Professional Turbo Fruit

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: heniu1980 »

Witam
Powyższe drożdże używam poraz pierwszy. Wczoraj nastawiłem moszcz z jabłek i od dzisiaj zaczął ładnie pyrkać, tylko nie wiem bo nigdzie nie było napisane ile trwa fermentacja. Czy tak jak w innych turbo około 5 dni? Bo już zaplanowałem przepęd na tą sobotę???
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Professional Turbo Fruit

Post autor: Emiel Regis »

Czym dłużej tym lepiej.
Nikt Ci dokładnie nie napisze ile to potrwa bo nie podałeś żadnych danych co do czynników, które mają wpływ na fermentację. A jakie to dane to sobie doczytaj, jakieś minimum wysiłku nie zaszkodzi.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Professional Turbo Fruit

Post autor: mtx »

heniu1980 - jeśli są to te same drożdże http://www.destylacja.com/pl/p/TURBO-FRUIT-PROFESSIONAL-do-OWOCOWEK/1068
Obrazek
i nastaw robisz na odpowiednim blg startowym (20-22blg), trzymasz go w odpowiedniej
temperaturze to powinien przerobić w 5-6dni, ja do owocówek używam tylko tych
i przerabiają mi nastawy w max 7dni (przy niższej temperaturze).

Pozdrawiam :piwo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Professional Turbo Fruit

Post autor: heniu1980 »

Emiel Regis pisze:Czym dłużej tym lepiej.
Nikt Ci dokładnie nie napisze ile to potrwa bo nie podałeś żadnych danych co do czynników, które mają wpływ na fermentację. A jakie to dane to sobie doczytaj, jakieś minimum wysiłku nie zaszkodzi.
Oto minimum wysiłku. Na opakowaniu pisze tylko ile cukru dodać do moszczu (280 gram na 1 l). Temperatura dodania drożdży (25-28) oraz informacja o dobrym napowietrzeniu nastawu i uwaga o tym żeby temperatura nastawu nie przekroczyła 35 stopni. Ni cholery o czasie trwania fermentacji, chociaż z tego co widzę potrwa to jeszcze z 5 dni (nastaw trzymam w kuchni w temperaturze 22 stopnie)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Professional Turbo Fruit

Post autor: lesgo58 »

Nie chodzi o wysiłek czytania instrukcji , ale o wysiłęk opisania jak przyrządzasz nastaw.
-ile litrów
-ile cukru
-jaka woda
-temperatura otoczenia
-sposób napowietrzania
-w jakiej temperaturze wody wsypujesz drożdże
-czy cukier wsypujesz na raz -czy w kilku porcjach itp.itd
I sprawa najważniejsza - cierpliwość.
Bo sam proces przygotowania nastawu i pędzenia ( pomijam dojrzewanie destylatu) w zależności od wielu czynników może trwać od 7 dni do aż 2 miesięcy.A nawet więcej.!!!
Jak brakuje Ci czasu albo cierpliwości to niestety pozostaje Ci jedno wyjście... - do monopolowego.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Professional Turbo Fruit

Post autor: heniu1980 »

Te drożdże to porażka. Fermentowało ładnie przez parę dni i tyle. Próbowałem wskrzesić fermentacje dałem drugą porcję drożdży i nic po tygodniu dałem bayanusy i po 3 dniach dalej nic. Ostatnia próba dzisiaj zlałem wszystko z nad osadu wszystko przelałem wrzątkiem moszcz podgrzałem i czekam do ostudzenia potem daję prestige bath turbo yeast i może wkońcu ruszy. jak narazie to ma może z 5% i dużo nieprzeżartego cukru. Balingomierz pokazuje jakieś głupoty że już wogule nie ma cukru ale to chyba przez tą niby fermentację która była (1 bulknięcie na 5 minut). Macie może jakieś porady co jeszcze zrobić???
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Professional Turbo Fruit

Post autor: lesgo58 »

Heniu ogarnij się trochę... :odlot:
...Balingomierz pokazuje jakieś głupoty że już wogule nie ma cukru ale to chyba przez tą niby fermentację która była (1 bulknięcie na 5 minut)...
Co to znaczy w/g Ciebie?
Bo w/g mnie - drożdże przerobiły wszystko...
Smakowałeś?
Jaki to ma smak? Gorzki , wstrętny , słodki , winny, ?
Nie kombinuj...
Tylko dawaj na rurki i ciesz się tym co wykapie...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Professional Turbo Fruit

Post autor: heniu1980 »

Balingomierz pokazuje że zostało około 1% cukru do przefermentowania ale w smaku to taki słodki kompocik który ma niewiele alkoholu. jak podgrzewałem moszcz to zostało parę kropel w garnku i aż się te resztki skarmelizowały od cukru. W smaku to jabłkowy przyfermentowany sok może troszeczke mocniejszy. Dodałem drożdże, czekam do piątku i co wyjdzie na rurki bo potem remoncik kuchni i trzeba będzie jakoś drugą połówkę przekonać do tego że moje hobby nie zaszkodzi jej zabudowie.

Autor tematu
heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Professional Turbo Fruit

Post autor: heniu1980 »

No i poszło na rurki. Wykapało już prawie 3l 60% psoty i dalej leci, chyba jednak większość cukru przeżarło. Zobaczymy ile tego wyjdzie po dwuktotnym puszczeniu. Alcopur a potem opiekane płatki z jabłonki czekają :odlot:

.............................

Przyznaję się do porażki powyższe starania były niepotrzebne. Drożdże przerobiły wszystko, wystarczyło dodać więcej cukru. Po 1 puszczeniu z 20l wyszło mi 6l 40% psotki, teraz leci 2 raz. Miodzio aromat który wypełnił kuchnię jest niebiański.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”