Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
To zależy od tego jak będzie pracował nastaw. Czy będzie miał optymalne warunki do pracy. A w konsekwencji - czy drożdże będą miały możliwość w normalnym czasie przerobienia całego cukru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1164
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
A, zapomniałem dodać ile drożdży dodałem - 200g na 20kg cukru mam nadzieję że będą pracować spokojnie
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 paź 2019, 15:16 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Co do proporcji stosuję dokładnie ten sam. przelicznik 0,5kg drożdży na 50kg cukru, ale z tego co wiem koledzy z powodzeniem stosują 330g na 50kg, a nawet mniej. Jednak przy mniejszych dawkach drożdży (a co za tym idzie i pożywki) warto na trzeci/czwarty dzień je nieco zasilić (np. Activit'em).
Dobrze byłoby po skończonej fermentacji odgazować nastaw, z pewnością przyspieszy to klarowanie.aakk pisze:Oj tak ile zajmuje klarowanie grawitacyjne? Będę dopiero za 3 tyg się z tym bawił, zdąży się samo wyklarować?
Co do proporcji stosuję dokładnie ten sam. przelicznik 0,5kg drożdży na 50kg cukru, ale z tego co wiem koledzy z powodzeniem stosują 330g na 50kg, a nawet mniej. Jednak przy mniejszych dawkach drożdży (a co za tym idzie i pożywki) warto na trzeci/czwarty dzień je nieco zasilić (np. Activit'em).
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Niestety już wszystkie drożdżaki rozdysponowane , może jeszcze kiedyś będzie mi się chciało zamówić, choć za każdym razem powtarzam sobie nigdy więcej, bo jest jednak przy tym trochę zachodu.
Pozdro dla wszystkich
Pozdro dla wszystkich
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1164
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Ktoś eksperymentował z nastawem w niskiej temperaturze? Temperatura nastawu ma aktualnie 14*C (startowa 20), po 5 dniach z 20Blg zjechało do 11 i nadal pracuje. Zastanawiam się czy tak spokojnie dociągną do końca i przerobią cały cukier.
Nastaw 80L wody + 20kg cukru + 200g drożdży.
Nastaw 80L wody + 20kg cukru + 200g drożdży.
Ostatnio zmieniony sobota, 4 sty 2020, 17:04 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Kolego aakk, ostatni nastaw robiłem jesienią 160l/50kg/500g, temperatura startu oscylowała w granicach 18/19°, w pomieszczeniu z fermentatorem była podobna. Po tygodniu było po robocie (poniżej - 4blg). Jaka masz temperaturę w pomieszczeniu z beczką? Jeśli jest raptem kilka °C, obatul beczkę czym się da i postaw na jakimś styropianie, a w razie potrzeby wesprzyj się grzałką akwarystyczną. Obawiam się, że bez tych zabiegów drożdżaki mogą nie dociągnać do końca.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1164
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Temperatura w pomieszczeniu ~12*C, zrobię tak jak mówisz choć jestem troszkę ciekaw czy przerobiły by. A może by tak zaryzykować? Gdyby jednak nie dokończyły pracy można jakoś łatwo ją wskrzesić? czy to co wyjdzie na rurki i licznyć się ze stratami?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Jednak w tym przypadku zrobiłbym tak jak napisałem wcześniej. Nie chciałoby mi się bawić w restarty, ani gotować bądź co bądź słodkiego nastawu, ale zrobisz jak uważasz. Tylko opisz wyniki
Jak to powiadają, kto nie ryzykuje, szampana nie pije.....A może by tak zaryzykować?
Jednak w tym przypadku zrobiłbym tak jak napisałem wcześniej. Nie chciałoby mi się bawić w restarty, ani gotować bądź co bądź słodkiego nastawu, ale zrobisz jak uważasz. Tylko opisz wyniki
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Efekt końcowy może być tylko jeden: niskie blg startowe + długa fermentacja = łagodny urobek
-2 to już piękny wynik biorąc poprawkę na niską temperaturęaakk pisze:Mija 12 doba, temperatura nastawu 14*C obecnie - 2blg
Efekt końcowy może być tylko jeden: niskie blg startowe + długa fermentacja = łagodny urobek
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1164
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
A więc tak, drożdżaki przepracowały do końca, piękne -4Blg a sam urobek? Już po samej surówce czuć różnice w jakości. Po drugim razie jest rewelacja. Przedgonów zdecydowanie mniej, wręcz znikoma ilość jak na pełny wsad (keg 50).
Skubane są dobre
Skubane są dobre
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Adam a drożdże kupowałeś w kilogramowych paczkach z jakiejś akcji czy połączyłeś dwie saszetki 100g z marketu na ten nastaw?
Edit:
Ale ze mnie frajer... Z rozpędu to chyba napisałem nie było tematu
Nie zapoznałem się z tematem, przepraszam za zamieszanie.
Edit:
Ale ze mnie frajer... Z rozpędu to chyba napisałem nie było tematu
Nie zapoznałem się z tematem, przepraszam za zamieszanie.
Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 21:54 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1164
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Z całym szacunkiem, bez urazy ale zbiórki były robione jako typowa zrzuta by się opłacało zamówić.. Nie ładnie tak zarabiać na kolegach z forum i sprzedawać prawie po cenie sklepowej w Polsce.
Może się mylę bo wiele wcześniejszych zamówień było jeszcze nim tu zajrzałem ale nie podoba mi się takie coś. A jak chcesz sobie sprzedawać po dowolnej cenie to chyba trzeba skorzystać z działu targowisko
Może się mylę bo wiele wcześniejszych zamówień było jeszcze nim tu zajrzałem ale nie podoba mi się takie coś. A jak chcesz sobie sprzedawać po dowolnej cenie to chyba trzeba skorzystać z działu targowisko
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 30
- Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
- Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 19 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Jak mogę zmienić treść posta?
Zmienię ceny dla kolegów z forum.
Zmienię ceny dla kolegów z forum.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 mar 2020, 07:27 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1164
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Bezpośrednio na stronie (hm) dystrybutora /producenta. Cena około 50zł/kg ale najlepiej kupić 20 kg bo koszta przesyłki się rozłożą powyżej 20kg już jest inna cena dostawy jeśli dobrze pamiętam
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 35
- Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
- 10kg 190SEK
- 20kg 320SEK
-30/40kg 660SEK
Kurs 1SEK ~ 0,4PLN
Przed chwilą sprawdzałem ceny przesyłek do Polski, i tu moje zdziwienie, Szwedzi wprowadzili nowy przedział cenowy na przesyłki do 10kg, i obecnie wygląda to następująco :aakk pisze:Bezpośrednio na stronie (hm) dystrybutora /producenta. Cena około 50zł/kg ale najlepiej kupić 20 kg bo koszta przesyłki się rozłożą powyżej 20kg już jest inna cena dostawy jeśli dobrze pamiętam
- 10kg 190SEK
- 20kg 320SEK
-30/40kg 660SEK
Kurs 1SEK ~ 0,4PLN
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......