Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
lolokadius
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 16 paź 2012, 16:44
Załączniki
problem z destylatem z jabłek i gruszek

Postautor: lolokadius » wtorek, 16 paź 2012, 22:04

Mam problem. Robiłem z zacier z gruszek i jabłek na drożdżach piekarskich, na 4L wody dałem 1kg cukru. Stało jakieś 2 miesiące. Metoda otwartej bańki z gazą na wierzchu. Przy destylacji od początku dawało 50% i pomału spadało(średnia wyszła 40%). Wynik końcowy mnie zasmucił, bo z 18L nastawu wyszedł 1.2L produktu, który pachnie pieczonymi jabłkami i delikatnie acetonem, ma kwaśny smak i jest mętne. Zapach acetonu i jabłek mogę jeszcze zrozumieć. Mętność także. Ale co do smaku i mocy, to nie mogę sobie tego wyjaśnić logicznie. Co mogłem źle zrobić? Nadmienię, że parę dni temu przepuściłem 6 litrów zacieru z śliwek z tego samego okresu i wyszło wszystko w porządku (kolor i smak ok. średnia 65%).
Ostatnio zmieniony środa, 17 paź 2012, 11:56 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.


Rabat 3%
Pojemnik-beczka-bańka INOX 30 l z kranem
Cena: 419.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: problem z destylatem z jabłek i gruszek

Postautor: Emiel Regis » środa, 17 paź 2012, 09:43

lolokadius pisze:Metoda otwartej bańki z gazą na wierzchu.

Nie przez dwa miesiące :o , co najwyżej podczas fermentacji burzliwej.
Przypuszczam że zrobił się ocet.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


Autor tematu
lolokadius
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 16 paź 2012, 16:44
Załączniki
Re: problem z destylatem z jabłek i gruszek

Postautor: lolokadius » czwartek, 18 paź 2012, 10:52

Tez tak przypuszczałem. Tak że cały urobek ''diabli wzieli''. :cry: A jaki sposób robienia zacieru jest najlepszy?

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: problem z destylatem z jabłek i gruszek

Postautor: Emiel Regis » czwartek, 18 paź 2012, 12:05

lolokadius pisze:A jaki sposób robienia zacieru jest najlepszy?

Zacieranie ziaren enzymami lub słodem, wszystko, czego nie zacierasz nazywa się NASTAW.
Na Twoje pytanie odpowiedź już jest i to w kilkudziesięciu o ile nie kilkuset postach.
Odrobina lenistwa każdemu się zdarza ale w Ty przesadziłeś. Miłego czytania.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


moryske
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
klarowanie gotowego nastawu z gruszek i jabłek

Postautor: moryske » wtorek, 16 paź 2018, 15:44

Mam już prawie gotowy nastaw z gruszek i jabłek, fermentacja na ukończeniu. Ale zaczynam się martwić jak go sklarować tak aby był czysty i gotowy do gotowania.
W sumie ok. 55 litrów z rozdrobnionymi gruszkami i nieco jabłek które nadal pływają tworząc mniejszą już czapę z gruszkami a raczej z ich musem. Może ktoś mi podpowie jak najlepiej przygotować do przepędzenia. Filtr węglowy w tym przypadku nie wchodzi w grę, prasa również myślę niezbyt rzadkim worku czy coś w tym rodzaju. A może jest inny sposób po przez dodanie środka do sklarowania?

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1928
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: problem z destylatem z jabłek i gruszek

Postautor: Doody » wtorek, 16 paź 2018, 19:43

Odciśnij czapę z resztek soku, daj temu spokojnie dofermentować, a potem zlej znad osadu na dnie. Płyn do gotowania nie musi być klarowny.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości