Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Projekt "CYDR"

Postautor: Shruikan » wtorek, 22 paź 2019, 17:46

Witam.
Po zeszłorocznym sukcesie w wyrobie tego trunku postanowiłem spróbować swoich sił i w tym roku. Z tym, że na większą skale. Właściwie to myśle taki dziennik prac tutaj zrobić. W czwartek jade do tłoczni z około 300kg jabłek. Z przypuszczeń wynika, że uzyskam około 200 litrów soku, z czego 40 litrów myślę przerobić na wino, a 60 litrów przeznaczyć na mały eksperyment. Mianowicie chce zrobić cydr miodowy, tylko tu pojawia się pytanie.
1. Ile miodu dodać na 25 litrów soku?
2. Zrobić to na początku procesu, czy też tuż przed butelkowaniem?
3. Myślę też zrobić troche cydru z karmelizowanym miodem. Proporcje będą takie same jak przy zwykłym miodzie?
4. Z winem mam zamiar zrobić podobnie. To jest dodać karmelizowany miód. Próbował ktoś kiedyś takiego wariantu?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Mrzon
30
Posty: 30
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Mrzon » wtorek, 22 paź 2019, 18:29

Witam.
Co do miodu się nie wypowiem, nie mam doświadczenia w tym temacie ale... na pewno uważał bym z dodawaniem przed butelkowaniem jego gdyż jest dość trudno policzyć, chodzi mi o późniejsze nagazowanie cydru. Miód dodany do fermentacji zostanie przerobiony przez drożdże na alkohol i na pewno za dużo w cydrze z niego nie zostanie jeżeli chodzi o smak czy słodycz. Polecam zrobienie kilku prób z dodaniem chmielu ale tylko aromatycznego jakiś z USA bądź nowozelandzki naprawdę cydr wychodzi zacny, w razie pytań PW.
Pozdrawiam Maciej


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Shruikan » czwartek, 24 paź 2019, 19:56

No to zaczynamy zabawę. Do tłoczni zawiozłem ~320 kg jabłek rożnych odmian, co dało mi około 220 litrów soku (Mniej więcej, bo do pojemników fermentacyjnych lał po 30 litrów, a awaryjny zbiornik nie miał podziałki). Sok ma około 16 BLG (wahał się pomiędzy 16 a 17).
Przed dodaniem drożdży
https://drive.google.com/file/d/1yYvwDdGWaZEPyGd47ccUes_WXmSG5CPp/view?usp=sharing
Po dodaniu drożdży
https://drive.google.com/file/d/1r3980bbxoq7fCLyJuV4zg2Dc_n4RCzsP/view?usp=sharing
Mam nadzieję, że wszystkie drożdże ruszą i obędzie się bez przykrych niespodzianek.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 paź 2019, 20:22 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Mrzon
30
Posty: 30
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Mrzon » sobota, 26 paź 2019, 21:03

Witam,
Jakie drożdże użyłeś, jeden rodzaj do wszystkich wiader? oraz jedna rada pilnuj żeby po skończonej fermentacji zlać znad osadów drożdżowych i to szybko, potem w chłodne miejsce i niech się klaruje chyba że będziesz wdrażał projekt miód tak czy inaczej opisuj.
Pozdrawiam Maciej


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Shruikan » niedziela, 27 paź 2019, 20:32

Do wszystkich wiader dałem jeden rodzaj drożdży, a mianowicie takie "Drożdże aktywne do cydru CIDERINI DRY". A czemu tak szybko zlewać znad osadu? Chłodne miejsce jest. W sumie na dobrą sprawę, to cały czas w takim stoi, bo zwyczajnie nie mam gdzie tego wszystkiego pomieścić :D A projekt z miodem będę wdrażał, muszę tylko miód zakupić.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 paź 2019, 21:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Szlumf
1600
Posty: 1607
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Szlumf » niedziela, 27 paź 2019, 22:08

Cydr z miodem robię w proporcji z "Jabłecznika staropolskiego". To 0,5kg miodu na 10l soku. Przy rozlewaniu do każdej butelki dodaję jeszcze 5ml miodu w celu nagazowania.


Mrzon
30
Posty: 30
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Mrzon » poniedziałek, 28 paź 2019, 17:11

Witam.
Zlanie znad osadu powoduję że nie ma obaw na przejście aromatu drożdżowego, czasem i posmaku do gotowego wyrobu, już kiedyś to przerabiałem więc uczulam. Co do miodu to jak już będziesz robił to popróbuj kilku różnych lipowy, gryczany wielokwiat żeby mieć jakieś rozeznanie w temacie.

@Szlumf mam pytanie jaki jest cydr tj. odczucie miodu przy tej ilości o której piszesz ? opisz tak pi razy oko :) nie robi się za bardzo alkoholowy ?


Szlumf
1600
Posty: 1607
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Szlumf » poniedziałek, 28 paź 2019, 19:53

Miodu nie czuję. Daję wielokwiatowy, dobry ale bez wyczuwalnych mocnych cech. Alkoholu też nie czuć w trakcie spożycia. Przypuszczam, że jest dość mocny. Pewnie tak około 8-9%.


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Shruikan » poniedziałek, 28 paź 2019, 20:16

Bardzo dziękuję wam obydwu za cenne rady :) Sprawdzałem dzisiaj poziom BLG. Z 16 spadło na około 12/11 (ciężko stwierdzić dokładnie, bo menzurka jest moim zdaniem za ciasna i bardzo wolno opada cukromierz). Chyba będe musiał styropianem obłożyć pojemniki, bo już powoli za zimno sie robi.


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Shruikan » środa, 13 lis 2019, 21:52

A więc mała aktualizacja. Drożdże zjadły cały cukier (a wolno to szło). W ten weekend pozlewałem znad osadu 7 wiader cydru, z czego średnio po 5 litrów szło na straty. Ostatecznie otrzymałem 6 wiader po 25 litrów cydru, z czego do jednego wiadra dodałem słoik miodu (0,9l). Teraz odczekam 2-3 tygodnie i przystąpie do butelkowania, mam jednak pytanie. Wszystko to trzymam w garażu, temperatura tam panująca jest większa niż 0, ale też nie jakaś wybitnie wysoka. Czy drożdże pod wpływem zimna nie pozdychają? Czy też po prostu pozostaną uśpione? Jeśli klarowanie nie będzie przebiegać dobrze, to czy wspomożenie się środkiem klarującym zaszkodzi drożdżom?
A co do wina, to do jednego (30 litrów) dodałem prawie 4 litry miodu karmelizowanego (czy też mniej, bo troche wykipiało, ale mam nauczke na przyszłość). Z kolei do drugiej partii dodałem 2,2kg cukru.
A tutaj pare zdjęć:
Przed zlaniem: https://drive.google.com/file/d/1L9zKekm-EETmTxqHE1MjbCh-pufOX10g/view?usp=sharing
Po zlaniu: https://drive.google.com/file/d/1gWmJY_KBtWvLEiF3NiVDkiSIbpNbSnpF/view?usp=sharing
Całość bez wina: https://drive.google.com/file/d/1SFeYJpt2rKLGcNK1vTGAigruN135Kt35/view?usp=sharing
Ostatnio zmieniony środa, 13 lis 2019, 21:55 przez Shruikan, łącznie zmieniany 1 raz.


eldier
650
Posty: 685
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: eldier » piątek, 15 lis 2019, 02:05

No nie wiem czy trzymanie cydru w takich wiadrach po zakończeniu fermentacji to dobry pomysł...
Mało alko + brak poduszeczki z CO2 - bo już nie pracuje + taka duża powierzchnia styku z powietrzem raczej nie wróży nic dobrego. Na Twoim miejscu bym butelkował - przynajmniej te bez miodu, bo o zakażenie nie trudno. Poza tym cydr musi mieć osad ;) Jak pozbyłeś się większości drożdży to będzie git i tak podczas refermentacji trochę ich się pokaże w postaci osadu. Zlewałem zupełnie klarowny - można było przez niego gazetę czytać i z tego co kojarzę jest mgiełka na dole.


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Shruikan » wtorek, 19 lis 2019, 14:40

Dzisiaj zlalem troszke do szklanki. W smaku kwaśne, alkohol prawie niewyczuwalny, ale nie czuć zeby cos sie psulo. W ten weekend mam zamiar butelkować. Pytanie tylko. Jaki słodzik polecacie? Bo niestety, ale Cologranu w miejscowym Lidlu nie znalazłem.


Mrzon
30
Posty: 30
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Mrzon » środa, 20 lis 2019, 23:06

Witam.
Napisz mi na pw co chcesz uzyskać to ci powiem co i jak. Pozdrawiam


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Shruikan » poniedziałek, 25 lis 2019, 17:29

Mała aktualizacja. Po niedzielnym, wojowaniu z myciem butelek, połowa cydru została rozlana. Do każdej z butelek dodałem 2 tabletki słodziku "viva sweet" z Kauflanda. Parę zdjęć na zobrazowanie:
https://drive.google.com/open?id=1GKknJnhluDR3nX7IRShdTqDC-LELWFkN
https://drive.google.com/open?id=15G__9zj0F_YmMfBcCDLDUVmA9O0D3kH6


Mrzon
30
Posty: 30
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Mrzon » środa, 27 lis 2019, 18:11

Witam. Jak nagazowałeś tzn. ile cukru dodałeś do refermentacji ? Z innej beczki zostaw kilka butelek sobie na powiedzmy 2 lata zobaczysz że warto :) Pozdrawiam


Autor tematu
Shruikan
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 1 gru 2018, 21:10
Załączniki
Re: Projekt "CYDR"

Postautor: Shruikan » środa, 27 lis 2019, 20:21

Rozpuscilem w litrze wody ~260g cukru i wlalem do wiadra. Mam nadzieje, że to nie za dużo iii że siw to wymieszało, bo po wlaniu syropu do wiadra nie mieszalem zeby nie zmacic osadu


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości