Prosecco

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
kepizi
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 7 sie 2019, 11:20

Post autor: kepizi »

Cześć, długo szukałem przepisu na realizację prawdziwego Prosecco, jednak nie znalazłem żadnej informacji na forum.
Jest sporo informacji na temat metody szampańskiej natomiast Prosecco wedle informacji ze strony https://wino.pizza/prosecco/ powinno być wykonywane metodą Charmata.

Czy posiadacie jakieś informacje czy takie wino w ogóle uda się zrobić w domowych warunkach?

Pozdr kei

fan_bąbelków
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 2 lut 2021, 22:53
Re: Prosecco

Post autor: fan_bąbelków »

Chciałbym się podpiąć z powyższym pytaniem. Powyższa strona to ciekawy poradnik o Prosecco, bardzo wiele można się z niej dowiedzieć o rodzajach Prosecco i nie tylko. Pytanie jednak brzmi czy komuś w Polsce udało się już takie wino musujące wyprodukować?.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”