Witam
Z racji że jestem początkujący mam małe problemy mimo paru zarwanych nocy na czytaniu forum ,więc liczę na pomoc bardziej doświadczonych.
A teraz do rzeczy
Sprzęt jakim dysponuje : kolumna aarbatek keg 30 litrów taboret gazowy,wypełnienie miedziane ,oraz sprężynki pryzmatyczne 3 termometry elektroniczne 1 w kegu, 2 około 40 cm nad kegiem,3 na głowicy.
Nie wiem dlaczego po 3 próbach destylacji ,kolumna jest stabilna 74 stopni na środku kolumny A na głowicy 72 a powinno być ok 78???
Nadmienię że cały urobek pozostawiam do ponownej destylacji jak mi się uda opanować sprzęt.
Z góry dziękuję za pomoc.
Problem z temperaturą
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Problem z temperaturą
Powinno tak być w warunkach optymalnych. My w naszych maszynkach nigdy takich mieć nie będziemy. Mają na to wpływ różne czynniki. Ważne jest aby temp na 10 półce była stała.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Re: Problem z temperaturą
Dziękuję za szybką odpowiedź
Czyli na tych temperaturach spokojnie mogę zaczynać swoja przygodę bez stresu.
Może ktoś by mi podpowie jak to jest z końcem destylacji..
Na ten moment kończę ją w chwili kiedy temperatura wzrośnie o 0.2 na środku kolumny
Jedyne co zaobserwowałem że od tego momentu w ciągu 2minut temperatura wzrośnie do 90 stopni a na glowicy dalej trzyma 72
Czyli na tych temperaturach spokojnie mogę zaczynać swoja przygodę bez stresu.
Może ktoś by mi podpowie jak to jest z końcem destylacji..
Na ten moment kończę ją w chwili kiedy temperatura wzrośnie o 0.2 na środku kolumny
Jedyne co zaobserwowałem że od tego momentu w ciągu 2minut temperatura wzrośnie do 90 stopni a na glowicy dalej trzyma 72
Re: Problem z temperaturą
Termometr prowadzący ma być stabilny. Nie staraj się za wszelką cenę uzyskać ~78.3 st. bo to jest temperatura wrzenia etanolu w idealnych warunkach. U Ciebie ma być stała- mniejsza o to jaka - stała. Jeśli w trakcie procesu, temperatura na 10 półce podskoczy o 0.1st, ciągniesz dalej. Jeśli o kolejne 0.1st, redukujesz odbiór i utrzymujesz taki stan do momentu unormowaniania się jej do temperatury dnia. Poza tym, zrezygnuj z gazu jeśli możesz. Nie dość, że koszty rosną to regulacja mocą grzania gazem wątpliwa jest.
Nie czekaj aż wzrośnie Ci do 90st tylko koryguj odbiór. Prędzej czy później dotrze na szczyt kolumny a wtedy może być już za późno i nałapiesz syfu. Po co?Hubert-4 pisze: Jedyne co zaobserwowałem że od tego momentu w ciągu 2minut temperatura wzrośnie do 90 stopni a na glowicy dalej trzyma 72
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Problem z temperaturą
Kiedy temp na 10 półce już się nie da ustabilizować, łap to co zostanie jako POGOnki jako surówka pierwotna do podwójnej rektyfikacji - ja odbieram tylko do momentu aż temp dojdzie do głowicy. I zrezygnuj z gazu: bezpieczeństwo przede wszystkim. Twoje i osób z którymi mieszkasz.
I love the smell of bimber in the morning.