Praca w trybie pot-still na kolumnie rektyfikacyjnej to drapanie się po plecach nogą.czytam pisze:Zapobiega opadaniu skroplin wprost na wypełnienie. Bez niej nie jest możliwa (lub przynajmniej bardzo utrudniona) praca w trybie pot-still (bez refluksu)....
A już praca w trybie p-s z wypełnieniem.... (pomijając jakąś odrobinę).
Za kilka zł. można zrobić drugą głowicę dedykowaną własnie do p-s...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
PWL dobrze się bawisz? Zastanawia mnie tylko po co zadajesz pytania i szukasz pomocy? Skoro wszystko wiesz lepiej.
Ostatnio zmieniony środa, 12 cze 2019, 20:26 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Ps.
PWL
Hmm a o co ja pytałem, bo nie widzę?lesgo58 pisze:PWL dobrze się bawisz? Zastanawia mnie tylko po co zadajesz pytania i szukasz pomocy? Skoro wszystko wiesz lepiej.
Ps.
Dlaczego miałbym robić owocówki kolumną REKTYFIKACYJNĄ?czytam pisze:Poczekamy., aż będziesz robił owocowki. Wtedy może zmienisz zdanie.
PWL
Ostatnio zmieniony środa, 12 cze 2019, 20:30 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 729
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Dzisiaj agresja - zero.
Jedną z metod robienia smakówek jest zastosowanie kolumny z wypełnieniem. Najpiew stabilizacja i odbiór przedgonów a potem praca z niewielkim tefluksem lub wręcz bez niego. Na zakończenie ponownie stabilizacja i odbiór reszty alkoholu w formie smakowego spirytusu.
Jedną z metod robienia smakówek jest zastosowanie kolumny z wypełnieniem. Najpiew stabilizacja i odbiór przedgonów a potem praca z niewielkim tefluksem lub wręcz bez niego. Na zakończenie ponownie stabilizacja i odbiór reszty alkoholu w formie smakowego spirytusu.
Ostatnio zmieniony środa, 12 cze 2019, 21:00 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
No ale to jest zabawa z cyklu "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma"...
Po co tak kombinować jeśli można prościej nastaw puścić przez pot-still?
Przecież tak jest nawet prościej... Pot-stil czy alembik to klasyka...
PWL
Po co tak kombinować jeśli można prościej nastaw puścić przez pot-still?
Przecież tak jest nawet prościej... Pot-stil czy alembik to klasyka...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 729
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
W takim razie eot
Zapomniałem jeszcze o jednej sprawie. Pod tą górną plytką montuje się termometr. Zimne skropliny nie falszują wtedy pomiaru.
Zapomniałem jeszcze o jednej sprawie. Pod tą górną plytką montuje się termometr. Zimne skropliny nie falszują wtedy pomiaru.
Ostatnio zmieniony środa, 12 cze 2019, 21:57 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Panowie... wstrzymajcie konie... jest kilka równoległych tematów do tego. Być może olśni nas jak grom z jasnego nieba...
Pozwolę sobie wkleić link...
kolejny-sterownik-termometr-t20066-80.html
Pozwolę sobie wkleić link...
kolejny-sterownik-termometr-t20066-80.html
Ostatnio zmieniony środa, 12 cze 2019, 22:12 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Wystarczy przecież zrobić chłodnicę tak, żeby urobek nie kapał gdzie popadnie, tylko łagodnie wlewał się do jeziorka.
I problem rozwiązany - nic lub prawie nic nie będzie kapać na termometr...
Ps.
Poprawiłem spiralkę.
Oczywiście sam dolny koniec będzie zagięty na większym promieniu, tak jak rurka pozwoli...
I to jest sensowny argument, ale...czytam pisze:W takim razie eot
Zapomniałem jeszcze o jednej sprawie. Pod tą górną plytką montuje się termometr. Zimne skropliny nie falszują wtedy pomiaru.
Wystarczy przecież zrobić chłodnicę tak, żeby urobek nie kapał gdzie popadnie, tylko łagodnie wlewał się do jeziorka.
I problem rozwiązany - nic lub prawie nic nie będzie kapać na termometr...
Ps.
Poprawiłem spiralkę.
Oczywiście sam dolny koniec będzie zagięty na większym promieniu, tak jak rurka pozwoli...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 cze 2019, 09:12 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Kolega PierwszyWolnyLogin chce mieć kolumnę inną niż wszyscy. Zamiast jednej uniwersalnej głowicy będzie robił dwie: do rektyfikacji i pot stila. Zamiast chłodnicy z karbowanki planuje chłodnicę z dziwnie zwiniętymi zwojami, które podobno mają zapewnić stała temperaturę chłodziwa na całej długości (według mnie to wbrew fizyce). Z tego co wcześniej pisał chłodnica ma wyłapywać etanol a przepuszczać przedgony.
Swoją ciekawe jaka będzie wydajność takiego skraplacza.
Co do wlutowania drugiej blaszki to kolega odpowiedział już wcześniej.
Swoją ciekawe jaka będzie wydajność takiego skraplacza.
Co do wlutowania drugiej blaszki to kolega odpowiedział już wcześniej.
PS. Kolego PWL możesz zdradzić co to za rurka wewnątrz skraplacza.PierwszyWolnyLogin pisze:Nie robię czegoś co nie ma sensu Druga blaszka nie wniesie tu NIC.
PWL
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 cze 2019, 10:47 przez johnex, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
...
A ja nie chcę ze względów estetycznych Kaprys taki.
A poza tym - nigdy nie robiłem czegoś tylko dlatego, że inni tak robią
Jestem technikiem - domagam się dowodów, a te są tu cieniutkie jak Polsilver
Oczywiście blaszkę można dać, nie zaszkodzi. Ale i nie pomoże
...
Ale ponieważ, obie linie będą ułożone obok siebie to jako para będą miały w przybliżeniu jednakową temperaturę
na całej długości... Rozwiązanie dokładnie takie same jak w ogrzewaniu podłogowym.
Jak chłodnicę masz gorącą to smrody ulatują w atmosferę, a jak zimna to kapią z powrotem.
PWL
Pomijając, że niekoniecznie. To nawet jeśli - co z tego? I tak chyba nikt nie odbiera na 100%...Szlumf pisze:Koledzy jak typujecie? Ja obstawiam, że przy takim wykonaniu 30% skroplin trafi poza półkę.
...
To nie jest 10-15min roboty jeśli nie chcesz ciąć rury i wsadzać blachy od zewnątrz.Feti pisze:PWL, tak właściwe dlaczego się tak upierasz, by nie zrobić górnej półki? To jest jakieś 10 - 15 minut pracy.
A ja nie chcę ze względów estetycznych Kaprys taki.
A poza tym - nigdy nie robiłem czegoś tylko dlatego, że inni tak robią
Jestem technikiem - domagam się dowodów, a te są tu cieniutkie jak Polsilver
Oczywiście blaszkę można dać, nie zaszkodzi. Ale i nie pomoże
...
Wg. mnie też dlatego nic takiego nie napisałem Oczywiste, że linia zasilająca będzie chłodniejsza niż powrót.johnex pisze:...Zamiast chłodnicy z karbowanki planuje chłodnicę z dziwnie zwiniętymi zwojami, które podobno mają zapewnić stała temperaturę chłodziwa na całej długości (według mnie to wbrew fizyce).
Ale ponieważ, obie linie będą ułożone obok siebie to jako para będą miały w przybliżeniu jednakową temperaturę
na całej długości... Rozwiązanie dokładnie takie same jak w ogrzewaniu podłogowym.
Jak każda innajohnex pisze: Z tego co wcześniej pisał chłodnica ma wyłapywać etanol a przepuszczać przedgony.
Jak chłodnicę masz gorącą to smrody ulatują w atmosferę, a jak zimna to kapią z powrotem.
No termometr, myślałem, że to oczywiste. Drugi krótszy będzie w szczycie mierzył temp nad chłodnicą.johnex pisze: PS. Kolego PWL możesz zdradzić co to za rurka wewnątrz skraplacza.
PWL
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 cze 2019, 11:06 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 3 razy.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 1166
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
"Jak każda inna
Jak chłodnicę masz gorącą to smrody ulatują w atmosferę, a jak zimna to kapią z powrotem."
Jaka jest temperatura parowania smrodów? Jaką temperaturę wody utrzymać na wylocie aby rozdzielić smrody i odebrać to lepsze co się skropliło?
Jak chłodnicę masz gorącą to smrody ulatują w atmosferę, a jak zimna to kapią z powrotem."
Jaka jest temperatura parowania smrodów? Jaką temperaturę wody utrzymać na wylocie aby rozdzielić smrody i odebrać to lepsze co się skropliło?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Parowania to dowolna
Wrzenia, czyli najbardziej intensywnego parowania:
aldehyd octowy - 20stC
akroleina - 53stC
aceton - 56stC,
aldehyd masłowy - 74.8stC
aldehyd propionowy - 48.8stC
itd itd. Pełna lista np. tu:
http://repozytorium.p.lodz.pl/bitstream ... sequence=1
a temp. wrzenia w wikipedii
Zasada jest prosta - jeśli ciecz wrze przy np. 50stC i w kotle masz taka czy wyższa temp. to odparowywuje,
trafia na chłodnice i tu jeśli chłodnica jest zimniejsza niż te 50stC to skrapla się i wraca na dół.
Jeśli chłodnica ma > 50stC to podgrzewa tylko składnik który ulatuje w postaci pary w siną dal...
Czyli, dla uzyskania jak najczystszego urobku należałoby używać gorącej chłodnicy, niewiele zimniejszej
niż temp. wrzenia alkoholu etylowego po to, żeby on się skroplił i trafił do jeziorka, a reszta smrodów
niech leci w cholerę
Byłoby fajnie gdyby ciecze parowały tylko w temp wrzenia, ale niestety parują i w niższych.
Stąd pewnie przy gorącej chłodnicy będą straty etanolu który zostanie "wydmuchany" przez chłodnicę...
PWL
Wrzenia, czyli najbardziej intensywnego parowania:
aldehyd octowy - 20stC
akroleina - 53stC
aceton - 56stC,
aldehyd masłowy - 74.8stC
aldehyd propionowy - 48.8stC
itd itd. Pełna lista np. tu:
http://repozytorium.p.lodz.pl/bitstream ... sequence=1
a temp. wrzenia w wikipedii
Zasada jest prosta - jeśli ciecz wrze przy np. 50stC i w kotle masz taka czy wyższa temp. to odparowywuje,
trafia na chłodnice i tu jeśli chłodnica jest zimniejsza niż te 50stC to skrapla się i wraca na dół.
Jeśli chłodnica ma > 50stC to podgrzewa tylko składnik który ulatuje w postaci pary w siną dal...
Czyli, dla uzyskania jak najczystszego urobku należałoby używać gorącej chłodnicy, niewiele zimniejszej
niż temp. wrzenia alkoholu etylowego po to, żeby on się skroplił i trafił do jeziorka, a reszta smrodów
niech leci w cholerę
Byłoby fajnie gdyby ciecze parowały tylko w temp wrzenia, ale niestety parują i w niższych.
Stąd pewnie przy gorącej chłodnicy będą straty etanolu który zostanie "wydmuchany" przez chłodnicę...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
online
- Posty: 7335
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Powiedz mi w takim razie, jak wyliczysz wydajność kolumny a tym samym, jak ustawisz prawidłowy refluks, aby kolumna pracowała jak najefektywniej To po pierwsze, a po drugie, to przy takiej konstrukcji półki będziesz miał mocno zawężony przepływ par, a czym to może skutkować, to już musisz sam sobie doczytać
P.S.
Szybkimi krokami zbliża się termin zbioru orzechów na Nocino. Tylko tak nieśmiało chciałem się przypomnieć
Ja obstawiam, tak ze 20%Szlumf pisze:Koledzy jak typujecie?
I tu się baaardzo myliszPierwszyWolnyLogin pisze:To nawet jeśli - co z tego? I tak chyba nikt nie odbiera na 100%...
Powiedz mi w takim razie, jak wyliczysz wydajność kolumny a tym samym, jak ustawisz prawidłowy refluks, aby kolumna pracowała jak najefektywniej To po pierwsze, a po drugie, to przy takiej konstrukcji półki będziesz miał mocno zawężony przepływ par, a czym to może skutkować, to już musisz sam sobie doczytać
Powyżej...PierwszyWolnyLogin pisze:Jestem technikiem - domagam się dowodów,
NieprawdaPierwszyWolnyLogin pisze:ponieważ, obie linie będą ułożone obok siebie to jako para będą miały w przybliżeniu jednakową temperaturę
na całej długości...
Jak wyżej...PierwszyWolnyLogin pisze:Jak chłodnicę masz gorącą to smrody ulatują w atmosferę, a jak zimna to kapią z powrotem.
Bzdura do kwadratu Kolego, podszkol się trochę, bo nie można nad takimi "rewelacjami" przejść do porządku dziennego. Co innego temperatura wrzenia pojedynczej substancji czy związku chemicznego a co innego temperatura wrzenia mieszanin różnych związków.PierwszyWolnyLogin pisze:Zasada jest prosta - jeśli ciecz wrze przy np. 50stC i w kotle masz taką czy wyższą temp. to odparowywuje,
Brrr...PierwszyWolnyLogin pisze:Jeśli chłodnica ma > 50stC to podgrzewa tylko składnik który ulatuje w postaci pary w siną dal...
P.S.
Szybkimi krokami zbliża się termin zbioru orzechów na Nocino. Tylko tak nieśmiało chciałem się przypomnieć
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Potem ew. zabieraj głos. A jeśli nie rozumiesz to pytaj, a nie od razu pouczaj.
"jeśli ciecz wrze przy np. 50stC i w kotle masz taką czy wyższą temp. to odparowywuje"
Co jest BZDURĄ w tym zdaniu? Ciecz o temp wrzenia 50stC nie paruje przy temp. 50stC lub
wyższej (tak, tak, w MIESZANINIE, dlatego w wyższej)... ? Które słowo się tu nie zgadza?
PWL
W o l n i e j c z y t a j.radius pisze:...Bzdura do kwadratu Kolego, podszkol się trochę, bo nie można nad takimi "rewelacjami" przejść do porządku dziennego. Co innego temperatura wrzenia pojedynczej substancji czy związku chemicznego a co innego temperatura wrzenia mieszanin różnych związków.PierwszyWolnyLogin pisze:Zasada jest prosta - jeśli ciecz wrze przy np. 50stC i w kotle masz taką czy wyższą temp. to odparowywuje,
Potem ew. zabieraj głos. A jeśli nie rozumiesz to pytaj, a nie od razu pouczaj.
"jeśli ciecz wrze przy np. 50stC i w kotle masz taką czy wyższą temp. to odparowywuje"
Co jest BZDURĄ w tym zdaniu? Ciecz o temp wrzenia 50stC nie paruje przy temp. 50stC lub
wyższej (tak, tak, w MIESZANINIE, dlatego w wyższej)... ? Które słowo się tu nie zgadza?
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
PWL tym tokiem myślenia po co w ogóle budujesz kolumnę rektyfikacyjną. Przecież wystarczyłby jedynie zbiornik, sterownik z funkcją PID i chłodnica. Na początek podgrzewasz nastaw do 75 stopni i bez dołączania chłodnicy odparowujesz przedgony do atmosfery. Później dokładasz chłodnicę, podgrzewasz nastaw do 78,37 stopnia i odbierasz neutralny spirytus.
No mnie się to nigdy nie udało bo mając szklanego pot stila przy 78 stopniach w zbiorniku na szkiełku nie widziałem nawet jednej kropelki.
No mnie się to nigdy nie udało bo mając szklanego pot stila przy 78 stopniach w zbiorniku na szkiełku nie widziałem nawet jednej kropelki.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
A zapaszek jakiś był? Czy nic, zero, nothing, null?
Jak nachylisz się nad wiadrem zimnego bimbru też nic nie czujesz?
Brak skroplin na szkle to niekoniecznie dowód... Mogą w postaci gazu zmykać...
Gdy ja niuchnę kieliszek wódki to czuje zapach (chyba, że akurat mam katar ) więc paruje...
Ps.
Po to kolumna rektyfikacyjna, żebym nie musiał powtarzać wielokrotnie destylacji
tylko za jednym zamachem miał wielokrotną... Oczywiście tylko do spirytusu...
PWL
Na szkiełku gdzie? Nad zbiornikiem, czy szkle chłodnicy? Jaką temperaturę miało to szkło?johnex pisze:...
No mnie się to nigdy nie udało bo mając szklanego pot stila przy 78 stopniach w zbiorniku na szkiełku nie widziałem nawet jednej kropelki.
A zapaszek jakiś był? Czy nic, zero, nothing, null?
Jak nachylisz się nad wiadrem zimnego bimbru też nic nie czujesz?
Brak skroplin na szkle to niekoniecznie dowód... Mogą w postaci gazu zmykać...
Gdy ja niuchnę kieliszek wódki to czuje zapach (chyba, że akurat mam katar ) więc paruje...
Ps.
Po to kolumna rektyfikacyjna, żebym nie musiał powtarzać wielokrotnie destylacji
tylko za jednym zamachem miał wielokrotną... Oczywiście tylko do spirytusu...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Ps. Nie zrozumiałeś tego co pisałem. Etanol paruje nawet w temp. pokojowej.
Ba! Również zamrożony paruje tak jak lód - sublimacja się to nazywa...
Dlatego musisz zastosować chłodnicę chyba, że chcesz odparować wszystko
do pustego garnka
Nie o temp. grzania wsadu tu chodzi (upraszczając) lecz o temp. CHŁODNICY.
Cieplejsza chłodnica przepuści więcej lotnych składników niż chłodniejsza.
Nie wyłapiesz chłodnicą o temp. np. 60stC składnika który ma temp. wrzenia
np. 40stC bo po prostu się na niej nie skropli tylko poleci dalej.
W skrajnym wypadku gdybyś miał chłodnicę o temp 10stC to możesz gotowac do "usranej"
i nic nie wydestylujesz bo wszystko będzie Ci wracać do gara.... Tylko elektrownia się ucieszy
PWL
Jeszcze razjohnex pisze:PWL tym tokiem myślenia po co w ogóle budujesz kolumnę rektyfikacyjną. Przecież wystarczyłby jedynie zbiornik, sterownik z funkcją PID i chłodnica. Na początek podgrzewasz nastaw do 75 stopni i bez dołączania chłodnicy odparowujesz przedgony do atmosfery....
Ps. Nie zrozumiałeś tego co pisałem. Etanol paruje nawet w temp. pokojowej.
Ba! Również zamrożony paruje tak jak lód - sublimacja się to nazywa...
Dlatego musisz zastosować chłodnicę chyba, że chcesz odparować wszystko
do pustego garnka
Nie o temp. grzania wsadu tu chodzi (upraszczając) lecz o temp. CHŁODNICY.
Cieplejsza chłodnica przepuści więcej lotnych składników niż chłodniejsza.
Nie wyłapiesz chłodnicą o temp. np. 60stC składnika który ma temp. wrzenia
np. 40stC bo po prostu się na niej nie skropli tylko poleci dalej.
W skrajnym wypadku gdybyś miał chłodnicę o temp 10stC to możesz gotowac do "usranej"
i nic nie wydestylujesz bo wszystko będzie Ci wracać do gara.... Tylko elektrownia się ucieszy
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
W o l n i e j c z y t a j.
Szklany pot-still = szklana chłodnica + szklany deflegmator.
Deflegmator w temperaturze pokojowej (raczej garażowej), chłodnica od początku zalana wodą (w celu sprawdzenia połączeń).
Pierwsze skropliny pojawiały się w momencie kiedy nastaw w zbiorniku zaczynał się gotować czyli około 90 stopni.
Za ilość odbioru i refluksu odpowiada zaworek który wlutowałeś na poziomie swojej dziwnej tamki.
Szklany pot-still = szklana chłodnica + szklany deflegmator.
Deflegmator w temperaturze pokojowej (raczej garażowej), chłodnica od początku zalana wodą (w celu sprawdzenia połączeń).
Pierwsze skropliny pojawiały się w momencie kiedy nastaw w zbiorniku zaczynał się gotować czyli około 90 stopni.
Chyba nie rozumiesz jak działa kolumna LM (którą poniekąd budujesz). Czy chłodnica ma 10 czy 65 stopni na wylocie schładza tyle samo skroplin. Przecież chłodnica nie produkuje etanolu tylko schładza pary idące z kotła. Przy 10 stopniach tracisz kilkanaście półek teoretycznych od góry na ogrzanie refluksu.W skrajnym wypadku gdybyś miał chłodnicę o temp 10stC to możesz gotowac do "usranej"
i nic nie wydestylujesz bo wszystko będzie Ci wracać do gara.... T
Za ilość odbioru i refluksu odpowiada zaworek który wlutowałeś na poziomie swojej dziwnej tamki.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 cze 2019, 15:25 przez johnex, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Lubię takich zapaleńców (sam takim jestem) i ich "nowe teorie, które zawsze u mnie wzbudzają pewne zaciekawienie i niepokój. A nóż coś mnie ominęło. W końcu człowiek całe życie się uczy, a umiera i tak głupim.
Ale do rzeczy. Co robię źle, że bez względu na to czy moja chłodnica jest zimna (10*C) czy maksymalnie gorąca (72*C) to i tak udaje mi się oddestylować z kega cały alkohol. I to z dokładnym podziałem na frakcję.
Ostatnimi czasy stosuję tylko refluks gorący bo tak mi się bardziej opłaca. Ale nie ze względu na to, że mam problem z podziałem na frakcje.
PWL jesteś w stanie mi to wytłumaczyć.
Ale do rzeczy. Co robię źle, że bez względu na to czy moja chłodnica jest zimna (10*C) czy maksymalnie gorąca (72*C) to i tak udaje mi się oddestylować z kega cały alkohol. I to z dokładnym podziałem na frakcję.
Ostatnimi czasy stosuję tylko refluks gorący bo tak mi się bardziej opłaca. Ale nie ze względu na to, że mam problem z podziałem na frakcje.
PWL jesteś w stanie mi to wytłumaczyć.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 cze 2019, 15:39 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
których temp. wrzenia jest wyższa niż temp. chłodnicy.
PWL
Schładza tak (czy ja pisałem coś innego????), skrapla nie. Skrapla tylko te frakcje,johnex pisze:...
Chyba nie rozumiesz jak działa kolumna LM (którą poniekąd budujesz). Czy chłodnica ma 10 czy 65 stopni na wylocie schładza tyle samo skroplin....
których temp. wrzenia jest wyższa niż temp. chłodnicy.
PWL
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 cze 2019, 17:01 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Przecież doskonale wiesz o co mi chodzi - że chłodnica 10stC skrapla wszystko co paruje
z gara. Jeśli NIE otworzysz odbioru będziesz mógł gotować jak długo chcesz - przez
odpowietrzenie nic nie ucieknie. A jeśli otworzysz to oczywiście odbierzesz destylat...
Pewnie zaraz wyskoczy ktoś z frakcją która wrze przy 8stC :):)
PWL
Odrobinę dobre woli, proszę... Napisałem nieprecyzyjnie, to już musisz się czepić?lesgo58 pisze:...Co robię źle, że bez względu na to czy moja chłodnica jest zimna (10*C) czy maksymalnie gorąca (72*C) to i tak udaje mi się oddestylować z kega cały alkohol....
Przecież doskonale wiesz o co mi chodzi - że chłodnica 10stC skrapla wszystko co paruje
z gara. Jeśli NIE otworzysz odbioru będziesz mógł gotować jak długo chcesz - przez
odpowietrzenie nic nie ucieknie. A jeśli otworzysz to oczywiście odbierzesz destylat...
Pewnie zaraz wyskoczy ktoś z frakcją która wrze przy 8stC :):)
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
online
- Posty: 7335
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Jak nic... koalak bis
No, to wytłumacz nam wszystkim, w jaki sposób obieram przedgony - aldehyd octowy (temperatura wrzenia 20,8°C), mrówczan etylu (temperatura wrzenia 54,1°C), octan etylu (temperatura wrzenia 77,0°C), skoro moja chłodnica ma temperaturę 65°C. No jakPierwszyWolnyLogin pisze:Nie wyłapiesz chłodnicą o temp. np. 60stC składnika który ma temp. wrzenia
np. 40stC bo po prostu się na niej nie skropli tylko poleci dalej.
Ręce, nogi, tudzież inne części ciała opadają czytając takie "rewelacje"PierwszyWolnyLogin pisze:W skrajnym wypadku gdybyś miał chłodnicę o temp 10stC to możesz gotowac do "usranej" i nic nie wydestylujesz bo wszystko będzie Ci wracać do gara....
Jak nic... koalak bis
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Potrafisz to stwierdzić? I dlaczego musisz cedzić po kropelce, żeby je oddzielić?
PWL
Jaki procent tych przedgonów odbierasz a jaki odlatuje przez odpowietrznik?radius pisze:...
No, to wytłumacz nam wszystkim, w jaki sposób obieram przedgony - aldehyd octowy (temperatura wrzenia 20,8°C), mrówczan etylu (temperatura wrzenia 54,1°C), octan etylu...
Potrafisz to stwierdzić? I dlaczego musisz cedzić po kropelce, żeby je oddzielić?
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Napiszę więcej - wbrew pozorom nie wiem o co Ci chodzi. Raczej się domyślam (co autor ma na myśli). I widzę, że masz braki w zrozumieniu co to jest rektyfikacja i jak się odbywa. To nic wstydliwego.
Ty tkwisz jeszcze w procesach na sprzęcie CM. Stąd Twoje niezbyt logiczne posty nie na temat. A my tu wszyscy (widząc, że konstruujesz sprzęt LM) próbujemy dyskutować właśnie o procesach zachodzących w tym systemie. Różnice między tymi procesami są dosyć oczywiste.
Proponuję cofnąć się trochę i uzupełnić wiedzę na temat... Ewentualnie się zatrzymać i poczytać co piszą koledzy.
Ja na początek proponuję ten temat:
post80861.html#p80861
I inne tematy w tym dziale:
toplist?mode=topic
Nikt nie będzie wyskakiwał z takimi rewelacjami, bo nie ma takiej potrzeby.PierwszyWolnyLogin pisze:
Pewnie zaraz wyskoczy ktoś z frakcją która wrze przy 8stC :):)
PWL
Napiszę więcej - wbrew pozorom nie wiem o co Ci chodzi. Raczej się domyślam (co autor ma na myśli). I widzę, że masz braki w zrozumieniu co to jest rektyfikacja i jak się odbywa. To nic wstydliwego.
Ty tkwisz jeszcze w procesach na sprzęcie CM. Stąd Twoje niezbyt logiczne posty nie na temat. A my tu wszyscy (widząc, że konstruujesz sprzęt LM) próbujemy dyskutować właśnie o procesach zachodzących w tym systemie. Różnice między tymi procesami są dosyć oczywiste.
Proponuję cofnąć się trochę i uzupełnić wiedzę na temat... Ewentualnie się zatrzymać i poczytać co piszą koledzy.
Ja na początek proponuję ten temat:
post80861.html#p80861
I inne tematy w tym dziale:
toplist?mode=topic
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
online
- Posty: 7335
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Odbieram praktycznie 100%. No, może w początkowej fazie 99%PierwszyWolnyLogin pisze:Jaki procent tych przedgonów odbierasz a jaki odlatuje przez odpowietrznik?
Ano po to, żeby je jak najbardziej zagęścić i odebrać np. 200 ml a nie 500 czy 600, w których będzie więcej etanolu niż przedgonówPierwszyWolnyLogin pisze:I dlaczego musisz cedzić po kropelce, żeby je oddzielić?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: RE: Re: Prosta, tania, aparaturka do oceny :)
Ręce, nogi, tudzież inne części ciała opadają czytając takie "rewelacje"
Jak nic... koalak bis [/quote]
Na białym forum jest taki jeden Mistrzu, Maria-n, który z PWL-em w duecie mógłby stworzyć wiekopomny rozdział w historii idei konstrukcji wizjonerskiego sprzętu
Wysłane.... I dobrze, że doszlo.
Jak nic... koalak bis [/quote]
Na białym forum jest taki jeden Mistrzu, Maria-n, który z PWL-em w duecie mógłby stworzyć wiekopomny rozdział w historii idei konstrukcji wizjonerskiego sprzętu
Wysłane.... I dobrze, że doszlo.