Problem z lepką wydzieliną spod korka
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 8 mar 2018, 20:56
Mam problem z zakorkowanym winem. Butelki leżakują i zostały zakorkowane ręcznie. Teraz po miesiącu spod niektórych korków zaczęła wydobywać się substancja przypominająca konsystencja miód, żywice. Wino zrobione jest z mieszanki jabłek i gruszek. Raczej dobrze wyklarowane.
Czy ktoś może wie o co z tym chodzi, bo nie wiem co zrobić.
Czy ktoś może wie o co z tym chodzi, bo nie wiem co zrobić.
-
- Posty: 15
- Rejestracja: wtorek, 9 lut 2016, 00:33
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Problem z lepką wydzieliną spod korka
Czy w leżakującym butelkach wino ma kontakt z korkiem? Innymi słowy czy butelki stoją czy leżą? Jakie to są korki - wycinane, z mielonego korka, dwuwarstwowe itp? Jeśli butelki stoją, to pojęcia nie mam co to może być, ale raczej nic dobrego. Jeśli leżą zapewne korki "przepuszczają" - są źle dobrane - albo za mała średnica, albo za krótkie, albo kiepskie itp. W takiej sytuacji te butelki z których następuje "podsiąk" otworzyłbym, jedną zbadał metodami organoleptycznym zwanymi również paszczowo - nosowymi. W przypadku pozytywnych efektów badania pozostałe (te otwarte) zakorkowałbym powtórnie. Nie przelewając (natlenienie).
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Problem z lepką wydzieliną spod korka
Problem z lepką wydzieliną spod
korka
kolego nie byłeś przypadkiem zbyt roztrzesiony podczas wizyty w toalecie ,
Co z tym zrobić? Umyć
sorki ale nie mogłem się powstrzymać widząc tytuł
korka
kolego nie byłeś przypadkiem zbyt roztrzesiony podczas wizyty w toalecie ,
Co z tym zrobić? Umyć
sorki ale nie mogłem się powstrzymać widząc tytuł
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Problem z lepką wydzieliną spod korka
Taka wydzielina spod korka może świadczyć o jednej lub większej liczbie przyczyn, a może to być:
- wada korka (niska jakość), lub niedopasowanie średnicy korka do butelki,
- wahania temperatury w piwnicy,
- postępowanie z butelkami po zakorkowaniu - Czy bezpośrednio po zakorkowaniu butelki były umieszczone w pozycji leżącej ?
- wzbudzenie fermentacji przez drożdże.
Jeśli wino nie będzie nagazowane - zakorkować i po kilku dniach przetrzymywania w pionie dodać do pozostałych.
Korki w pozostałych butelkach w których jest wyciek wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Umieścić termometr pomiędzy butelkami i kilka razy dziennie sprawdzać temperaturę.
- wada korka (niska jakość), lub niedopasowanie średnicy korka do butelki,
- wahania temperatury w piwnicy,
- postępowanie z butelkami po zakorkowaniu - Czy bezpośrednio po zakorkowaniu butelki były umieszczone w pozycji leżącej ?
- wzbudzenie fermentacji przez drożdże.
Odkorkować jedną butelkę i sprawdzić co się dzieje.Łysypol1986 pisze:Czy ktoś może wie o co z tym chodzi, bo nie wiem co zrobić.
Jeśli wino nie będzie nagazowane - zakorkować i po kilku dniach przetrzymywania w pionie dodać do pozostałych.
Korki w pozostałych butelkach w których jest wyciek wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Umieścić termometr pomiędzy butelkami i kilka razy dziennie sprawdzać temperaturę.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Problem z lepką wydzieliną spod korka
Nie powiem, że to normalne, ale bym się tym nie przejmował. Kiedyś, jak jeszcze nie było łatwo kupić nowe korki, używałem korków używanych (uszkodzonych korkociągiem) i takie nacieki się zdarzały, nie wpływało to jednak na smak wina. Zrób jak radzi inblue i sie nię martw. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 mar 2018, 11:24 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Problem z lepką wydzieliną spod korka
@JO - Chodzi o zachowanie stabilnej temperatury. Ofc, nie ma co wpadać w histerię, ale przy dobowych wahaniach +/- 5 st. C zacząłbym rozważać zmianę miejsca pobytu butelek.
Szerzej jest to omówione np. pod tym linkiem
Szerzej jest to omówione np. pod tym linkiem
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 8 mar 2018, 20:56
-
- Posty: 15
- Rejestracja: wtorek, 9 lut 2016, 00:33
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Problem z lepką wydzieliną spod korka
Jeśli jest tak jak piszesz - prawie na pewno winny jest korek. W mojej ocenie korki stożkowe nie są najlepszym wyborem - może i łatwo się nimi korkuje, ale tak na prawdę szczelność zapewnia stosunkowo krótki odcinek korka gdzie styk korek - butelka jest rzeczywiście szczelny. Z drugiej strony przy korkowaniu ręcznym są najłatwiejsze w użyciu. Coś za coś. Sądzę (jak moi przedmówcy), że tragedii być nie powinno - jeszcze raz - powtórnie zakorkowałbym te butelki w których nastąpił "podsiąk" i uważnie je w przyszłości obserwował.
-
- Posty: 61
- Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Problem z lepką wydzieliną spod korka
Ja bym sprawdził czy z winkiem wszystko ok, czyli odpakował jedną butelkę i upił trochę
Sprawdź np. czy nie jest nagazowane. A jeśli jest, to znaczy, że fermentuje dalej w jakimś minimalnym stopniu.
Jak będzie dobre, to opcjonalnie możesz zmienić korki na nowe(w tych pozostałych zamkniętych).
A to co mogę na pewno doradzić, to zainwestowanie w lak woskowy, albo kapturki termokurczliwe(czy jak je tam nazywają).
Sam korek nie daje Ci 100% gwarancji szczelności.
Sprawdź np. czy nie jest nagazowane. A jeśli jest, to znaczy, że fermentuje dalej w jakimś minimalnym stopniu.
Jak będzie dobre, to opcjonalnie możesz zmienić korki na nowe(w tych pozostałych zamkniętych).
A to co mogę na pewno doradzić, to zainwestowanie w lak woskowy, albo kapturki termokurczliwe(czy jak je tam nazywają).
Sam korek nie daje Ci 100% gwarancji szczelności.