Produkcja i przechowywanie likierów

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Santa Kajto
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 2 lis 2020, 17:25

Post autor: Santa Kajto »

Witam, w temacie robienia likierów jestem absolutnie świeży. Zrobiłem niedawno swój pierwszy likier - likier z białej czekolady.
W skład wchodziła puszka mleka skondensowanego, 200g białej czekolady i 200ml wódki.
Likier wyszedł dosyć gęsty na tyle, że po przelaniu do butelki i trzymaniu godziny w lodówce, nie chciał wypłynąć.
Chciałbym zapytać o sposoby przetrzymywania likierów, które są na bazie śmietanki czy też mleka. Ile po zrobieniu likieru może stać w lodówce?
Jakieś porady, super przepisy dla nowicjusza?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Produkcja i przechowywanie likierów

Post autor: Furtillo »

Jeżeli likier ma minimum 20 lub więcej %% nic nie powinno się z nim stać w przeciągu 2-3 tygodni.
Alkohol wkoncu konserwuje.
Inna kwestia jest z likierami na jajach, one już mają mniejsza datę przydatności do spożycia.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”