Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
arkadiusz.szczygłowski
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2019, 22:33
Krótko o sobie: Amator domowych trunków w
Załączniki
Problem przy destylacji

Postautor: arkadiusz.szczygłowski » poniedziałek, 14 paź 2019, 01:32

Cześć i czołem.
Jest to mój pierwszy post na tym forum także proszę o przymknięcie oka w razie jakichkolwiek błędów ;).
Sprzęt jaki posiadam to : https://www.aabratek.pl/produkty/782/elektryczny_OLM_wtyczki.html z dwiema grzałkami 2kw oraz z dokupionym buforem wzmacniająco-stabilizującym od tego samego wykonawcy.
Sprzęt posiadam jakieś pół roku , a bufor dokupiłem oddzielnie jakieś 3 miesiące temu.
Opiszę mój cały proces destylacji i zatrzymam się w momencie w którym występuje problem.
Nastaw cukrówka, w pierwszym procesie odbieram surówkę na samej kolumnie bez bufora, pierwsze 300 ml odbieram z lm jako przedgon ( 3 krople/s) i po odebraniu przedgonów przechodzę do odbioru surówki z na maxa otwartym zaworem lm. Drugi proces prowadzę z buforem wypełnionym sprężynkami pryzmatycznymi miedzianymi od plipka, z cięciem frakcji tak jak należy (przedgon ,serce, pogon).
Na początku odpalam dwie grzałki 2kw, gdy temperatura na kegu wzrośnie do 70-80 stopni odkręcam wodę, po wzroście temperatury na głowicy czekam na zalanie kolumny, po pojedynczym zalaniu kolumny, odłączam dwie grzałki, czekam na powrót cieczy do kega i odpalam jedną grzałkę 2kw, stabilizuje 1 godzinę, po stabilizacji przechodzę do odbioru przedgonów z lm (3 krople/s 300ml), po odebraniu 300 ml odbieram dalej przedgon do końca procesu z lm z tym że skręcam na 1 kroplę/s.
Przechodzę do odbioru serca z olm, ustawiam reflux (25ml/min) , pierwsze 100 ml wylewam, od temperatury dnia potrafi podczas całego procesu pójść w górę temperatura na 10 półce o 0,2 -0,3 stopnia (PYTANIE: czy może tak być?, mój brat ma ten sam sprzęt i od początku do końca temperatura jest u niego stabilna).
I teraz przedstawię problem : mam wziernik w buforze, przy odbiorze 4-4,5l serca bufor zachowuje się dziwnie, gdyż ciecz w buforze ani nie bulgocze ani nie wrze, cisza spokój jednym słowem, a z tego co czytałem to już przy 92 stopniach powinno powoli zaczynać bulgotać wraz z ubywaniem alkoholu. Jak już mam odebrane jakieś 4,5l serca (na kegu jest wówczas jakieś 95 stopni)- PROBLEM: nagle w buforze ciecz zaczyna opadać, wrzeć i temperatura na 10 półce rośnie o jakieś 0,6-0,8 stopnia i po chwili temperatura wraca z powrotem do normy i w buforze wrze i bulgocze tak jak powinno i proces prowadzę do końca.
Dodam jeszcze że sprężynek nie ubijam tylko wsypuję luźno.
Próbowałem już wszystkiego :
- przesypywałem sprężynki z kolumny bo myślałem że się ubiły i gdzieś występuje zator, lecz to nie pomogło
- w buforze odsypałem również garść sprężynek , oraz przy każdym następnym procesie wysypuje i wsypuję je na nowo.
Nie wiem, może histeryzuje, może tak może być, nie wiem, dajcie znać co robię źle lub w czym może być problem lub go nie ma. Jeżeli macie więcej pytań to zadawajcie, postaram się na wszystkie odpowiedzieć.
Pozdrawiam oraz liczę na waszą pomoc.
Domowe trunki moją pasją :punk:


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

boxer1981228
700
Posty: 701
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: boxer1981228 » poniedziałek, 14 paź 2019, 06:46

Masz ten sam problem pewnie co ja, mianowicie bufor nie ma odpowiedniej cyrkulacji. Tu masz rozwiązanie:

post198218.html#p198218

post209192.html#p209192

Nie rób strippingu (tego pierwszego procesu bez bufora) gotuj nastaw od razu z buforem i rób normalna rektyfikację, szkoda czasu na ten pierwszy proces. Musisz sobie również ustalić moc roboczą kolumny znaczy sprawdzić przy jakiej mocy zalewa kolumnę i od tego odjąć z 200W i będziesz miał moc roboczą bo rozumiem masz sterownik w komplecie? Ale najpierw zapewne bufor do poprawy.

Box
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 paź 2019, 06:49 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 14 paź 2019, 06:54

arkadiusz.szczygłowski pisze:Sprzęt jaki posiadam to...

Sprzęt jak najbardziej okey. Powinieneś otrzymać do niego dość szczegółową instrukcję. Jednak z Twojego opisu w jaki prowadzisz proces wnioskuję, ze albo takowej instrukcji nie otrzymałem, albo co jeszcze gorsze - otrzymałeś ale jej nie czytałeś.
w pierwszym procesie odbieram surówkę na samej kolumnie bez bufora, pierwsze 300 ml odbieram z lm jako przedgon ( 3 krople/s) i po odebraniu przedgonów przechodzę do odbioru surówki z na maxa otwartym zaworem lm.

Pytanie pierwsze - dlaczego nie używasz bufora do odpędu?
Pytanie drugie - dlaczego prowadzisz odpęd w ten sposób jak wyżej opisujesz? Jest to chyba jeden z gorszych sposóbów przy procesie w którym chcemy otrzymać spirytus.
Drugi proces prowadzę z buforem wypełnionym sprężynkami pryzmatycznymi miedzianymi od plipka

Dlaczego wypełniasz bufor przy gotowaniu doczyszczającym sprężynkami miedzianymi a nie stalowymi?
stabilizuje 1 godzinę, po stabilizacji przechodzę do odbioru przedgonów z lm

W tym punkcie możesz zaoszczędzić trochę czasu. Możesz stabilizować i jednocześnie odbierać przedgon bez pogorszenia efektów finalnych. Jeśli wykonasz wszystko prawidłowo to powinieneś zmieścić się w 60 minutach.
Przechodzę do odbioru serca z olm, ustawiam reflux (25ml/min) , pierwsze 100 ml wylewam,

Nie wylewaj - tylko gromadź do wykorzystania w późniejszym okresie.
od temperatury dnia potrafi podczas całego procesu pójść w górę temperatura na 10 półce o 0,2 -0,3 stopnia

Nie sprecyzowałeś czy ta zmiana temperatury to jest w czasie całego procesu, czy to jest jednorazowy skok. Bo przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele.
mam wziernik w buforze, przy odbiorze 4-4,5l serca bufor zachowuje się dziwnie, gdyż ciecz w buforze ani nie bulgocze ani nie wrze,...Jak już mam odebrane jakieś 4,5l serca (na kegu jest wówczas jakieś 95 stopni)- PROBLEM: nagle w buforze ciecz zaczyna opadać, wrzeć i temperatura na 10 półce rośnie o jakieś 0,6-0,8 stopnia

Ten problem opisał Ci już kol. boxer.
Nie wiem, może histeryzuje,

Nie przejmuj sie - to jest stan typowy dla nowicjuszy...
Rada - oprócz instrukcji od aabratka poczytaj jeszcze ten temat:
post80861.html#p80861


Autor tematu
arkadiusz.szczygłowski
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2019, 22:33
Krótko o sobie: Amator domowych trunków w
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: arkadiusz.szczygłowski » poniedziałek, 14 paź 2019, 10:46

boxer1981228 pisze:Masz ten sam problem pewnie co ja, mianowicie bufor nie ma odpowiedniej cyrkulacji. Tu masz rozwiązanie:

post198218.html#p198218

post209192.html#p209192

Nie rób strippingu (tego pierwszego procesu bez bufora) gotuj nastaw od razu z buforem i rób normalna rektyfikację, szkoda czasu na ten pierwszy proces. Musisz sobie również ustalić moc roboczą kolumny znaczy sprawdzić przy jakiej mocy zalewa kolumnę i od tego odjąć z 200W i będziesz miał moc roboczą bo rozumiem masz sterownik w komplecie? Ale najpierw zapewne bufor do poprawy.

Box

Dzięki wielkie boxer za pomoc. Będę musiał zmodyfikować, tylko pytanie dlaczego się tak dzieje? Mój znajomy ma ten sam sprzęt i takiego problemu nie ma.
A odnośnie odpędu to dlatego, że surówki nie trzeba pilnować.

lesgo58 pisze:Sprzęt jak najbardziej okey. Powinieneś otrzymać do niego dość szczegółową instrukcję. Jednak z Twojego opisu w jaki prowadzisz proces wnioskuję, ze albo takowej instrukcji nie otrzymałem, albo co jeszcze gorsze - otrzymałeś ale jej nie czytałeś.

Instrukcje otrzymałem, zapoznałem się z nią i przez długi czas prowadziłem proces według zawartej instalacji lecz chciałem zaoszczędzić czasu, bo psoce w tygodniu wieczorami.
Pytanie pierwsze - dlaczego nie używasz bufora do odpędu?

Ponieważ bufor mam wypełniony sprężynkami miedzianymi a chcę zwiększyć żywotność sprężynek. A mogę robić stripping z użyciem bufora?
Pytanie drugie - dlaczego prowadzisz odpęd w ten sposób jak wyżej opisujesz? Jest to chyba jeden z gorszych sposóbów przy procesie w którym chcemy otrzymać spirytus.

Spirytus wychodzi według mnie dobry, znajomym również smakuje dlatego uważałem że jest to dobry sposób. Możesz mi poradzić lepszy sposób?
Dlaczego wypełniasz bufor przy gotowaniu doczyszczającym sprężynkami miedzianymi a nie stalowymi?

Ponieważ kolumnę mam wypełnioną sprężynkami stalowymi a mieszkam za granicą i nie mam dostępu zbyt do takich akcesoriów żeby wymienić. A dlaczego nie miedziane w buforze ?
W tym punkcie możesz zaoszczędzić trochę czasu. Możesz stabilizować i jednocześnie odbierać przedgon bez pogorszenia efektów finalnych. Jeśli wykonasz wszystko prawidłowo to powinieneś zmieścić się w 60 minutach.

O kurde a to nie wiedziałem, ale też odbierając 3 krople/s ? Dzięki za cenną poradę :)
Nie wylewaj - tylko gromadź do wykorzystania w późniejszym okresie.

W sumie racja.
Nie sprecyzowałeś czy ta zmiana temperatury to jest w czasie całego procesu, czy to jest jednorazowy skok. Bo przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele.

Na początku jak zaczynam odbierać serce to temperatura podskoczy o 0,1 stopnia i gdzieś tak w połowie odbioru serca skoczy o kolejne 0,1 stopnia no i jeszcze gdzieś tam pod koniec skoczy o następne 0,1 stopnia, czyli łącznie jakieś 0,3.
Nie przejmuj sie - to jest stan typowy dla nowicjuszy...
Rada - oprócz instrukcji od aabratka poczytaj jeszcze ten temat:
post80861.html#p80861

Czytałem, ogólnie dużo czytam waszych postów.

Zdjęcie bufora jaki posiadam, jest on nie rozbieralny, jak mam go zmodyfikować?
adbb623dbe2b0bb8765decdb3c101458.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 paź 2019, 16:34 przez manowar, łącznie zmieniany 3 razy.
Domowe trunki moją pasją :punk:

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 14 paź 2019, 19:29

Kolego - ja się poddaję... :scratch:
Skoro Twoim targetem jest oszczędność czasu. I w dodatku stwierdzasz, że otrzymujesz dobry produkt, który wszyscy naokoło chwalą to moja rola jako doradcy w tym momencie się kończy. Gdyż ja wyznaję zasadę: albo się robi coś dobrze - albo szybko.
Z Twojego opisu wynika, że Ty robisz szybko i w dodatku dobrze. Mimo że się nie stosujesz do posiadanych instrukcji.
Dlatego jestem zdziwiony, że piszesz, iż masz jakiekolwiek problemy.


Autor tematu
arkadiusz.szczygłowski
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2019, 22:33
Krótko o sobie: Amator domowych trunków w
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: arkadiusz.szczygłowski » poniedziałek, 14 paź 2019, 21:33

Czas nie jest moim priorytetem - wiem że trzeba swoje odczekać i być cierpliwym :).
Chodzi po prostu o to że szukam optymalnego złotego środka :)
Wiem lesgo że jesteś bardzo doświadczonym psotnikiem i nie podważam twojej wiedzy.
Myślałem że stripping będzie okej przy pierwszym odpędzie, jest to po prostu odkręcenie zaworka lm na maxa í ściągnięcie wszystkiego bez oglądania się na frakcje a dopiero przy drugim razie odpowiednie prowadzenie procesu.
Jednak z tego co piszesz wnioskuję że robię lipę.
Mam tylko dwa pytania, jeżeli możecie mi odpowiedzieć będę bardzo wdzięczny :
1. Odbiór przedgonów - w instrukcji mam napisany sposób odbioru przedgonów po stabilizacji - ustawienie 3 krople/s i odbiór ilości według wzoru.
Czy jest to dobry sposób odbioru przedgonów czy macie lepsze sposoby ? Nie mam chyba jeziorka żeby zbierać i robić kilku razowe zrzuty.
2. No i ten pierwszy odpęd - skoro nie stripping to jaki sposób będzie lepszy ? Dwukrotna rektyfikacja tym samym sposobem ?
3. Problem który opisywałem na początku -
mam wziernik w buforze, przy odbiorze 4-4,5l serca bufor zachowuje się dziwnie, gdyż ciecz w buforze ani nie bulgocze ani nie wrze,...Jak już mam odebrane jakieś 4,5l serca (na kegu jest wówczas jakieś 95 stopni)- PROBLEM: nagle w buforze ciecz zaczyna opadać, wrzeć i temperatura na 10 półce rośnie o jakieś 0,6-0,8 stopnia
czym to by było spowodowane ? Coś nie tak skonstruowany bufor do kolumny czy jak ?
Domowe trunki moją pasją :punk:


japitole
150
Posty: 154
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: japitole » wtorek, 15 paź 2019, 02:20

arkadiusz.szczygłowski pisze: Nie mam chyba jeziorka żeby zbierać i robić kilku razowe zrzuty.

Masz jeziorko.
Widać, że nawet nie czytałeś instrukcji swojej kolumny, albo czytałeś bez zrozumienia, a wystarczyłoby przejrzeć fotki z linku, który wrzuciłeś...
Nie wiadomo jak Ci tu pomóc, bo widać, że idziesz na łatwiznę, nie do końca rozumiesz proces, a do tego jesteś uparty w swoich założeniach.
Moim zdaniem cały proces jest do zmiany, a jak prawidłowo go przeprowadzić znajdziesz na forum, jest mnóstwo wątków mówiących o tym.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: lesgo58 » wtorek, 15 paź 2019, 07:21

arkadiusz.szczygłowski pisze:Czas nie jest moim priorytetem - wiem że trzeba swoje odczekać i być cierpliwym :).
Chodzi po prostu o to że szukam optymalnego złotego środka :) ...

...Spirytus wychodzi według mnie dobry, znajomym również smakuje dlatego uważałem że jest to dobry sposób....

Skompletuj kolumnę jak się należy. Masz dość wypasiona wersję od producenta godnego zaufania a kombinujesz jak koń pod górkę.
Czyli podłącz bufor ale wypełniony sprężynkami stalowymi.
Wlej nastaw.
Odpal maszynę.
Po zagotowaniu stabilizuj ok. 60 minut. W międzyczasie co 20 minut "zrzuć" na szybko po 120ml tzw. "przedgonu". Po czym Przejdź do odbioru gonu z OLM'a. Ustaw odbiór na 30ml.
Gdy na termometrze w dole kolumny zauważysz skok temp. o 0,3*C przykręć odbiór o połowę czyli do 15ml. Gdy nastąpi następny skok zamknij odbiór i stabilizuj przez 30 minut. Po czym odbierz (ale juz z głowicy) na szybko resztę "spirytusu pogonowego", który możesz wykorzystać dolewając do następnego nastawu. Odbieraj tak długo aż termometr w głowicy wskaże skok o jeden stopień. W ten sposób odzyskasz sporo spirytusu.
To co opisałem wyżej jest Twoim "złotym środkiem". Szybko i w miarę dobrze. Na pewno spirytus który uzyskasz prowadząc proces w/g mojego sposobu nie będzie gorszy od tego co go opisujesz że wszystkim smakuje. A jak czegoś nie spieprzysz to powinien być nawet lepszy. :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 paź 2019, 05:38 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
arkadiusz.szczygłowski
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2019, 22:33
Krótko o sobie: Amator domowych trunków w
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: arkadiusz.szczygłowski » wtorek, 15 paź 2019, 09:39

No dobra, już mi na wytykaliście jaki ja to jestem uparty i wg, nie twierdzę że mój alkohol jest wyśmienity, po prostu mi i znajomym smakuje ale czym więcej czytam na forum tym więcej mam pytań i wiem że nie robię tego w taki sposób jaki powinienem dlatego postanowiłem się tu odezwać, każdy popełnia błędy.
Mam instrukcje czytałem i jest opisany tylko jeden sposób odbioru przedgonów, dlatego pytam bo dużo ludzi pisze o zrzutach po "ileś" ml i zastanawiałem się czy ja też mogę w ten sposób robić, teraz już wiem , dzięki ;).
Lesgo, czyli miedzi nie używać wcale ? Ani przy pierwszym ani przy drugim procesie? Tylko stalowe ? Dlaczego ?
Dodam że nie mam regulacji mocy na grzałki, tylko 2x 2kw .


PETER29
750
Posty: 785
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: PETER29 » wtorek, 15 paź 2019, 11:07

Pierwszy raz rób z miedzia. Za drugim razem miedź wyjmij a bufor zasyp sprezynkami KO.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF


aakk
250
Posty: 263
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: aakk » wtorek, 15 paź 2019, 11:11

A po co miedź przy cukrówkach?


Autor tematu
arkadiusz.szczygłowski
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2019, 22:33
Krótko o sobie: Amator domowych trunków w
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: arkadiusz.szczygłowski » wtorek, 15 paź 2019, 11:48

A przy cukrówce nie ma jajecznego zapachu ?
Domowe trunki moją pasją :punk:

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: lesgo58 » wtorek, 15 paź 2019, 11:48

arkadiusz.szczygłowski pisze:Lesgo, czyli miedzi nie używać wcale ? Ani przy pierwszym ani przy drugim procesie? Tylko stalowe ? Dlaczego ?
.

Dlaczego? Poczytaj ten wątek: post134775.html#p134775
Jeśli nastaw jest świerży i zrobiony zgodnie ze sztuką to spokojnie możesz pędzić bez miedzi. No chyba, że go przetrzymujesz albo fermentował w ekstremalnych warunkach (gorąco, nastaw o dużym początkowym blg) to niestety ale bez miedzi się nie obędzie.
W każdym bądź razie na początek zrób proces tak jak Ci wcześniej opisałem. Z mała poprawką. Początkowa prędkość to 25ml/min. Wina braku regulatora napięcia. Bez niego zapomnij o przyśpieszeniu procesu.
Na koniec posmakuj co Ci wyszło i napisz czy Ci odpowiada. Wtedy podejmie się decyzje czy przepędzić surówkę jeszcze raz. Ale uwierz mi, ze jak się przyłożysz to powinno być dobre nawet po razie. I nie żartuję ani nie lecę sobie z Ciebie. Tak jak wspomniałem - masz sprzęt wypasiony i to powinno pomóc w uzyskaniu - już po pierwszym pędzeniu - zadowalających efektów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 paź 2019, 11:50 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
arkadiusz.szczygłowski
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2019, 22:33
Krótko o sobie: Amator domowych trunków w
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: arkadiusz.szczygłowski » wtorek, 15 paź 2019, 12:57

Nastaw robię na turbo drożdżach 24h, robię go zgodnie z przepisem także myślę że jest oki. W każdym bądź razie zastosuję się do waszych zaleceń i dam znać co wyszło :)
Pytanie jeszcze odnośnie tego bufora, dlaczego on tak wariuje ? Dodam tylko że nie występują te wybuchy co chwilę, tylko raz , po czym wraca wszystko do normy.
Niżej załączam również instrukcję którą otrzymałem wraz ze sprzętem. Czy uważacie że jest z nią wszystko jak najbardziej w porządku i również mogę śmiało prowadzić odbiór z tą instrukcją ?
IMG_20191015_222448_Easy-Resize.com (1).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 16 paź 2019, 00:24 przez arkadiusz.szczygłowski, łącznie zmieniany 2 razy.


japitole
150
Posty: 154
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: japitole » środa, 16 paź 2019, 13:59

Można, aczkolwiek liczyłbym na więcej, na bardziej rozwiniętą instrukcję, tym bardziej po człowieku, którego wkład w rozwój naszego hobby jest bardzo duży.
Dla kogoś kto zaczyna zabawę w tym hobby instrukcja powinna być bardziej łopatologiczna w wypunktowanych krokach, bo to nie pierwszy raz jak ktoś kupuje od jednego, czy drugiego producenta kolumnę i nie jest w stanie zrozumieć jak ma z nią postępować.
Dla osób, które to już robiły nie ma problemu z jej zrozumieniem, ale nie dla nowicjuszy.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: lesgo58 » środa, 16 paź 2019, 14:37

arkadiusz.szczygłowski pisze:...Czy uważacie że jest z nią wszystko jak najbardziej w porządku i również mogę śmiało prowadzić odbiór z tą instrukcją ?
IMG_20191015_222448_Easy-Resize.com (1).jpg

Na ten moment nic nie kombinuj - zwłaszcza, że nie za bardzo kumasz o co w tym wszystkim chodzi. To naprawdę nie jest trudne i wręcz robi się samo - tylko musisz się trochę uzbroić w cierpliwość i się zdecydować co chcesz robić.
Na ten moment zostaw tę instrukcję w spokoju. Jak już trochę pograsz na sprzęcie to ją bardziej zrozumiesz.
Na początek aby "zobaczyć" o co kaman zrób rektyfikację w/g tego co pisałem wcześniej. Podpowiedziałem ten sposób aby pogodzić jakość z szybkością. Jeśli mimo wszystko nie będziesz zadowolony czy to z jakości czy szybkości pomyślimy co zrobić.
post212585.html#p212585


Autor tematu
arkadiusz.szczygłowski
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2019, 22:33
Krótko o sobie: Amator domowych trunków w
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: arkadiusz.szczygłowski » środa, 16 paź 2019, 19:35

lesgo58 pisze:Gdy na termometrze w dole kolumny zauważysz skok temp. o 0,3*C przykręć odbiór o połowę czyli do 15ml.

Chodzi o jednorazowy skok o 0,3*C czy o 0,1*C aż do zwiększenia stopniowo o 0,3*C ? Sorka za takie głupie pytania ale chcę zrobić to dobrze :roll:


aakk
250
Posty: 263
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: aakk » środa, 16 paź 2019, 19:58

Temperatura idzie poooowoooli do góry, nie wyskoczy Ci od razu o 0.3*C. Jak już będzie wyższa o to 0.3*C niż temperatura dnia, zmniejszasz odbiór.

Dla mnie temperatura dnia to temperatura którą mam po zakończeniu stabilizacji i odkreceniu odbioru. Po otwarciu zaworu jeszcze delikatnie może temperatura podskoczyć ale później się ustabilizuje i trzyma się dłużej.
Ostatnio zmieniony środa, 16 paź 2019, 19:58 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
arkadiusz.szczygłowski
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2019, 22:33
Krótko o sobie: Amator domowych trunków w
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: arkadiusz.szczygłowski » środa, 16 paź 2019, 22:56

Arkadiusz.szczygłowski pisze:Pytanie jeszcze odnośnie tego bufora, dlaczego on tak wariuje ? Dodam tylko że nie występują te wybuchy co chwilę, tylko raz , po czym wraca wszystko do normy.
A odnośnie tego problemu z buforem ? Nie chciałbym zbytnio nic przy nim modyfikować, tylko jeżeli jest to konieczne. Pozdrawiam oraz dzięki za wszystkie cenne porady.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Problem przy destylacji

Postautor: lesgo58 » czwartek, 17 paź 2019, 05:43

Co do Twojego bufora. Problemem jest prawdopodobnie brak odpowiedniego dogrzania. Do tego prowadziłeś proces dość gwałtownie...
Jednak na tę chwilę daj mu spokój. Najpierw zrób rektyfikacje w sposób jaki opisałem. Na spokojnie.
Co do wzrostu temperatury - to nie chodziło mi o jednorazowy skok o 0,3*C, tylko o jednostajny wzrost. Odbywa się on w dość długim czasie zależnym od prędkości odbioru. jak prowadzisz proces dość szybko to wzrost będzie też szybki. A tak miedzy nami - podałem Ci wzrost tak "duży" (mimo iż zazwyczaj zalecam nie przekraczać 0,2*C) z tego powodu, ze Ty szukasz maksymalnych oszczędności w czasie.
Nic nie kombinuj - tylko obserwuj. No i opisz dośc szczegółowo przebieg całego procesu. Będzie to pomocne do wprowadzenia ewentualnych poprawek.
Taka mała rada - początkowy gon z OLM'a odbierz w małych buteleczkach po 200ml. Tak z 3-4 buteleczki. a to celem zweryfikowania czy stabilizacje i odbiór przedgonów zrobiłeś prawidłowo.
Jeśli podejdziesz do tego na spokojnie i bez pośpiechu to powinieneś dostać produkt dobrej jakości w stosunkowo krótkim czasie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 paź 2019, 06:01 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Problemy destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości