Opisuję mój przebieg procesu z zaleceniami lesgo58 oraz innych kolegów z forum
Sorki że tak dużo tego ale chciałem opisać to szczegółowo
W końcu mam wrażenie że sprzęt zaczął grać tak jak powinien ale zostawiam to jeszcze do waszej oceny, na Islandii godzina 2 w nocy
, dopiero skończyłem grać, także jeszcze dziś wieczorem napiszę o odczuciach smakowych jak i zapachowych z urobku
Dzięki panowie za pomoc i zapraszam do lektury.
Nastaw z cukru na turbo drożdżach 24h, blg -4, sklarowane , jakieś 13-14% + pogon z wcześniejszej destylacji (sorry, zapomniałem sprawdzić przed zlaniem ile ma %) , 48l zlane do kega łącznie z pogonem z poprzedniej destylacji (jakiś 1l).
No i w konfiguracji ze sprężynkami miedzianymi w buforze (dopiero na święta wymienię na stal nierdzewną, gdyż nie mam dojścia skąd kupić bo mieszkam za granicą), a w kolumnie sprężynki pryzmatyczne stalowe od Plipka.
Proces:
1.Odpalam maszynę, napełniam chłodnice wodą i zakręcam zawór wody
2.Temperatura na kegu wzrasta do 80*C - odkręcam zawór wody.
3.Po wzroście temperatury na głowicy stabilizuje chłodzenie do uzyskania temperatury wody około 30-40*C.
4. Czekam na zalanie kolumny
5. Kolumna się zalewa - odłączam jedną grzałkę 2kw i grzeję na jednej grzałce 2kw.
6. Stabilizuje kolumnę (międzyczasie odbieram przedgon zrzucając co 20 min , 3 razy jeziorko po 120 ml z LM)
Wskazania termometrów podczas odbioru przedgonu :
-Pierwszy zrzut po 20 minutach stabilizacji :
W trakcie zrzutu wzrost temperatury na kolumnie z 78,7*C na 78,9 *C
Na głowicy temperatura 78,1*C, po zrzucie rośnie do 78,2*C
-Drugi zrzut po następnych 20 minutach stabilizacji (przed zarzutem temp. na kolumnie 78,5*C)
Na kolumnie w trakcie zrzutu temperatura rośnie z 78,5*C na 78,7*C,
Na głowicy po drugim zrzucie temperatura rośnie z 78,2*C na 78,3*C
- Trzeci zrzut po kolejnych 20 minuatach stabilizacji (przed zrzutem temperatura na kolumnie ma 78,5*C)
Na kolumnie w trakcie zrzutu temperatura rośnie z 78,5*C na 78,6*C
Na głowicy temperatura po trzecim zrzucie dalej ma 78,3*C
7. Po odebraniu łącznie 360 ml przedgonu, skręcam odbiór zaworem LM na 1krople/3s, dalej odbierając przedgon.
8. W tym samym czasie zaczynam odbierać serce z OLM, ustawiając odbiór na 25 ml/min
Temperatura na kolumnie wskazuje 78,6*C, na głowicy 78,3*C
9. Pierwsze 600 ml odbieram w 3 oddzielnie buteleczki, w każdej po 200 ml
Wskazania termometrów podczas odbioru serca :
- Przy drugiej buteleczce 200 ml nastąpił wzrost temperatury na kolumnie z 78,6*C na 78,7*C
- Przy trzeciej buteleczce zaczynają się wahania temperatury na kolumnie z 78,6*C na 78,7*C
- Przy końcówce odbióru trzecie buteleczki temperatura na kolumnie stabilizuje się na 78,6*C
Odczucia smakowe
- próbka nr. 1 - wyczuwam przedgon
- próbka nr. 2 - jeszcze delikatnie wyczuwam przedgon, ponieważ w pierwszej próbce było jakieś 150ml zamiast 200 ml
- próbka nr. 3 - wydaje się być ok
- zrobiłem jeszcze czwartą próbkę jakieś 40 ml. - jest ok
Próbkę nr. 3,4 wlewam do gonu głównego , resztę do następnego przedgonu dodam
10. Około 3,4 litra serca:
Temperatura na kolumnie rośnie z 78,6*C na 78,7*C
Na głowicy cały czas 78,3*C
11. Buforek przez cały proces zachowuje się elegancko
12. Około 4,8 l serca :
Temperatura rośnie na kolumnie z 78,7*C na 78,8*C
13. Po wzroście temperatury na kolumnie z 78,7*C na 78,8*C zamykam odbiór OLM I stabilizuje pół godziny, po jakimś czasie zakręcam zaworek LM nie odbierając już przedgonów.
Wskazania termometrów:
W kegu temperatura 99*C , sonda nie jest zanurzona w cieczy.
Na głowicy dalej 78,3*C
14. Po pół godzinnej stabilizacji przechodzę do odbioru pogonu (który wykorzystam do następnego razu) z zaworka LM z prędkością "ciurku", do czasu uzyskania na głowicy wzrostu o 1*C, czyli do 79,3*C.
Zapachowo wydaje mi się być o wiele lepsze niż po moich dwukrotnych destylacjach, jeszcze dziś dam znać jak smakowo
Proszę o analizę oraz porady czy coś do poprawy, ewentualnie czy wszystko ok.
W razie błędów przepraszam
Pozdrawiam