Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
Turtle
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2009, 18:38
Krótko o sobie: :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Problem z trójniakiem

Postautor: Turtle » niedziela, 16 lut 2020, 15:48

Więc tak:

Nastawiony 27.01.2020
9.6kg miodu rzepakowego z własnej pasieki /wagi jestem pewien na 100%/, około 9l wody (lałem butlą od wody mineralnej i dokładnie nie wiem... ale na pewno nie więcej niż 10l),
Drożdże Enovini 18%
Niesycony
Przez pierwsze 3dni tak jak na zdjęciu, stał przy kaloryferze i był napowietrzany /mieszanie butlą/. Teraz przeniesiony i ma średnio 20st

30.01 dostały Biowinowską pożywkę saszetkę - nie mierzyłem BLG
7.02 dostały pożywkę Kombi - BLG mierzyłem bezpośrednio w baniaku i _wydawało mi się_ że cukromierz winny stoi ładnie na 25blg
Dzisiejszy pomiar tym samym cukromierzem do win /sprawdzony na czystej wodzie/ i spławik się kładzie, tak jakby odczyt poza skalą.
A może CO2 fałszuje..?

Zdjęcie z 28.01:
Obrazek

Dzisiaj mętny jest prawie cały / 'przejrzystego' zostało około 5cm od dna/, osad znikomy.
Bulka co 6-7sekund i widać unoszące się bąble w nastawie.

Chyba po 3tyg. cukromierz ten powinien sobie poradzić z tym nastawem..?
Zapach i smak wydają się Ok.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 lut 2020, 16:30 przez Turtle, łącznie zmieniany 4 razy.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

czytam
250
Posty: 271
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Problem z trójniakiem

Postautor: czytam » niedziela, 16 lut 2020, 17:01

9 kg miodu i 10l wody to raczej dwójniak. Cierpliwości - przynajmniej rok. Dobrze, że ci wystartował. Jak chcesz mieć trójniak, dolej wody. Ja bym jednak nie dolewał, doczytał jak prowadzić fermentację dwójniaka (pożywki, kontrolowanie kwasowości...).


Autor tematu
Turtle
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2009, 18:38
Krótko o sobie: :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z trójniakiem

Postautor: Turtle » niedziela, 16 lut 2020, 17:22

No wystartował i to ładnie bo piany było sporo, aktualnie tworzą się na powierzchni tylko pojedyncze 'bańki' ale raczej ruch w rurce to fermentacja a nie tylko odgazowywanie.
Muszę na 100% kupić cukromierz do miodów, kwasomierz też się przyda.
Dolewać wody nie planuję, liczyłem raczej na to, że niedługo skończy fermentować :D W kolejce kolejne 9kg miodu a baniak tylko jeden :(

Więc na razie wstrzymuje się z restartem /mam pod ręką tylko Bayanus G995/.

EDIT:

Wg. obliczeń to on mógł mieć na starcie około 45BLG (7680/16600)*100.
Cukromierz do win, papierki wskaznikowe i nowy baniak 34l już w drodze :D
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 lut 2020, 21:23 przez Turtle, łącznie zmieniany 2 razy.


czytam
250
Posty: 271
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Problem z trójniakiem

Postautor: czytam » niedziela, 16 lut 2020, 21:46

Raczej około 42.
Aby zmierzyć "zwykłym" cukromierzem pobierz próbkę i rozcieńcz wagowo 1:1 z wodą. Wynik pomnóż przez dwa.


Autor tematu
Turtle
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2009, 18:38
Krótko o sobie: :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z trójniakiem

Postautor: Turtle » niedziela, 16 lut 2020, 22:14

Już grzebać nie będę, zaczekam na cukromierz do miodów i wtedy się pomyśli co dalej.
Póki pracuje to chyba nie ma się czym martwić.
Dzięki


1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 17:23
Załączniki
Re: Problem z trójniakiem

Postautor: 1kaczucha » niedziela, 16 lut 2020, 22:16

Polecam:
https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/93-pasieka-4-2013/1034-technologia-produkcji-miodow-pitnych-cz-1
Linki do pozostałych części pod artykułem ;)

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


Autor tematu
Turtle
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2009, 18:38
Krótko o sobie: :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z trójniakiem

Postautor: Turtle » środa, 19 lut 2020, 19:31

Ok. Dostalem sprzet.
Blg 32. PH 3.5

Chyba trochę słabo jak na ponad 3tyg fermentacji?
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2020, 21:42 przez Turtle, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

orcio666
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 15:16
Załączniki
Re: Problem z trójniakiem

Postautor: orcio666 » poniedziałek, 24 lut 2020, 20:31

Ja z pH nigdy po niżej 3,8 nie schodziłem, ponoć nie wskazane, gdzieś tu na ad był taki wątek

Wysłane z mojego DRA-L01 przy użyciu Tapatalka


Autor tematu
Turtle
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2009, 18:38
Krótko o sobie: :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z trójniakiem

Postautor: Turtle » piątek, 20 mar 2020, 13:56

Ok. Zrobiłem więc tak:
Czwórniak z BLG 25 nastawiony z 3.6kg miodu rzepakowego w sobotę na dwóch paczkach drożdży G995 SpiritFerm. Dostał już łącznie całą paczkę pożywki z vit. B /SpiritFerm/.

Pomiar ze środy to 12BLG, dolewka około 1.7l zatrzymanego i cukier wzrósł do 15BLG.
Dzisiejszy pomiar /piątek/ to 10BLG, dolałem około 3.3l zatrzymanego, wzrosło ponownie na 15BLG.

A teraz ciekawostka: Pomiar dzisiejszy starego miodku wskazuje 30BLG, więc coś tam jeszcze te Enovini przerabiają...

Problemem jest PH. Zatrzymany to około 3.4.
Nowy w środę i dziś przed dolewką miał tylko 3. (Startowałem z ~3.8). Dodatek starego miodku podnosi na ~3.3
W obu zero piany, nowy ma intensywny zapach drożdżowy i cały czas ładnie bulka. Zamówiłem CaCO3.

Chyba będzie dobrze.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2020, 14:49 przez Turtle, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość