Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

arTii
700
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: arTii » piątek, 17 sie 2018, 13:39

Jeśli to takie dobre, to ja bym spróbował jakąś niedużą paczkę ze 2kg na początek...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » piątek, 17 sie 2018, 17:11

Nie widzę problem kolego artii, dane do wysyłki na PW poproszę i w poniedziałek mogę wysyłać.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 30 sie 2018, 01:08

Nastaw "po bandzie" 30,5blg na starcie, drożdże w ilości ~5,3g/l, a tak pracuje po 24h :o
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


bzyku997
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: bzyku997 » czwartek, 30 sie 2018, 09:01

Testuj, testuj. Jestem ciekawy czy przerobią całość słodyczy i jaki °% pokaże po zakończeniu pracy.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

robert4you
450
Posty: 465
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: robert4you » czwartek, 30 sie 2018, 11:07

Przerobią. Dają radę nawet 35 blg i temperatury startu ok ,35 st.C

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!


arTii
700
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: arTii » czwartek, 30 sie 2018, 13:43

bzyku997 pisze: i jaki °% pokaże po zakończeniu pracy.


A tak z ciekawości - jak sprawdzić % nastawu?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


bzyku997
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: bzyku997 » czwartek, 30 sie 2018, 16:12

Ja sprawdzam alkoholomierzem. Po zakończeniu pracy przez grzybki odgazowuje nastaw i wtedy sprawdzam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sie 2018, 16:12 przez bzyku997, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 30 sie 2018, 19:37

Bzyku997, alkoholomierzem nie sprawdzisz tej wartości w nastawie, gdyż w/w służy do pomiaru wodnego roztworu etanolu, a nastaw takowym nie jest. Zawartość % w nastawie obliczamy uwzględniając początkową i końcową wartość blg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


bzyku997
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: bzyku997 » czwartek, 30 sie 2018, 20:04

Ooooo. To dlatego nie zgadza mi się zawsze ilość uzyskanego alko. Jeszcze mało wiem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 30 sie 2018, 22:29

Bzyku997 :respect: :respect: :respect:, za odwagę, żeś się przyznał :ok:
Początki nigdy różami usłane nie są :piwo:
Na PW masz rozwiązanie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


arTii
700
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: arTii » środa, 5 wrz 2018, 08:45

masterpaw2 pisze:Nastaw "po bandzie" 30,5blg na starcie, drożdże w ilości ~5,3g/l, a tak pracuje po 24h :o


I jak efekty? W sumie już 7 dni minęło od nastawienia, to powinny wszystko skonsumować grzybki...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » środa, 5 wrz 2018, 19:45

Jako wywołany do tablicy odpowiadam.
Po dwóch dobach bardzo burzliwej fermentacji blg z przeszło 30 spadło do około 7, kolejna doba już znacznie wolniej - zjechało do 3. Dziś mierzyłem i niestety 2 na plusie, i nadal pracuje, jednak bardzo wolno. Błąd popełniłem na samym początku (pierwsze dwie doby) przykrywając beczkę deklem, i pozwalając się zbyt mocno rozgrzać nastawowi (nie wziąłem poprawki na dość wysoką temp otoczenia). W krytycznym momencie temperatura zbliżyła się do 39° i podejrzewam, że spora część drożdżaków nie wytrzymując tempa padła. Po konsultacji z kolegą dobrze zaprzyjaźnionym z TP48, dowiedziałem się, że optymalną dla nich temperaturą jest 32 do max 35°, wtedy błyskawicznie schodzą na "głęboki" minus. Nastawowi dam dopracować od końca, mam nadzieję, że choć do zera dobije.
O wyniku końcowym poinformuję. Cóż za błędy się płaci.... :bezradny:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: Doody » środa, 5 wrz 2018, 19:57

Myślę, że dobije nawet do "minusa" ale daj mu tydzień a może i 10 dni ;)
Pozdrawiam
Darek


arTii
700
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: arTii » środa, 5 wrz 2018, 19:58

Ja popełniłem mały test.
1.09 po południu nastawiłem 3 nastawy z drożdżami Alcotec 48 turbo pure Yeast:
1) 16kg cukru i 39L wody + 2 paczki grzybków
2) 16kg cukru i 39L wody + 1 paczka grzybków
3) 15kg cukru + 40L wody + 1 paczka grzybków
Nastaw 1) wczoraj (3 doby) zakończył pracę z wynikiem -13° Oechsle czyli blisko -4BLG
Nastaw 2) wczoraj miał jeszcze 20° Oechsle czyli około 5,2BLG
Nastaw 3) wczoraj miał jeszcze 15° Oechsle czyli jakieś 4BLG
Dwa ostatnie nastawy jeszcze pracują poczekam aż drożdże padną, ale myślę, że też zejdą do -3,-4 BLG, tylko że potrwa to zdecydowanie dłużej niż w pierwszym nastawie, gdzie dałem pełną, zalecaną dawkę drożdży. W nastawie 2) i 3) oszczędnościowo dałem połowę.

EDIT:
Sprawdziłem przed chwilą i 2) jest na zero, zaś 3) ma -10° Oechsle, czyli jutro rano klar a później na rurki.
2) musi jeszcze poczekać w kolejce :)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 248
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: Mafiej » niedziela, 16 wrz 2018, 19:25

Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu? Ja wczoraj nastawiłem 104 litry na tych drożdżach. 29kg glukozy- około 25 blg. Mierzone w temperaturze 33 stopni C. Do tego dodałem 500 g drożdży.Teraz po dobie temperatura nastawu ma 38 stopni i zastanawiam się czy nie włożyć chłodnicy. Sprawdzę jutro blg. Moja fermentacja nie przebiega tak burzliwie jak u wspomnianym kol. C.d.n...


arTii
700
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: arTii » niedziela, 16 wrz 2018, 20:31

Wprawdzie pytanie do @masterpaw2 ale ja popełniłem podobny nastaw jak on, tylko z drobnymi modyfikacjami:
11.09 nastawiłem 155lwody+54kg cukru + kilogram grzybków (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu) - temeratura 23,6°C
12.09 po upływie doby dodałem 10kg cukru i 10l wody - temperatura 30°C
Fermentacja była bardzo burzliwa i 13.09 rano doszło do 36°C więc odkryłem beczkę i włączyłem wentylator - temperatura zaczęła spadać
Dzisiaj (16.09 - 21:00) Nastaw ma -10°Oechsle czyli teoretycznie -2,6 BLG i zapewne kończy pracę - do czwartku i tak nie znajdę czasu, żeby to puścić na rurki, więc będzie dochodziło jeszcze. Klarować się jeszcze nie zaczęło, więc chyba pracuje.

WNIOSKI:
- powinienem nastawić 155l wody i 50kg cukru
- drożdży do takiej ilości powinienem dać około 0,7kg
- po dwóch dobach dodać 15kg cukru w 10l wody
- zrobić automatyczną chłodnicę - mam już pomysł jak to zrobić i chłodzić po przekroczeniu 32°C - grzybki wtedy będą miały lepsze warunki pracy.

a tak wyglądała temperatura podczas dotychczasowej fermentacji
turbopureyeast.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

gary1966
350
Posty: 398
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: gary1966 » niedziela, 16 wrz 2018, 20:36

@Mafiej, Serwus, u mnie przy starcie w temp. otoczenia 23*C, temp. nastawu 13*C, 250 gram + Activit w 200 l przerobiło do -2 blg, czas pracy to 14 dni. Używam od 1,5 roku i jestem mega zadowolony. :piwo:

Edyta:
nastaw to 25 kg glukozy i 30 kg cukru, niestety pomiar refraktometrem i opis poszedł do kosza.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 wrz 2018, 20:54 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


arTii
700
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: arTii » niedziela, 16 wrz 2018, 20:43

ile miałeś cukru? Jakie BLG startowe?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 16 wrz 2018, 21:36

Mafiej pisze:Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu?

Odpowiem tak, dobrze, a nawet bardzo dobrze żarło ale zdechło......., nastaw sprawdzałem wczoraj. Niestety 2blg na + i koniec fermentacji(samoistnie klarowanie). W smaku dość słodki, ale nie ma się czemu dziwić. Jeśli będzie mi się chciało bawić to z pewnością odzyskam nieprzefermentowaney cukier.
Tak jak pisałem wcześniej dałem ciała w pierwszych dwóch dobach po starcie i się drożdżaki ugotowały, cóż chytry dwa razy więcej roboty ma :scratch:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


bzyku997
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 18:27
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: bzyku997 » niedziela, 16 wrz 2018, 22:25

Wypowiem się i ja. 60 słodyczy uzupełnione do około 180l wodą dodane 1kg grzybów. Start w około 25-28*C temperatura w pomieszczeniu około 24*C. 12h widoczna praca
24h intensywna praca (bez tzw. gotowania) temperatura pojemnika różniła się w stosunku do temperatury pomieszczenia więc uruchomiłem wiatrak w celu chłodzenia.
36h stała praca wiatrak wyłączony i pozostawiony samopas.
Po 5 dniach 0blg. Słaba praca.
Z przyczyn niezależnych ode mnie nie zaglądałem tam przez następne 5 dni.
Czyli dzień 10. Nastaw około - 4 blg ( poza skalą) zaczęło się klarowac.
Odgazowanie i czekam do sklarowania.



Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości