Próba jodowa przy zacieraniu enzymami

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: donald1209 »

Szanown ikoledzy. Czy ktoś może mi wyjaśnić taką sprawę? Jeżeli zacieram ziarno słodem, konkretnie 23 kg jęczmienia 13 kg słodu jęczmiennego po ok 1,5 godż próba jodowa wychodzi książkowo. Zacier potraktowany płynem lugola daje barwę beżową, jaśniejszą niż płyn lugola. Natomiast jeżeli zacieram enzymami, czy to ze Starowaru czy z Centrum Fermentacji, zawsze próba jodowa wychodzi fioletowa. Enzymy świeże i zacieranie zachodzi, zacier słodki, Blg 16 - 18 przy 3.2 - 3-5 l/ kg, wydajność po destylacji też bliska teoretycznej. Tylko ten wściekły fiolet.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Awatar użytkownika

Airacobrator
100
Posty: 134
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Próba jodowa przy zacieraniu enzymami

Post autor: Airacobrator »

Też mi tak się dzieje. Jakieś resztki skrobi się unoszą? Może na koniec dosyp trochę słodu, może brakuje jakiegoś enzymu, który jest w słodzie.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

ledzep
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Próba jodowa przy zacieraniu enzymami

Post autor: ledzep »

Podbijam temat.
Jak tam Wasze próby jodowe na niesłodowanym ziarnie?
Jeżeli osiągacie wynik negatywny, to po jakim czasie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”