Problem z winem z hibiskusa biały nalot

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
LukanioOo
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 19 gru 2020, 10:23

Post autor: LukanioOo »

Witam.
Mam problem z winem z hibi wino ma już ponad pół roku i od jakiegoś czasu 1-2 miesiące był osad jak na pierwszym zdjęciu więc zlałem z pod tego osadu wymyłem balon odkazilem piro i wlałem spowrotem, że minęło 8 dni a na szyjce robi się już biały oring. Ma ktoś jakieś pomysły jak uratować to wino? Może znowu zlać i zasiarkowac?
20201219_104335.jpg
received_218567679709102.jpeg
received_384841982796763.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Problem z winem z hibiskusa biały nalot

Post autor: jakis1234 »

Ciężko powiedzieć na podstawie zdjęć co to za kożuch się wytworzył. Może wino jeszcze pracuje?
Nie podałeś ile piro użyłeś.
Jeżeli to pleśń, to faktycznie trzeba zlać delikatnie i zasiarkować w ilości minimum 1 g piro na 10 litrów.
I sprawdź czy korek jest szczelny i nie dostaje się do wina powietrze.
Pozdrawiam z opolskiego.

akanim
50
Posty: 82
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Problem z winem z hibiskusa biały nalot

Post autor: akanim »


użytkownik usunięty
Re: Problem z winem z hibiskusa biały nalot

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Miałem coś b. podobnego w swoim hibi a zaobserwowałem gdy wino zakończyło pracę. Być może powstało to szybciej, po odciśnięciu rodzynek. Wcześniej jednak, nie zauważyłem. Zlalem znad osadu do innego fermentora, praktycznie czyste winko, bez tego nalotu. Sądzę, że to może być pozostałość po substancji konserwującej, której nieznaczne ilości mogły pozostać, pomimo plukania rodzynek we wrzątku. Przypominało to b. drobno pęcherzykową piankę, drobniejszą od piany na piwie nasyconym azotem. Coś jak piana białkowa :scratch:
Awatar użytkownika

Major07
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 4 razy
Re: Problem z winem z hibiskusa biały nalot

Post autor: Major07 »

Fodawałeś rodzynki do tego wina? Może to tłuszcz z nich się osadza?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”