Problem z klarowaniem cukrówki.
Witam. Mam dość dziwny problem ponieważ drugi raz nie mogę sklarować cukrówki. Używam drożdży alcotec mega Pack, do klarowania używam alcotec mega klar. Nigdy problemów z tym nie miałem. Możliwe jest żeby był wadliwy środek do klarowania? Zawsze kupuje w jednym sklepie wszystko i problemów nie było nigdy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 gru 2018, 08:13 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Problem z klarowaniem.
Kup w Lidlu żwirek Hilton Economy lub Standard - ok. 11 zł - ODGAZUJ nastaw mieszadłem na wiertarce - pół szklanki bentonitu rozpuść w litrze wody, po godzinie wymieszaj dobrze blenderem - wlej do nastawu - dobrze wymieszaj ! Już po kilkunastu minutach ujrzysz owoc swej roboty - odczekaj noc - i ściągaj piękny klar.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Problem z klarowaniem.
Istnieje taka możliwość, skontaktuj się ze sklepem i zapytaj czy nie mieli reklamacji (choć pewnie i tak się nie przyznają....)Tomekpsk pisze:Możliwe jest żeby był wadliwy środek do klarowania? Zawsze kupuje w jednym sklepie wszystko i problemów nie było nigdy
Jeśli piszesz o klarowaniu bentonitem, dodaj, że jest ono skuteczne w niskich temperaturach nastawu/otoczenia. Swoją drogą o tak szybkim jego działaniu nie słyszałem (nie uzyskałem również). W jakich temperaturach uzyskujesz taką skuteczność?yacequ pisze:Kup w Lidlu żwirek Hilton Economy lub Standard............
Już po kilkunastu minutach ujrzysz owoc swej roboty - odczekaj noc - i ściągaj piękny klar.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Problem z klarowaniem.
Tak, wiem, zwracał na to uwagę także @radius; niemniej zdarza mi się przełamywać stereotypy ze skutkiem pozytywnym.
Stosuję tę metodę skutecznie, i to w temperaturach powyżej 20*C. Odkryłem pewną prawidłowość, a mianowicie rozpuszczony w słoju z wodą bentonit (i to tylko Hilton Eco/Stand) musi być rozbity bardzo dokładnie blenderem, a potem dokładnie wymieszany w nastawie - najlepiej wiertarką z mieszadłem (prosta konstrukcja, gwintowany pręt z OBI fi 8 mm, na końcu płaskownik wyprofilowany na kształt śmigła, i skontrowany dwiema śrubami - niezwykle skuteczny). Napowietrza bez zarzutu.
Stosuję tę metodę skutecznie, i to w temperaturach powyżej 20*C. Odkryłem pewną prawidłowość, a mianowicie rozpuszczony w słoju z wodą bentonit (i to tylko Hilton Eco/Stand) musi być rozbity bardzo dokładnie blenderem, a potem dokładnie wymieszany w nastawie - najlepiej wiertarką z mieszadłem (prosta konstrukcja, gwintowany pręt z OBI fi 8 mm, na końcu płaskownik wyprofilowany na kształt śmigła, i skontrowany dwiema śrubami - niezwykle skuteczny). Napowietrza bez zarzutu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 gru 2018, 21:07 przez yacequ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Problem z klarowaniem.
Z Twojego posta/postów w tym temacie wynikają dwie oczywistości :
- odgazowanie nastawu (podstawa!!!), i
- odpowiednie przygotowanie bentonitu (dedykowanego bądź adoptowanego - żwirek), namoczenie i dokładne wymieszanie z nastawem.
Próbowałem z różnymi, i w wyższych temp. ,
czyżby tajemnica tkwiła w kocim "turbo żwirku" z Lidla?
- odgazowanie nastawu (podstawa!!!), i
- odpowiednie przygotowanie bentonitu (dedykowanego bądź adoptowanego - żwirek), namoczenie i dokładne wymieszanie z nastawem.
Próbowałem z różnymi, i w wyższych temp. ,
czyżby tajemnica tkwiła w kocim "turbo żwirku" z Lidla?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Problem z klarowaniem.
[URL=https://iv.pl/][img]https://iv.pl/ ... .jpg[/img][/url]
Tak, wg. mnie najważniejszym jest kilkakrotne, minutowe rozbijanie "na atomy" BLENDEREM dobrze namoczonego żwirku, potem dolanie do słoja porcji nastawu i ponowne wymieszanie. A potem do dużego nastawu i też kilkakrotne wymieszanie. Tak klaruję swoje nastawy cukrowe od pewnego czasu.masterpaw2 pisze:...odpowiednie przygotowanie bentonitu, namoczenie i dokładne wymieszanie z nastawem:
[URL=https://iv.pl/][img]https://iv.pl/ ... .jpg[/img][/url]
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 gru 2018, 09:31 przez yacequ, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 67
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 23:04
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Problem z klarowaniem cukrówki.
Oj tam, oj tam..., niemożliwe, ażeby NIC nie było ! Z pewnością jest bentonit, i to dobrej jakości ! Też mam kota, ale w kociej kuwecie stosuję żwirek drewniany - JRS Cat's Best Eco Eko Plus, a w nastawie HILTON.Roman_Piotrowicz pisze:Może w tym z hilton nic nie ma...?
-
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Problem z klarowaniem cukrówki.
Od siebie dodam tylko tyle,że nigdy nie stwierdziłem,żeby temperatura klarowania wpływała na jakość klarowania,u mnie nastawy po skończonej destylacji mają 18-20 stopni C. I potwierdzam spostrzeżenia kolegi yaceq,że klarując bentonitem,efekt jest zauważalny już po 15 minutach,ja tak robię,jak mam czas to poczekam "do rana" ale z reguły robię to w 15 min.Ciekawe jest to,że jak drożdże do końca nie wyrobią,a ja już zaczynam klarowanie to w 15 min sklaruje się ładnie,ale jak przetrzymam kolejne 15,to wszystko się podnosi.Niby oczywiste,ale zapewne nie dla każdego.
Mod.
Używaj spacji po znakach przestankowych.
Mod.
Używaj spacji po znakach przestankowych.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 gru 2018, 06:59 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!