Witam
Powyższe drożdże używam poraz pierwszy. Wczoraj nastawiłem moszcz z jabłek i od dzisiaj zaczął ładnie pyrkać, tylko nie wiem bo nigdzie nie było napisane ile trwa fermentacja. Czy tak jak w innych turbo około 5 dni? Bo już zaplanowałem przepęd na tą sobotę???
Professional Turbo Fruit
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 1410
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 516 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: Professional Turbo Fruit
heniu1980 - jeśli są to te same drożdże http://www.destylacja.com/pl/p/TURBO-FRUIT-PROFESSIONAL-do-OWOCOWEK/1068
i nastaw robisz na odpowiednim blg startowym (20-22blg), trzymasz go w odpowiedniej
temperaturze to powinien przerobić w 5-6dni, ja do owocówek używam tylko tych
i przerabiają mi nastawy w max 7dni (przy niższej temperaturze).
Pozdrawiam
i nastaw robisz na odpowiednim blg startowym (20-22blg), trzymasz go w odpowiedniej
temperaturze to powinien przerobić w 5-6dni, ja do owocówek używam tylko tych
i przerabiają mi nastawy w max 7dni (przy niższej temperaturze).
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Professional Turbo Fruit
Oto minimum wysiłku. Na opakowaniu pisze tylko ile cukru dodać do moszczu (280 gram na 1 l). Temperatura dodania drożdży (25-28) oraz informacja o dobrym napowietrzeniu nastawu i uwaga o tym żeby temperatura nastawu nie przekroczyła 35 stopni. Ni cholery o czasie trwania fermentacji, chociaż z tego co widzę potrwa to jeszcze z 5 dni (nastaw trzymam w kuchni w temperaturze 22 stopnie)Emiel Regis pisze:Czym dłużej tym lepiej.
Nikt Ci dokładnie nie napisze ile to potrwa bo nie podałeś żadnych danych co do czynników, które mają wpływ na fermentację. A jakie to dane to sobie doczytaj, jakieś minimum wysiłku nie zaszkodzi.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Professional Turbo Fruit
Nie chodzi o wysiłek czytania instrukcji , ale o wysiłęk opisania jak przyrządzasz nastaw.
-ile litrów
-ile cukru
-jaka woda
-temperatura otoczenia
-sposób napowietrzania
-w jakiej temperaturze wody wsypujesz drożdże
-czy cukier wsypujesz na raz -czy w kilku porcjach itp.itd
I sprawa najważniejsza - cierpliwość.
Bo sam proces przygotowania nastawu i pędzenia ( pomijam dojrzewanie destylatu) w zależności od wielu czynników może trwać od 7 dni do aż 2 miesięcy.A nawet więcej.!!!
Jak brakuje Ci czasu albo cierpliwości to niestety pozostaje Ci jedno wyjście... - do monopolowego.
-ile litrów
-ile cukru
-jaka woda
-temperatura otoczenia
-sposób napowietrzania
-w jakiej temperaturze wody wsypujesz drożdże
-czy cukier wsypujesz na raz -czy w kilku porcjach itp.itd
I sprawa najważniejsza - cierpliwość.
Bo sam proces przygotowania nastawu i pędzenia ( pomijam dojrzewanie destylatu) w zależności od wielu czynników może trwać od 7 dni do aż 2 miesięcy.A nawet więcej.!!!
Jak brakuje Ci czasu albo cierpliwości to niestety pozostaje Ci jedno wyjście... - do monopolowego.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Professional Turbo Fruit
Te drożdże to porażka. Fermentowało ładnie przez parę dni i tyle. Próbowałem wskrzesić fermentacje dałem drugą porcję drożdży i nic po tygodniu dałem bayanusy i po 3 dniach dalej nic. Ostatnia próba dzisiaj zlałem wszystko z nad osadu wszystko przelałem wrzątkiem moszcz podgrzałem i czekam do ostudzenia potem daję prestige bath turbo yeast i może wkońcu ruszy. jak narazie to ma może z 5% i dużo nieprzeżartego cukru. Balingomierz pokazuje jakieś głupoty że już wogule nie ma cukru ale to chyba przez tą niby fermentację która była (1 bulknięcie na 5 minut). Macie może jakieś porady co jeszcze zrobić???
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Professional Turbo Fruit
Heniu ogarnij się trochę...
Bo w/g mnie - drożdże przerobiły wszystko...
Smakowałeś?
Jaki to ma smak? Gorzki , wstrętny , słodki , winny, ?
Nie kombinuj...
Tylko dawaj na rurki i ciesz się tym co wykapie...
Co to znaczy w/g Ciebie?...Balingomierz pokazuje jakieś głupoty że już wogule nie ma cukru ale to chyba przez tą niby fermentację która była (1 bulknięcie na 5 minut)...
Bo w/g mnie - drożdże przerobiły wszystko...
Smakowałeś?
Jaki to ma smak? Gorzki , wstrętny , słodki , winny, ?
Nie kombinuj...
Tylko dawaj na rurki i ciesz się tym co wykapie...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Professional Turbo Fruit
Balingomierz pokazuje że zostało około 1% cukru do przefermentowania ale w smaku to taki słodki kompocik który ma niewiele alkoholu. jak podgrzewałem moszcz to zostało parę kropel w garnku i aż się te resztki skarmelizowały od cukru. W smaku to jabłkowy przyfermentowany sok może troszeczke mocniejszy. Dodałem drożdże, czekam do piątku i co wyjdzie na rurki bo potem remoncik kuchni i trzeba będzie jakoś drugą połówkę przekonać do tego że moje hobby nie zaszkodzi jej zabudowie.
-
Autor tematu - Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Professional Turbo Fruit
No i poszło na rurki. Wykapało już prawie 3l 60% psoty i dalej leci, chyba jednak większość cukru przeżarło. Zobaczymy ile tego wyjdzie po dwuktotnym puszczeniu. Alcopur a potem opiekane płatki z jabłonki czekają
.............................
Przyznaję się do porażki powyższe starania były niepotrzebne. Drożdże przerobiły wszystko, wystarczyło dodać więcej cukru. Po 1 puszczeniu z 20l wyszło mi 6l 40% psotki, teraz leci 2 raz. Miodzio aromat który wypełnił kuchnię jest niebiański.
.............................
Przyznaję się do porażki powyższe starania były niepotrzebne. Drożdże przerobiły wszystko, wystarczyło dodać więcej cukru. Po 1 puszczeniu z 20l wyszło mi 6l 40% psotki, teraz leci 2 raz. Miodzio aromat który wypełnił kuchnię jest niebiański.