Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
A tak z ciekawości - jak sprawdzić % nastawu?bzyku997 pisze: i jaki °% pokaże po zakończeniu pracy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 18
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Ja sprawdzam alkoholomierzem. Po zakończeniu pracy przez grzybki odgazowuje nastaw i wtedy sprawdzam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sie 2018, 17:12 przez bzyku997, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Bzyku997, alkoholomierzem nie sprawdzisz tej wartości w nastawie, gdyż w/w służy do pomiaru wodnego roztworu etanolu, a nastaw takowym nie jest. Zawartość % w nastawie obliczamy uwzględniając początkową i końcową wartość blg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
I jak efekty? W sumie już 7 dni minęło od nastawienia, to powinny wszystko skonsumować grzybki...masterpaw2 pisze:Nastaw "po bandzie" 30,5blg na starcie, drożdże w ilości ~5,3g/l, a tak pracuje po 24h
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Jako wywołany do tablicy odpowiadam.
Po dwóch dobach bardzo burzliwej fermentacji blg z przeszło 30 spadło do około 7, kolejna doba już znacznie wolniej - zjechało do 3. Dziś mierzyłem i niestety 2 na plusie, i nadal pracuje, jednak bardzo wolno. Błąd popełniłem na samym początku (pierwsze dwie doby) przykrywając beczkę deklem, i pozwalając się zbyt mocno rozgrzać nastawowi (nie wziąłem poprawki na dość wysoką temp otoczenia). W krytycznym momencie temperatura zbliżyła się do 39° i podejrzewam, że spora część drożdżaków nie wytrzymując tempa padła. Po konsultacji z kolegą dobrze zaprzyjaźnionym z TP48, dowiedziałem się, że optymalną dla nich temperaturą jest 32 do max 35°, wtedy błyskawicznie schodzą na "głęboki" minus. Nastawowi dam dopracować od końca, mam nadzieję, że choć do zera dobije.
O wyniku końcowym poinformuję. Cóż za błędy się płaci....
Po dwóch dobach bardzo burzliwej fermentacji blg z przeszło 30 spadło do około 7, kolejna doba już znacznie wolniej - zjechało do 3. Dziś mierzyłem i niestety 2 na plusie, i nadal pracuje, jednak bardzo wolno. Błąd popełniłem na samym początku (pierwsze dwie doby) przykrywając beczkę deklem, i pozwalając się zbyt mocno rozgrzać nastawowi (nie wziąłem poprawki na dość wysoką temp otoczenia). W krytycznym momencie temperatura zbliżyła się do 39° i podejrzewam, że spora część drożdżaków nie wytrzymując tempa padła. Po konsultacji z kolegą dobrze zaprzyjaźnionym z TP48, dowiedziałem się, że optymalną dla nich temperaturą jest 32 do max 35°, wtedy błyskawicznie schodzą na "głęboki" minus. Nastawowi dam dopracować od końca, mam nadzieję, że choć do zera dobije.
O wyniku końcowym poinformuję. Cóż za błędy się płaci....
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Ja popełniłem mały test.
1.09 po południu nastawiłem 3 nastawy z drożdżami Alcotec 48 turbo pure Yeast:
1) 16kg cukru i 39L wody + 2 paczki grzybków
2) 16kg cukru i 39L wody + 1 paczka grzybków
3) 15kg cukru + 40L wody + 1 paczka grzybków
Nastaw 1) wczoraj (3 doby) zakończył pracę z wynikiem -13° Oechsle czyli blisko -4BLG
Nastaw 2) wczoraj miał jeszcze 20° Oechsle czyli około 5,2BLG
Nastaw 3) wczoraj miał jeszcze 15° Oechsle czyli jakieś 4BLG
Dwa ostatnie nastawy jeszcze pracują poczekam aż drożdże padną, ale myślę, że też zejdą do -3,-4 BLG, tylko że potrwa to zdecydowanie dłużej niż w pierwszym nastawie, gdzie dałem pełną, zalecaną dawkę drożdży. W nastawie 2) i 3) oszczędnościowo dałem połowę.
EDIT:
Sprawdziłem przed chwilą i 2) jest na zero, zaś 3) ma -10° Oechsle, czyli jutro rano klar a później na rurki.
2) musi jeszcze poczekać w kolejce
1.09 po południu nastawiłem 3 nastawy z drożdżami Alcotec 48 turbo pure Yeast:
1) 16kg cukru i 39L wody + 2 paczki grzybków
2) 16kg cukru i 39L wody + 1 paczka grzybków
3) 15kg cukru + 40L wody + 1 paczka grzybków
Nastaw 1) wczoraj (3 doby) zakończył pracę z wynikiem -13° Oechsle czyli blisko -4BLG
Nastaw 2) wczoraj miał jeszcze 20° Oechsle czyli około 5,2BLG
Nastaw 3) wczoraj miał jeszcze 15° Oechsle czyli jakieś 4BLG
Dwa ostatnie nastawy jeszcze pracują poczekam aż drożdże padną, ale myślę, że też zejdą do -3,-4 BLG, tylko że potrwa to zdecydowanie dłużej niż w pierwszym nastawie, gdzie dałem pełną, zalecaną dawkę drożdży. W nastawie 2) i 3) oszczędnościowo dałem połowę.
EDIT:
Sprawdziłem przed chwilą i 2) jest na zero, zaś 3) ma -10° Oechsle, czyli jutro rano klar a później na rurki.
2) musi jeszcze poczekać w kolejce
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu? Ja wczoraj nastawiłem 104 litry na tych drożdżach. 29kg glukozy- około 25 blg. Mierzone w temperaturze 33 stopni C. Do tego dodałem 500 g drożdży.Teraz po dobie temperatura nastawu ma 38 stopni i zastanawiam się czy nie włożyć chłodnicy. Sprawdzę jutro blg. Moja fermentacja nie przebiega tak burzliwie jak u wspomnianym kol. C.d.n...
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Wprawdzie pytanie do @masterpaw2 ale ja popełniłem podobny nastaw jak on, tylko z drobnymi modyfikacjami:
11.09 nastawiłem 155lwody+54kg cukru + kilogram grzybków (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu) - temeratura 23,6°C
12.09 po upływie doby dodałem 10kg cukru i 10l wody - temperatura 30°C
Fermentacja była bardzo burzliwa i 13.09 rano doszło do 36°C więc odkryłem beczkę i włączyłem wentylator - temperatura zaczęła spadać
Dzisiaj (16.09 - 21:00) Nastaw ma -10°Oechsle czyli teoretycznie -2,6 BLG i zapewne kończy pracę - do czwartku i tak nie znajdę czasu, żeby to puścić na rurki, więc będzie dochodziło jeszcze. Klarować się jeszcze nie zaczęło, więc chyba pracuje.
WNIOSKI:
- powinienem nastawić 155l wody i 50kg cukru
- drożdży do takiej ilości powinienem dać około 0,7kg
- po dwóch dobach dodać 15kg cukru w 10l wody
- zrobić automatyczną chłodnicę - mam już pomysł jak to zrobić i chłodzić po przekroczeniu 32°C - grzybki wtedy będą miały lepsze warunki pracy.
a tak wyglądała temperatura podczas dotychczasowej fermentacji
11.09 nastawiłem 155lwody+54kg cukru + kilogram grzybków (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu) - temeratura 23,6°C
12.09 po upływie doby dodałem 10kg cukru i 10l wody - temperatura 30°C
Fermentacja była bardzo burzliwa i 13.09 rano doszło do 36°C więc odkryłem beczkę i włączyłem wentylator - temperatura zaczęła spadać
Dzisiaj (16.09 - 21:00) Nastaw ma -10°Oechsle czyli teoretycznie -2,6 BLG i zapewne kończy pracę - do czwartku i tak nie znajdę czasu, żeby to puścić na rurki, więc będzie dochodziło jeszcze. Klarować się jeszcze nie zaczęło, więc chyba pracuje.
WNIOSKI:
- powinienem nastawić 155l wody i 50kg cukru
- drożdży do takiej ilości powinienem dać około 0,7kg
- po dwóch dobach dodać 15kg cukru w 10l wody
- zrobić automatyczną chłodnicę - mam już pomysł jak to zrobić i chłodzić po przekroczeniu 32°C - grzybki wtedy będą miały lepsze warunki pracy.
a tak wyglądała temperatura podczas dotychczasowej fermentacji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 137 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
@Mafiej, Serwus, u mnie przy starcie w temp. otoczenia 23*C, temp. nastawu 13*C, 250 gram + Activit w 200 l przerobiło do -2 blg, czas pracy to 14 dni. Używam od 1,5 roku i jestem mega zadowolony.
Edyta:
nastaw to 25 kg glukozy i 30 kg cukru, niestety pomiar refraktometrem i opis poszedł do kosza.
Edyta:
nastaw to 25 kg glukozy i 30 kg cukru, niestety pomiar refraktometrem i opis poszedł do kosza.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 wrz 2018, 21:54 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Tak jak pisałem wcześniej dałem ciała w pierwszych dwóch dobach po starcie i się drożdżaki ugotowały, cóż chytry dwa razy więcej roboty ma
Odpowiem tak, dobrze, a nawet bardzo dobrze żarło ale zdechło......., nastaw sprawdzałem wczoraj. Niestety 2blg na + i koniec fermentacji(samoistnie klarowanie). W smaku dość słodki, ale nie ma się czemu dziwić. Jeśli będzie mi się chciało bawić to z pewnością odzyskam nieprzefermentowaney cukier.Mafiej pisze:Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu?
Tak jak pisałem wcześniej dałem ciała w pierwszych dwóch dobach po starcie i się drożdżaki ugotowały, cóż chytry dwa razy więcej roboty ma
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 18
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Wypowiem się i ja. 60 słodyczy uzupełnione do około 180l wodą dodane 1kg grzybów. Start w około 25-28*C temperatura w pomieszczeniu około 24*C. 12h widoczna praca
24h intensywna praca (bez tzw. gotowania) temperatura pojemnika różniła się w stosunku do temperatury pomieszczenia więc uruchomiłem wiatrak w celu chłodzenia.
36h stała praca wiatrak wyłączony i pozostawiony samopas.
Po 5 dniach 0blg. Słaba praca.
Z przyczyn niezależnych ode mnie nie zaglądałem tam przez następne 5 dni.
Czyli dzień 10. Nastaw około - 4 blg ( poza skalą) zaczęło się klarowac.
Odgazowanie i czekam do sklarowania.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
24h intensywna praca (bez tzw. gotowania) temperatura pojemnika różniła się w stosunku do temperatury pomieszczenia więc uruchomiłem wiatrak w celu chłodzenia.
36h stała praca wiatrak wyłączony i pozostawiony samopas.
Po 5 dniach 0blg. Słaba praca.
Z przyczyn niezależnych ode mnie nie zaglądałem tam przez następne 5 dni.
Czyli dzień 10. Nastaw około - 4 blg ( poza skalą) zaczęło się klarowac.
Odgazowanie i czekam do sklarowania.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
@Mafiej - a nie można grzeczniej? Zapytać czy na pewno na tych grzybkach robię?
Proponuję - przeedytuj swój post i ja ten usunę...
Wziąłem 2kg tych właśnie grzybków od @masterpaw2. Więc piszę o TYCH grzybkach. Nie robię burdelu.Proponuję - przeedytuj swój post i ja ten usunę...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Z pełną świadomością nastaw miał takie blg, chciałem sprawdzić jak poradzą sobie grzybki, i podejrzewam, że gdyby nie błąd w początkowej fazie, byłoby wszystkoMafiej pisze:@masterpaw2 a oprócz tego że przegrzałeś nastaw, to nie za wysokie blg trochę miałaś?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Z tego co pamiętam, to drożdże namnażają się tylko w początkowej fazie, gdy nastaw jest zasobny w tlen dlatego napowietrzenie nastawu przed dodaniem drożdży jest tak istotne), później już tylko konsumują cukry i wydalają % w środowisku beztlenowym.Jeżeli nawet część się ugotowała to czemu później się nie namnożyły?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
3 nastawy robiłem w beczkach 60 1.09. Zaś 11.09 nastawiłem 200l na tych drożdżach.
A w międzyczasie nastawiłem śliwowicę na Bayanusach 995
Różne nastawy - mogą być różne grzybki.
A daty różne zauważyłeś?Mafiej pisze:Nie wiem wreszcie na których drożdżach robisz bo tu pisałeś tak
arTii pisze:
Ja popełniłem mały test.
1.09 po południu nastawiłem 3 nastawy z drożdżami Alcotec 48 turbo pure Yeast:
Na podstawie tego postu wnioskuję, że to inne drożdże
3 nastawy robiłem w beczkach 60 1.09. Zaś 11.09 nastawiłem 200l na tych drożdżach.
A w międzyczasie nastawiłem śliwowicę na Bayanusach 995
Różne nastawy - mogą być różne grzybki.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
W związku z faktem że zima idzie i będzie utrudnione nasze hobby (przynajmniej w moim wypadku), to trzeba się zabezpieczyć na długie zimowe wieczory
Czy jest przewidywane nowe zamówienie na te grzybki? Bo całkiem fajnie się spisują u mnie i jestem zadowolony z efektu ich starań.
Czy jest przewidywane nowe zamówienie na te grzybki? Bo całkiem fajnie się spisują u mnie i jestem zadowolony z efektu ich starań.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Jeszcze nie, ale trzeba myśleć perspektywicznie.
Mam jeszcze na 2 nastawy, bo nie daję całego opakowania, tylko 3/4 na nastaw.
A w zimie będzie gorzej z wodą do chłodzenia, więc sam rozumiesz...
Mam jeszcze na 2 nastawy, bo nie daję całego opakowania, tylko 3/4 na nastaw.
A w zimie będzie gorzej z wodą do chłodzenia, więc sam rozumiesz...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Skoro jest zainteresowanie, to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko otworzyć listę z zapisami na TP 48.
Zapisujemy się tak jak na początku, nick i ilość.
Powiedzmy do końca tygodnia, żeby na początku listopada przyszły.
Zapisujemy się tak jak na początku, nick i ilość.
Powiedzmy do końca tygodnia, żeby na początku listopada przyszły.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
No to dam dobry przykład:
@arTii - 2kg
i od razu dopiszę tych co już się troszkę zdeklarowali:
@land75 - 2kg
@kmarian - 1kg
@arTii - 2kg
i od razu dopiszę tych co już się troszkę zdeklarowali:
@land75 - 2kg
@kmarian - 1kg
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
- Posty: 104
- Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 09:59
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
@panmufinek - 1kg
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 paź 2018, 11:22 przez panmufinek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Pozwoliłem sobie delikatnie uporządkować listę.
Jesli jeszcze ktoś się zdecyduje, proponuję zrobić kopiuj/wklej samą listę i dopisać siebie. We wtorek po południu składam zamówienie.
1. arTii - 2kg
2. land75 - 2kg
3. kmarian - 1kg
4. Airacobrator - 1kg
5. panmufinek - 1kg
Jesli jeszcze ktoś się zdecyduje, proponuję zrobić kopiuj/wklej samą listę i dopisać siebie. We wtorek po południu składam zamówienie.
1. arTii - 2kg
2. land75 - 2kg
3. kmarian - 1kg
4. Airacobrator - 1kg
5. panmufinek - 1kg
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......