Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
BIDET
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Załączniki
Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: BIDET » środa, 11 lip 2018, 09:24

Witam i pozdrawiam na wstępie.
Opiszę mój problem z pierwszym trójniakiem może ktoś zauważy jakieś błędy.

03.06.18
10l miodu syconego 30 min + 20l wody, blg startowe 38°
+20g pożywki (Springferm Bioferm) +8g kwasku cytrynowego +1,5g DAF, napowietrzone 30 min pompką akwa, temp brzeczki ok 28° + uwodnione bayanuski g995 o zbliżonej temperaturze i razem wszystko wymieszane (praca w dymionie i nie mogłem wylać na powierzchnie stąd decyzja o wymieszaniu). Podjęły od razu prace niewielka pianka bulgotanie jak przy winkach.
05.06.18 blg 34
06.06.18 blg 32 + 8g pożywki + 12g DAF
13.06.18 blg 26
01.07.18 blg 26
10.07.18 blg 25, podjąłem decyzje o restarcie zgodnie z opisami z forum
Świeże 2x10g drożdże Strongferm do miadów pitnych – szczep Saccharomyces cerevisiae var. bayanus. uwodniłem w 400ml wody 35°C+ blg z cukru 5° ładna piana była, na ok 10cm, piękna praca drożdży czas ok 30 min. Po wyrównaniu temperatur do ok 25° dodałem pomalutku 100ml brzeczki i wymieszałem następnie po ok 30 min dolałem jeszcze 100ml brzeczki i całość wymieszałem (brzeczki jest połowa objętości drożdży).

Po 12h dramat wszystkie drożdże uwalone jak na załączonym foto???
Osad na dnie to moim zdaniem martwe drożdże???
IMAG1573`.jpg

Zamieszałem wszystko, zrobiło się mleko i po 30 minutach obrazek ten sam :angry:
Zna ktoś może przyczynę uwalenia drożdży na restarcie?
Co tam siedzi, że drożdże padają jak muchy?

Nie wiem co dalej a w balonie 30l słodkiego jak psia mać syropu alkohol prawie niewyczuwalny - troszkę mi szkoda.

Jak ktoś ma chwilkę to proszę o rade.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
1200
Posty: 1247
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: ramzol » czwartek, 12 lip 2018, 08:00

Skąd masz miód? Ja na twoim miejscu uciekał bym w czwórniaka.
Edyta:
Wsypałeś 20gram drożdży do MD osad musi powstać. Dlaczego sądzisz że md jest do d... Dodając nastaw do restartowego MD rozkładaj to w czasie. W przeciwnym wypadku drożdże nie zdążą sie przyzwyczaić i alkohol je zabije.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BIDET
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: BIDET » czwartek, 12 lip 2018, 11:47

Widzisz nie ma to co fachowa pomoc, dzięki.
Stojąc z boku zawsze widać to inaczej.

Niepotrzebnie wkór…ny osadem straciłem zdrowy rozsądek i przestałem realnie myśleć :angry: .
Biorę balingomierz a tam -1° czyli były takie choiraki że wpierniczyły cały cukier (12°) i popadały z braku buraków?
Dolałem brzeczki połowę i chodzi, mizernie to wygląda ale pracuje, pomierzę jutro.
Jak te skurczybyki zjadły 12° w 24 h?

Miód z pasieki od kumpla i wysycony.


eldier
550
Posty: 562
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: eldier » czwartek, 12 lip 2018, 13:08

No zjadły, bo było ich dużo. Zmierz teraz, po 12h ponownie. Jak spadnie o kilka oczek to dolej brzeczki 1:1 w porównaniu do tego co teraz masz. Zmierz ponownie, jak przerobi to ponownie taka akcja. Powinieneś mieć około 2-3l MD. Jak spadnie dolej do całości i będzie dobrze. I bardzo napowietrzaj wszystko, chodzi o to żeby jak najbardziej rozmnożyć drożdże. Ja kiedyś robiłem 3 restarty mocnego trójniaka, który ostatecznie zatrzymał się na 8blg, a więc się nie łam :)

Awatar użytkownika

ramzol
1200
Posty: 1247
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: ramzol » czwartek, 12 lip 2018, 15:47

BIDET pisze:...
Niepotrzebnie wkór…ny osadem straciłem zdrowy rozsądek i przestałem realnie myśleć :angry: .
...

I tak bywa :)
Zdawaj relację ;) Zmierz jeszcze nastaw czy aby na pewno stoi i powodzenia.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BIDET
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: BIDET » piątek, 13 lip 2018, 10:56

Oj chyba jednak lipa z tego.
Do MD 900ml dodałem 450ml brzeczki (to już trzecia dolewka) i Blg przez 24 h spadł tylko o 1°.

Wychodzi, że jednak chyba drożdże uwalone.
Pytanie tylko czy z głodu przy pierwszej dolewce czy jednak coś im nie pasuje ogólnie?

Awatar użytkownika

ramzol
1200
Posty: 1247
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: ramzol » piątek, 13 lip 2018, 11:33

Odpal drugie md 0,5l na 10blg na g995. Dodawaj nastaw w mniejszych ilościach. Zacznij dodawać nastaw jak zeżrą poniżej zera. Będziesz miał podobny % jak w nastawie.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


eldier
550
Posty: 562
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: eldier » piątek, 13 lip 2018, 12:40

A ja jednak bym zaczekał jeszcze z dobę, miód pitny to nie nastaw cukrowy, że zjadą do 0 w tydzień. A ile obecnie jest w Twoim miodzie? Pospiech to najgorszy doradza.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BIDET
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: BIDET » piątek, 13 lip 2018, 17:26

Miód restartowany ma Blg 25° z startowych 38°. Obecnie MD ma Blg 11° i systematycznie rośnie - dolewki brzeczki 25°.


eldier
550
Posty: 562
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: eldier » piątek, 13 lip 2018, 17:51

Dobrze zrozumiałem że Ty dolewasz brzeczki do MD nawet jeżeli blg nie spada?

Awatar użytkownika

Autor tematu
BIDET
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Załączniki
Re: Problem z restartem trójniaka potrzebna pomoc.

Postautor: BIDET » sobota, 21 lip 2018, 10:40

eldier pisze:Dobrze zrozumiałem że Ty dolewasz brzeczki do MD nawet jeżeli blg nie spada?


No tak, tak zrozumiałem czytając niektóre posty.
Gdzieś widziałem? opis: dolewać 2x dziennie brzeczki w ilości połowy MD - czy to jest błąd?

A propo restartu to się nie udał! Blg obecnie to 24° Czyli po 10 dniach hartowania spadł o 1°

Poczekam z tydzień i spróbuje jeszcze raz.

"eldier" proszę napisz coś więcej o MD i hartowaniu, czekać aż przerobią, do ilu czekać?


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości