Witam. Ostatnio postanowiłem zrobić aparaturę z kega po swojemu a że jestem jeszcze laikiem w tych sprawach wzorowałem się na aparaturze dziadka który taka wykonał sam. Między naszymi aparaturami jest taka różnica że on ma keg 50l a ja 30l i on grzeje grzałką a ja gotuje na gazie.
Najpierw parę słów o aparaturze:
Na foto nr 1 jest ona pokazana w całej okazałości kolumna ma 150 cm z głowicą. W głowicy znajdują się zimne palce tylko że nie standardowe łączone na zewnątrz lecz z pomysłu dziadka, zrobiłem szybki rysunek poglądowy . Potem przejście pary górą przez wygiętą rurkę i prosto w spiralę z chłodzeniem standardowym . Kolumna wypełniona jest blaszkami z nierdzewki (0,5mm) zwiniętymi w coś w rodzaju tulejki jest tego jakieś 3 litry objętościowo.
Mój problem polega na trudności w wyregulowaniu temperatury na głowicy, założyłem tam opaskę miedziana i mam cyfrowy termometr z kapilarą. Tak więc gotuje na gazie i na termometrze tarczowym na kegu opary unoszą się od 92 stopni C staram się ustawić przepływ wody tak aby na termometrze u góry widzieć temp miedzy 73 a 76 stopni C i wtedy leci mi destylat wahający od 90 do 95% zawartości alkoholu. Lecz ciężko mi tą temperaturę utrzymać...
Więc moje pytania :
1. Czy jest jakiś sposób aby tą temperaturę wyregulować?
2. Czy na takiej aparaturze istnieje możliwość destylacji do mniejszego procentu ( mam tu na myśli późniejszą drugą destylację) ?
3. Czy te zimne palce zrobione w ten sposób to dobre rozwiązanie?
4. Czy te tulejki będą zdawać egzamin?
Problem z wyregulowaniem aparatury
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Problem z wyregulowaniem aparatury
Zacznij od przeczytania tego: http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html , później zacznij od rozdzielenia obiegów wody i odpowiedniego podpięcia(najefektywniejsze chłodzenie w przeciwprądzie). Temperaturę możesz wyregulować prawidłowo prowadząc proces, a dokładniej sama się wyreguluje. Na prawidłowo zrobionym sprzęcie można otrzymać wszystko. Wypełnienie wymień chociaż na zmywaki(polecane z Lidla pakowane po 3), a najlepsze byłyby dobre sprężynki.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Problem z wyregulowaniem aparatury
Zanim Aronia otworzy swoje zmęczone oczy, to może ja ci odpowiem
Wodę rozdzielasz tak, aby osobno regulować przepływ przez zimne palce i osobno przez chłodnicę np. trójnikiem i dwoma zaworkami, choćby takimi - Chłodzenie w przeciwprądzie to przepływ wody przez zimne palce w odwrotnym kierunku niż przepływ par. U ciebie, bez rozdzielenia obiegu, woda powinna być podłączona z chłodnicy na górę zimnych palcy. Po rozdzieleniu tak samo, chłodnica zasilana od dołu a zimne palce od góry.
Wodę rozdzielasz tak, aby osobno regulować przepływ przez zimne palce i osobno przez chłodnicę np. trójnikiem i dwoma zaworkami, choćby takimi - Chłodzenie w przeciwprądzie to przepływ wody przez zimne palce w odwrotnym kierunku niż przepływ par. U ciebie, bez rozdzielenia obiegu, woda powinna być podłączona z chłodnicy na górę zimnych palcy. Po rozdzieleniu tak samo, chłodnica zasilana od dołu a zimne palce od góry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Problem z wyregulowaniem aparatury
Na początek zapomnij o termometrze. Przepływ wody ustaw tak by z odbioru leciało jak najmniejszym ciurkiem a wręcz kropelkami. Wtedy postaraj się utrzymać taki stan jak najdłużej i sprawdź jaki procent otrzymujesz. I teraz spójrz na termometr: to jest temperatura pracy i to będzie temperatura która Ciebie interesuje, nawet jak będzie to 66*C lub 90*C to będzie ta temperatura. Bo termometry kłamią po prostu i dużo ludzi nabiera się na te kłamstwa.
Termometr przeniósłbym poniżej zimnych palców bo teraz gdy nie leci z odbioru to temperatura będzie spadać a gdy zaczyna lecieć to będzie się ustalać na temperaturze pracy.
Termometr przeniósłbym poniżej zimnych palców bo teraz gdy nie leci z odbioru to temperatura będzie spadać a gdy zaczyna lecieć to będzie się ustalać na temperaturze pracy.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Problem z wyregulowaniem aparatury
Przeczytałeś ten temat, który podesłałem? Znajdziesz w nim dość dokładny opis co i jak zrobić, żeby na ZP otrzymać spirytus najwyższej jakości. Wskazania termometrów zależą od zbyt wielu czynników, żeby stricte trzymać się jednego "idealnego" wskazania temperatury - temperatura przy robieniu czystego spirytusu ma być "względnie"(zmiany ciśnienia, przeciągi, rozpoczęcie odbioru) stabilna.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy