Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07
Załączniki
Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: Waldzi. » poniedziałek, 20 sty 2020, 13:38

Witam. Nastawilem około 45 L nastawu z 8 L starych soków(jabłko, porzeczka ogólnie mix) do tego 6 kg cukru woda I 2 opakowania drożdży t48 I turbo grom 48. Po kilku godzinach wszystko wyglądało że jest ok, drozdze zaczęły pracować trochę za mocno bo piana wychodziła z butli przez kilka godzin, potem gdy wszystko się uspokoiło założyłem z powrotem korek Ale ledwo co już bulgotalo. W tym momencie mam wrazenie ze powoli przestaje robic.Moje pytanie czy coś z tego będzie? Jak to urotowac?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:58 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

mocho
30
Posty: 34
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: Problem z nastawik cukrowo owocowym

Postautor: mocho » poniedziałek, 20 sty 2020, 18:17

Sprawdź blg, stawiam że cukru już nie ma, jeżeli mam rację to sklaruj i gotuj
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Feti
200
Posty: 237
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Kontynuator-moderator dziadkowej tradycji :)
Ulubiony Alkohol: Feliksówka!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Zachodnia Wielkopolska
Kontakt:
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: Feti » poniedziałek, 20 sty 2020, 22:01

Przy tej ilości drożdży turbo nie ma co się dziwić, że zjadły wszystko w mgnieniu oka :D Co chcesz uzyskać z tego? Po prostu spirytus?
Kto pyta, nie błądzi! 8-)
Ciągle się uczę, więc z góry przepraszam za moją głupotę :oops:

Awatar użytkownika

.Gacek
1250
Posty: 1273
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 20 sty 2020, 22:46

Pozwolę sobie powtórzyć poprzedników jak wyżej... Albo PS albo kolumna, mimo szybkiej fermentacji... To co przefermentowało zaciągnij do szklanki i zmierz blg. Jeżeli blg jest na minusie to odczekaj dzień, dwa i dawaj to na rurę. Na krótkim odcinku będziesz miał fajny destylat do analizy i szerszy pogląd co wychodzi...
Dżemy i kompoty są z reguły bardzo słodkie, ale każda piwnica niesie ze sobą kawał historii... Być może spotkasz babcię 90 lat i będziesz gotował wiśnie, które nie widziały smogu. Babcia opowie Ci historię miasta gdy Ciebie nie było na świecie...
Pozdrawiam Gacek.


Grzesius88
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brandy owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: Grzesius88 » wtorek, 21 sty 2020, 07:12

Ja takie nastawy robię na drożdżach przeznaczonych do wina (nie robię spirytusu). Jak koledzy wyżej piszą sprawdź blg. W tej chwili fermentuje mi nastaw ok. 35l. z nieudanego wina z winogron (musiałem wcześniej zebrać bo ptaki ogromnie się tym zainteresowały, w tamtym roku nie zebrałem ani 1kg bo w przeciągu 1 dnia zjadły ok 50kg winogron) i soków z czarnej porzeczki, malin, trochę syropu z ananasa i brzoskwiń (ze świąt zostało). Fermentuje już ok 1 miesiąca.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sty 2020, 08:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij

Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: Waldzi. » wtorek, 21 sty 2020, 11:52

Chce uzyskać dobry bimberek. Też miałem myśli że przestaje robic bo nie ma cukru, ale jeszcze tego nie sprawdzałem. Sprawdzę dziś koło 18 i dam znać co i jak


donald1209
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: donald1209 » wtorek, 21 sty 2020, 20:12

Podstawowa sprawa. Musisz mierzyć blg początkowe nastawu, tym bardziej jak piszesz, że masz czym. Wtedy będziesz wiedział, jak przestanie "bulkać" czy drożdże przerobiły cały cukier ( jak zmierzysz blg końcowe, powinno być ujemne , -3, -4 ).
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: Waldzi. » środa, 22 sty 2020, 18:43

Mierzylem dziś rano blg - było na poziomie 10-8.
Chyba odcedzę resztki owoców, przeleję, zwiększę temperaturę i dodam drożdzy winiarskich lub gorzelniczych do owocowych zacierów.
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony środa, 22 sty 2020, 19:53 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
700
Posty: 729
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: Góral bagienny » środa, 22 sty 2020, 20:27

Zwykłe drożdżaki mogą nie dać rady, jest w nastawie już alkohol :scratch:
Kup drożdże do restartu i próbuj :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: Waldzi. » środa, 22 sty 2020, 23:05

Szczerze nie czułem w tym za bardzo alkoholu jak powąchałem, więc nie wiem co o tym myśleć. Po.jakim czasie może się z tym zacierem coś stać? W sensie nie wiem czy drożdżezdążą dojść jak zamówię przed weekendem

Awatar użytkownika

Kamal
1950
Posty: 1957
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: Kamal » czwartek, 23 sty 2020, 01:06

Zmierz cukromierzem, albo spróbuj to poczujesz czy cukier już przerobiony.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

.Gacek
1250
Posty: 1273
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: .Gacek » czwartek, 23 sty 2020, 06:23

Jeżeli nastaw miał 10BLG to był jeszcze stosunkowo słodki, a taka słodycz maskuje alkohol. Odstaw to dalej do fermentacji i czekaj cierpliwie...
Pozdrawiam Gacek.


mocho
30
Posty: 34
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: mocho » czwartek, 23 sty 2020, 14:57

Waldzi. pisze:W tym momencie mam wrazenie ze powoli przestaje robic.

wydaje mi się że za bardzo się spieszysz, skoro aktualnie blg jest 8-10 to poczekaj, daj drożdżakom jeszcze trochę czasu. Za 2-3 dni ponownie sprawdź blg, być może jeszcze dojadają cukier

Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07
Załączniki
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Postautor: Waldzi. » piątek, 24 sty 2020, 16:13

Zacier stanął na 8 big dodałem kolejne drożdże, finalnie pracuje, a co z tego będzie zobaczymy.

Mod: Sprawdź klawiaturę - Blg i big jednak się różnią ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 24 sty 2020, 20:03 przez inblue, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość