Projekt żyto: wódka żytnia/starka
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Beczka 30 pełna.
Moc alkoholu 55%. Nie wiem jaka jest wilgotność w przebudowanej bimbrowni i będę obserwował przez najbliższe miesiące: czy nastąpi większy ubytek wody (sucho) i zwiększenie mocy trunku, czy też aniołki wychleją większy procent (duża wilgotność piwnicy). W razie czego zostawiam sobie 2l mocnego żytniego spirytusu do dolania.
Beczka używana 4 lata, na pewno nie przedębi i może spokojnie poleżeć rok.Moc alkoholu 55%. Nie wiem jaka jest wilgotność w przebudowanej bimbrowni i będę obserwował przez najbliższe miesiące: czy nastąpi większy ubytek wody (sucho) i zwiększenie mocy trunku, czy też aniołki wychleją większy procent (duża wilgotność piwnicy). W razie czego zostawiam sobie 2l mocnego żytniego spirytusu do dolania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 231
- Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łiski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Scalone
Mój destylat z żyta od miesiąca jest już w beczce ostatnio było próbowane zero smaku drewna kolorek delikatny już jest ale oznak jakiego kolwiek przedebienia brak, beczka wcześniej zalana na miesiąc czysta 3 zboża. Kolejna degustacja za około miesiąc sprawdzę znowu co i jak.
Scalone
Mój destylat z żyta od miesiąca jest już w beczce ostatnio było próbowane zero smaku drewna kolorek delikatny już jest ale oznak jakiego kolwiek przedebienia brak, beczka wcześniej zalana na miesiąc czysta 3 zboża. Kolejna degustacja za około miesiąc sprawdzę znowu co i jak.
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 maja 2021, 22:21 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe
-
- Posty: 231
- Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łiski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Zazdraszczam silnej woli a ja bardziej z chęci zaobserwowania zmiany smaku degustuje aniżeli z chęci picia
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 maja 2021, 22:20 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
No to i ja się pochwalę dziś po pracy wziąłem się za napowietrza destylaty w tym 2 damy po 5l z żyta ,moc 73% 3razy destylowane z tym że jeden dębiona a druga czysciocha. Destylat dębiny rewelacja wyraziste nuty kwiatów, orzechów , kawy smak to coś czego nie da się opisać moc 73 a praktycznie się tego nie odczuwa. Czyściocha to zupełnie coś innego, delikatny zapach zboża duża wytrawność nuty pieprzności. Destylat dość młody bo ma zaledwie 4 miesiące ale widzę w nim duży potencjał, po sezonie owocowym na pewno nastawie jeszcze z 200l zacieru żytniego!
-
online
- Posty: 2921
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Destylowałem na potstillu od Zygmunta. Wypełnienie to zmywaki luźno włożone. Pierwsza destylacja do 0 druga chyba do 30% trzecia to łapanie serducha od 80% do 50% , dlaczego 3razy a nie 2 ? Hmm taką miałem fantazje i tak zrobiłem.Czego nie żałuję. Następne żyto puszczę dwa razy i porównam.
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Po 3 miesiącach smak i zapach zmienia się. Nawet trochę szkoda, bo początkowo przeważała pieprzowa ostrość i smak. Teraz wyczuwalne łagodnienie. Szkoda. Szczerze mówiąc ta ostrość pieprzu mi odpowiadała. Pojawiają się nuty owocowe. Trudne do określenia. Ale wcześniej ich nie było. Beczka od góry pachnie whiskowato, ale jeszcze nie przeszło to do destylatu. Kolejny test za dwa miesiące.
I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Nie w temacie trochę, ale o życie.
Po przerobieniu soku jabłkowe zostało mi 30l ciekawie pachnącego dundru. Wykorzystałem go do zatarcia 15kg śruty żytniej. Wyszła bardzo ciekawa aromatycznie wódka żytnia (odpęd plus proces na 4 półkach) o charakterystycznej pieprzowej nucie.
Uwaga: produkcja może powodować uzależnienie alkoholowe: to cholerstwo jest przepyszne! Wódka żytnia stała się moją ulubioną okowitą wypierając pyrę, jęczmień czy kukurydzę!
Po przerobieniu soku jabłkowe zostało mi 30l ciekawie pachnącego dundru. Wykorzystałem go do zatarcia 15kg śruty żytniej. Wyszła bardzo ciekawa aromatycznie wódka żytnia (odpęd plus proces na 4 półkach) o charakterystycznej pieprzowej nucie.
Uwaga: produkcja może powodować uzależnienie alkoholowe: to cholerstwo jest przepyszne! Wódka żytnia stała się moją ulubioną okowitą wypierając pyrę, jęczmień czy kukurydzę!
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 173
- Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
- Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
- Ulubiony Alkohol: czysta
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Zrobiło się zimno. Temperatura w piwnicy z beczkami spadła do 15 stopni, ale niestety spadła też wilgotność. Po prostu są tam też rury od CO i chyba one są sprawcą spadku wilgotności: 65 %.
Mam dwie opcje do przemyślenia:
1. Nastawię kega z wodą z zagotuję. Temperatura wzrośnie o 1 lub 1,5 stopni, ale wilgotność też.
2. Co kilka dni przecierać beczki mokrą szmatką.
Co koledzy na to? Sugestie mile widziane.
Może być ciekaweTotitotiti pisze: Ciekawe jak by do zawartego żyta sok jabłkowy dodać...
Zrobiło się zimno. Temperatura w piwnicy z beczkami spadła do 15 stopni, ale niestety spadła też wilgotność. Po prostu są tam też rury od CO i chyba one są sprawcą spadku wilgotności: 65 %.
Mam dwie opcje do przemyślenia:
1. Nastawię kega z wodą z zagotuję. Temperatura wzrośnie o 1 lub 1,5 stopni, ale wilgotność też.
2. Co kilka dni przecierać beczki mokrą szmatką.
Co koledzy na to? Sugestie mile widziane.
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2021, 09:50 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do- ... h900-smart
Od trzech lat używam, mieszkanie w bloku, ogrzewanie z sieci,tynki gipsowe. Latem wilgotność w normie,ale zimą tragedia.
Wystarcza na sypialnię, bo nie lubimy budzić się z przesuszonymi błonami śluzowymi w nosach.
Mój nie miał jeszcze wifi,ale swoją główną rolę spełnia bez zarzutu.
Od trzech lat używam, mieszkanie w bloku, ogrzewanie z sieci,tynki gipsowe. Latem wilgotność w normie,ale zimą tragedia.
Wystarcza na sypialnię, bo nie lubimy budzić się z przesuszonymi błonami śluzowymi w nosach.
Mój nie miał jeszcze wifi,ale swoją główną rolę spełnia bez zarzutu.
-
- Posty: 2588
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Jeżeli masz dostęp do prądu, to ja to zrobiłem tak:
Generator pary: https://allegro.pl/oferta/ag141-parowni ... 0955575299
Do tego regulator wilgotności: https://allegro.pl/oferta/regulator-wil ... 1177587453
i załatwione.
Tyle, że pomieszczenie jest małe, nie wiem jak by się sprawdziło w dużym, ale można wszystko zamontować w pobliżu beczki i lokalnie utrzymywać większą wilgotność
Generator pary: https://allegro.pl/oferta/ag141-parowni ... 0955575299
Do tego regulator wilgotności: https://allegro.pl/oferta/regulator-wil ... 1177587453
i załatwione.
Tyle, że pomieszczenie jest małe, nie wiem jak by się sprawdziło w dużym, ale można wszystko zamontować w pobliżu beczki i lokalnie utrzymywać większą wilgotność
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2021, 10:01 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Wygląda to tak:
Trochę boję się mocnego nawilgocenia, bo w innej, starej części piwnicy właśnie skuwam tynki, żeby osuszyć dziewiętnastowieczne cegły fundamentu.
Latem i wiosną wilgotność była czasem nawet 92%. Może mokre ręczniki na te rury od CO?Trochę boję się mocnego nawilgocenia, bo w innej, starej części piwnicy właśnie skuwam tynki, żeby osuszyć dziewiętnastowieczne cegły fundamentu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Zaletą systemu jakis1234 jest zapewne stały dopływ wody, wadą mojego konieczność uzupełniania cieczy. Oba mają higrostaty. Powyżej zadanego poziomu system się wyłącza.
Pozbawiasz się w ten sposób możliwości sterowania poziomem wilgotności.Skir pisze:Wygląda to tak:
Może mokre ręczniki na te rury od CO?
.
Zaletą systemu jakis1234 jest zapewne stały dopływ wody, wadą mojego konieczność uzupełniania cieczy. Oba mają higrostaty. Powyżej zadanego poziomu system się wyłącza.
-
- Posty: 2588
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
W mieszkaniu oczywiście liczy się wygląd i inne bajery, ale w piwnicy wystarczą najprostsze rozwiązanie.
Różnica jeszcze w cenie, około 100 zł to co ja mam i 500 Twój nawilżacz.HeniekStarr napisał:
Zaletą systemu jakis1234 jest zapewne stały dopływ wody, wadą mojego konieczność uzupełniania cieczy.
W mieszkaniu oczywiście liczy się wygląd i inne bajery, ale w piwnicy wystarczą najprostsze rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2021, 14:43 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 236
- Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: woj.mazowieckie
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Może nie w głównym temacie ale czy na beczkach przy takiej wilgotności nie pojawia wam się nalot? Ja w zeszłym roku zakończyłem budowę piwniczki a w tym roku wyniosłem 2 rurobeczki z destylatem. Wilgotność w piwniczce waha się w granicach 61-66% ale na deklach pojawia się taki delikatny meszek, coś jak pleśń. W piwnicy pod budynkiem nie miałem tego problemu ale wilgotność też była sporo niższa. Nie wiem co robić Czy to nie wpłynie na destylat?
-
online
- Posty: 2921
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
- Posty: 2921
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Teraz pytanie jak ten proces przyspieszyć?
Stale warunki temperaturowe i wilgotnościowe raczej wydłużają ten proces. Whisky Kavalan z Tajwanu dojrzewa w ekstremalnych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych ale po 5-6 latach ma to coś co whisky szkockie po 12-15 latach. Udział anioła na poziomie 12-15% więc dobrze że tak szybko bo po 12 latach zostałoby 1/5 beczki. Któryś kolega pisał o wynoszeniu beczek na dwór i stawianiu przy kaloryferze, myślę że jest to właściwa procedura. Najlepiej jakby magazyn miał możliwość grzania i chłodzenia oraz regulowania wilgotności. Pewnie nie jest to opłacalne kosztowo ale kto wie przy obecnych zwariowanych cenach na rynku trunków premium może komuś się to już opłaci.
Wydaje mi się że zmiany w destylacie idą we właściwym kierunku, Starka nazywana jest Polską Whisky, a że łagodnieje, generalnie o to chodzi żeby było łatwo pijalne i posiadało szeroki wachlarz zapachowo-smakowy.Skir pisze:Po 3 miesiącach smak i zapach zmienia się. Nawet trochę szkoda, bo początkowo przeważała pieprzowa ostrość i smak. Teraz wyczuwalne łagodnienie. Szkoda. Szczerze mówiąc ta ostrość pieprzu mi odpowiadała. Pojawiają się nuty owocowe. Trudne do określenia. Ale wcześniej ich nie było. Beczka od góry pachnie whiskowato, ale jeszcze nie przeszło to do destylatu. Kolejny test za dwa miesiące.
Teraz pytanie jak ten proces przyspieszyć?
Stale warunki temperaturowe i wilgotnościowe raczej wydłużają ten proces. Whisky Kavalan z Tajwanu dojrzewa w ekstremalnych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych ale po 5-6 latach ma to coś co whisky szkockie po 12-15 latach. Udział anioła na poziomie 12-15% więc dobrze że tak szybko bo po 12 latach zostałoby 1/5 beczki. Któryś kolega pisał o wynoszeniu beczek na dwór i stawianiu przy kaloryferze, myślę że jest to właściwa procedura. Najlepiej jakby magazyn miał możliwość grzania i chłodzenia oraz regulowania wilgotności. Pewnie nie jest to opłacalne kosztowo ale kto wie przy obecnych zwariowanych cenach na rynku trunków premium może komuś się to już opłaci.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Jak na wódkę, to rozumiem rektyfikacja na kolumnie z wypełnieniem? W tym wypadku uważam że szkoda słodu. Na wódkę zatrzyj enzymami. Taniej. I efekt taki sam. Ale fermentacja oczywiście ze śrutą.mash! pisze:Wpadło mi w ręce 50kg żyta. Ile potrzeba słodu żytniego do zatarcia takiej ilości ?
Zrobiłbym bym z tego dwa nastawy, oba fermentowane z młótem, ale jeden na starkę, drugi na wódkę żytnią
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Dostałem wczoraj przesyłkę w 25-cioma kilogramami słodu żytniego. Jutro go zatrę bez dodatków innego ziarna (sam słód). Uwielbiam zacierać sam słód żytni, ten aromat a potem zapach chleba i żurku w całym pomieszczeniu Ale będzie destylowana na wódkę żytnią czyli dość oczyszczona.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Hejo,
Szanowna braci, czy “czyścicie” zboże przed zacieraniem ? W moim zbożu od rolnika jest trochę „zanieczyszczeń”, resztki trawy , źdźbła , patyczki słomy . Czy to wszystko może znaleźć się w beczce , czy lepiej wcześniej to odsiać ?
Zacierałem ostatnio 60kg żyta, które uprzednio mozolnie przesiewałem, przedmuchiwałem suszarką, wybierałem, tak by było możliwie najczystsze . Zastanawiam się czy jest to potrzebne , czy można olać i zacierać z tym wszystkim ?
Szanowna braci, czy “czyścicie” zboże przed zacieraniem ? W moim zbożu od rolnika jest trochę „zanieczyszczeń”, resztki trawy , źdźbła , patyczki słomy . Czy to wszystko może znaleźć się w beczce , czy lepiej wcześniej to odsiać ?
Zacierałem ostatnio 60kg żyta, które uprzednio mozolnie przesiewałem, przedmuchiwałem suszarką, wybierałem, tak by było możliwie najczystsze . Zastanawiam się czy jest to potrzebne , czy można olać i zacierać z tym wszystkim ?
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Projekt żyto: wódka żytnia/starka
Właśnie zaczyna fermentować zatarty słód żytni (25kg) Ostatnio coś poszło nie tak i zacier trafił do białego mumina. Więc teram mam nadzieję że się uda. Jeżeli będzie źle to będzie to ostatnie żyto. Słód jęczmienny a nawet niesłodowany jęczmień czy pszenica zawsze się udaje a to cholerne żyto ma kaprysy jak dziewica
Dość że zdarza się zapach żygowin to jeszcze potrafi się zatrzymać fermentacja na 12blg i cisza.
A ja tak lubię wódkę żytnią
Dość że zdarza się zapach żygowin to jeszcze potrafi się zatrzymać fermentacja na 12blg i cisza.
A ja tak lubię wódkę żytnią
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy