Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: 9kaczor6 » sobota, 20 paź 2018, 11:49

Witam. Szukam regulatora mocy grzalek, wybór w sklepach internetowych jest duży stąd moje zapytanie.
Mam kolumnę raktyfikacyjną fi54, zasypana sprężynkami na długości 1 metra (odbiór odbywa się przez zawór LM) Zbiornik to KEG 30 litrów, z grzałkami 2x2 kW 230v.

Zależy mi na tym aby regulator posiadał wyświetlacz użytej mocy, żeby łatwiej było mi dobierać moc przy kolejnych gotowaniach.
Zastanawia mnie również czy grzać jedną grzałką, cały czas na 100%, a drugą regulować, czy podłączyć obie grzałki na regulatorze? Jak myślicie może to mieć znaczenie? Bardziej równomiernie ogrzewanie nastawu....?

W sklepie allegro znalazłem coś takiego :

https://allegro.pl/sterownik-pomiar-mocy-grzalki-destylarki-4kw-i7140894779.html

A może znajdzie się ktoś na forum kto zrobi mi podobny regulator? Ten jeszcze nie do końca spełnia moje oczekiwania.

P. S wiem, że temat był już poruszany ale posty które znalazłem są sprzed kilku lat więc założyłem nowy temat.
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
150
Posty: 159
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: jatylkonachwile » sobota, 20 paź 2018, 15:13

Jeśli nie musisz mieć wodotrysków typu pomiar mocy i niebieski wyświetlacz to powinien ci wystarczyć (wg opisu sprzedawcy) regulator z aukcji nr 7490453951

Grzałki oczywiście podłączasz jedną na stałe z funkcją włącz/wyłącz a druga przez regulator. W elektryce jest prosta zasada P=I²R czyli moc wydzielona na regulatorze będzie rosła z kwadratem prądu, przy 2kW będziesz miał moc strat X, a przy 4kW moc strat wyniesie 4X.

Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: 9kaczor6 » sobota, 20 paź 2018, 15:18

Woltomierz w zupełności wystarczy. Widziałem te tanie regulatory, tylko pytanie czy przy klikugodzinnej pracy nawet na ćwierć mocy grzałki, regulator ten nie przegrzeje się?

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 20 paź 2018, 15:18 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.

Online

johnex
300
Posty: 335
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: johnex » sobota, 20 paź 2018, 15:42

@9kaczor6 masz kolumnę 54 mm czyli pewnie 51 mm średnicy wewnętrznej. Przy obciążeniu cieplnym rzędu 115 W/cm2 możesz teoretycznie grzać z mocą ok. 2350 W. Regulator będzie obciążony w 17,5%. W opisie jest że dopiero powyżej 3000W wymaga wentylatora. Metodą prób sam określisz czy przy twojej mocy roboczej radiator będzie wymagał dodatkowego chłodzenia, do którego można użyć zwykłego wentylatora komputerowego i zasilacza 12v.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: 9kaczor6 » poniedziałek, 22 paź 2018, 18:31

Jednak nie zamówie tych tanich regulatorów z Chin. Nie mam to nich przekonania, a ma być bezpiecznie. Znalazłem dwa sklepy z regulatorami tj. Pamel oraz Bolecki. Widzę, że co niektórzy ich tutaj używają. Co prawda nie wiem jak są zboduwane w środku, na jakich podzespołach itd. bo się na tym nie znam ale jest gwarancja, no i produkcja podobno Polska. Trzeba wspierać naszych producentów :)
Zdam relacje z zakupionego produktu i jego użytkowania.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka


mirek-swirek
100
Posty: 134
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: mirek-swirek » poniedziałek, 22 paź 2018, 19:07

jatylkonachwile pisze:powinien ci wystarczyć (wg opisu sprzedawcy) regulator z aukcji nr 7490453951
.

Ten regulator jest do bani. Spalił się przy trzecim procesie, regulując grzałkę 1500W. Mimo, że przykręcilem go do radiatora, który chłodził procesor komputerowy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 paź 2018, 19:08 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: 9kaczor6 » poniedziałek, 22 paź 2018, 19:15

No. I dziękuję bardzo, tylko bym się wnerwił jakbym to kupił.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka


arTii
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: arTii » poniedziałek, 22 paź 2018, 19:26

Już kilkakrotnie o tym pisałem... grzeje się, dymi, śmierdzi, pali się bezpiecznik w środku (topi się wręcz).
To powinno być OK:
https://allegro.pl/ssr-regulator-napiecia-mocy-sterownik-40a-gratis-i7332918551.html
a żeby mieć jeszcze wskazania mocy:
https://allegro.pl/watomierz-panelowy-woltomierz-amperomierz-ac-i7457344495.html
Dorobisz sobie do tego obudowę jaką zechcesz i masz wszystko co potrzeba :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: 9kaczor6 » poniedziałek, 22 paź 2018, 19:40

Oki. Dziękuję bardzo za pomoc. Ale rozumiem, że sterowniki Pamel / Bolecki również są godne polecenia? Chodzi mi głównie o to czy się nie przegrzewaja..
Teraz będę używał go na jednej grzałce 2 kw raptem 300/400 w ale w przyszłości planuje zmianę kolumny na 76mm. Tam już jest potrzebne grzanie 2.8 / 3.2 kW z tego co wstępnie ustaliłem..
Chyba nie mam weny do robienia własnego regulatora dlatego wolę kupić gotowca :/

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka


arTii
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: arTii » poniedziałek, 22 paź 2018, 19:42

Na pamela ludzie tutaj bardzo narzekali - ja nie miałem więc nie wypowiem się, ale ktoś na tym forum opowiadał, że kilkakrotnie się psuł i zawsze trzeba było długo czekać na naprawę.

Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: 9kaczor6 » poniedziałek, 22 paź 2018, 20:00

Dzięki. Spróbuję poszukać więcej informacji.
Eh ciężki temat z tym regulatorem...

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka


arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 17:05
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: arkdom » poniedziałek, 22 paź 2018, 21:34

Poza tym tam jest tylko jedna wtyczka i gniazdko, a to za mało na 4kW. Ktoś tu coś przekombinował.


arTii
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: arTii » wtorek, 23 paź 2018, 06:10

I tak powinien jedną grzałkę puścić przez regulator, zaś drugą tylko przez zwykły wyłącznik.
Uzyskuje się wtedy dużo lepszą rozdzielczość sterowania, a dodatkowo przez regulator płynie 2x mniejszy prąd.
A pokryty i tak ma cały zakres mocy.
Regulując grzałkę #1 przy wyłączonej #2 jest zakres 0-2kW, zaś załączając #2 mamy zakres 2-4kW
9kaczor6 pisze:zmianę kolumny na 76mm. Tam już jest potrzebne grzanie 2.8 / 3.2 kW

Niekoniecznie...
Możesz mieć tak jak ja mam: 1,5kW + 2kW +2,5kW - potrójna grzałka, każdą zasilam z odrębnej fazy
I wtedy nadal regulator na grzałce 2kW i wciąż masz pokryty cały zakres mocy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: 9kaczor6 » wtorek, 23 paź 2018, 07:58

Dodkładnie te regulatory Pamela dla mnie jako laika też wzbudziły podejrzenia. Podłączenie 4kW na jednyn przedłużaczu u mnie powodowało jego przypalenia.
No nie ważne..

A tak właśnie planuję podłączyć - jedna grzałka na stałe, druga z regulatorem. Na początku chciałem obie na regualtorze ale już ten pomysł mi wyszedł z głowy z wiadomych celów.

Na przyszłość pociągnie sobie instalacje trójfazową do pomieszczenia ale to jeszcze odległe plany. Będę myślał potem..

Reasumując wybór pewnie padnie na Boleckiego.



Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka


ferdek1312
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 22:22
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: ferdek1312 » wtorek, 23 paź 2018, 08:20

Ja mam taki i nie narzekam.
Obrazek

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 08:32 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.


Szlumf
1450
Posty: 1490
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: Szlumf » wtorek, 23 paź 2018, 08:56

9kaczor6 pisze:Reasumując wybór pewnie padnie na Boleckiego.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Bolecki stosuje regulację grupową. Jeżeli masz słabą instalację i np. oświetlenie z tej samej fazy co kocioł to kurwicy dostaniesz od migania światła. Kolega posiadający Boleckiego pędzi po ciemku i na dodatek czeka aż weekendowi sąsiedzi wyjadą bo u nich też mruga. Spróbuj pożyczyć od kogoś Boleckiego i sprawdź co się dzieje.

Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: RE: Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: 9kaczor6 » wtorek, 23 paź 2018, 09:12

Szlumf pisze:Bolecki stosuje regulację grupową. Jeżeli masz słabą instalację i np. oświetlenie z tej samej fazy co kocioł to kurwicy dostaniesz od migania światła.


Coś tam zacząłem czytać o regulacji fazowej, i grupowej ale nie do końca rozumiem różnice.
O miganiach światła też czytałem. Tu akurat mam spokojna głowa, mam oddzielne zabezpieczenie u siebie w pomieszczeniu tylko pod grzałki.


Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 09:12 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.


Szlumf
1450
Posty: 1490
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: RE: Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: Szlumf » wtorek, 23 paź 2018, 09:45

9kaczor6 pisze:O miganiach światła też czytałem. Tu akurat mam spokojna głowa, mam oddzielne zabezpieczenie u siebie w pomieszczeniu tylko pod grzałki.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Nie chodzi o zabezpieczenie ale o fazę. Oświetlenie z innej fazy niż grzałki.


arTii
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: arTii » wtorek, 23 paź 2018, 16:12

Dlatego cały czas optuję za samodzielnym zrobieniem sobie regulatora. Regulator SSR załącza w zerze, więc niema problemu z mruganiem światła.

9kaczor6 pisze:Na przyszłość pociągnie sobie instalacje trójfazową do pomieszczenia ale to jeszcze odległe plany. Będę myślał potem..

Ale czy jedna faza, czy trzy, to nie ma większego znaczenia.
Jeśli sobie kupisz potrójną grzałkę na 230V, to po prostu połączysz wszystkie trzy równoleglem do jednej fazy. Tylko że 2 przez wyłącznik, a trzecią przez regulator.
Jak już będziesz miał instalację trójfazową, to sobie rozdzielisz grzałki na fazy - będzie się to wiązało tylko z wymianą gniazda zasilającego.

A jeśli chodzi o gniazda do naszych celów, to polecam gniazda jednofazowe takiego typu:
https://onninen.pl/pl-PL/gniazdo-stale-16a-230v-2p-z-ip44-113-6-pce,HDN055
lub nawet 32A (o ile mamy odpowiednie zabezpieczenie prądowe)
https://onninen.pl/pl-PL/gniazdo-stale-32a-230v-2p-z-ip44-123-6-pce,HDN058
9kaczor6 pisze:Tam już jest potrzebne grzanie 2.8 / 3.2 kW z tego co wstępnie ustaliłem..

I to chcesz na jednej fazie uciągnąć? 6kW = 26A/230V. Wątpię żebyś miał zabezpieczenie 32A
3,2kW = 14A
2,8kW = 12A
NIe ma szans....
Na kolumnie 76mm mam 3,5kW i pracuję poniżej progu zalania. To takie "w sam raz" czyli pracują równocześnie grzałki 1,5kW (6,5A) + 2kW (8,7A) czyli 15,2A. Od biedy na zabezpieczeniu 16A pociągnie, byle nie załączyć obydwu grzałek równocześnie, tylko z lekkim poślizgiem, a najlepiej to jedną przez wyłącznik, a druga płynnie przez regulator.

Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Problem z doborem regulatora mocy grzałki.

Postautor: 9kaczor6 » czwartek, 25 paź 2018, 11:18

Witam. Sprawdziłem gniazdka których używam, są one na oddzielnej fazie niż inne urządzenia w domu łącznie z oświetleniem, a więc nie powinienem mieć migotania w domu przy użycia regulatora od Boleckiego..

ArTii rozumiem i dziękuję za Twoje rady, za pewne regulator podesłany przez Ciebie spełnił by moje oczekiwania i z tego co wyczytałem działa bezproblemowo ale problem leży w tym, że nie bardzo mam talent do grzebania przy elektryce a raczej boje się przy tym grzebać. Też chciałbym żeby to jakoś wyglądało i było zamknięte w jakiejś schludnej puszcze... Szukałem nawet gotowych regulatorów SSR z obudową i potencjometrem ale nie mogłem znaleźć.

Co do kolumny 76 mm i jej mocy grzewczej temat na razie jest odległy.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 11:18 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości