Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Panowie mam pytanie.
Czy ktoś puszczał nie sklarowany nastaw na tych drozdzach ?
Szukam przyczyny że czasem wychodzi mi bezzapachowy spir od 1 razu a czasem przez cały proces destylacji mam smród u góry głowicy .
Wczoraj nastaw 25kg cukru i pół kilo drożdży nie sklarowany puszczałem i przez cały czas odbierałem równocześnie z olm delikatnie śmierdzący spir i z głowicy bardzo śmierdzący spir który wylewlem bo okropnie to smierdziało.
Przedgonu odebrałem 600ml a potem w calym procesie jeszcze z ponad litre tego smrodu.
Zastanawiam się czy to nie zdechnięte drożdże.
Bo miałem nie sklarowany nastaw.
Miał ktoś tak na tych drożdżach?
Dodam że na np cobra puszczalem nie sklarowany i nie smierdziało.
Czy ktoś puszczał nie sklarowany nastaw na tych drozdzach ?
Szukam przyczyny że czasem wychodzi mi bezzapachowy spir od 1 razu a czasem przez cały proces destylacji mam smród u góry głowicy .
Wczoraj nastaw 25kg cukru i pół kilo drożdży nie sklarowany puszczałem i przez cały czas odbierałem równocześnie z olm delikatnie śmierdzący spir i z głowicy bardzo śmierdzący spir który wylewlem bo okropnie to smierdziało.
Przedgonu odebrałem 600ml a potem w calym procesie jeszcze z ponad litre tego smrodu.
Zastanawiam się czy to nie zdechnięte drożdże.
Bo miałem nie sklarowany nastaw.
Miał ktoś tak na tych drożdżach?
Dodam że na np cobra puszczalem nie sklarowany i nie smierdziało.
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Obawiam się jednak, że miały trochę za ciepło, rozmawiałem z kilkoma osobami i duże nastawy na tych grzybach startują nawet w kilkunastu stopniach, by w kulminacyjnym momencie nie przekraczać ~30°.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Zrób go metodą 2.5 wg Lesgo58. Czyli rozcieńczyć do 50%, odebrać kropelkowo przedgony po stabilizacji, dolać znowu wrzątku by było poniżej 20%, i znowu stabilizacja i przedgony kropelkowo, potem odbierz serce w kolejne półlitrówki i na węch wyczujesz co już jest ok, a co dodać do kolejnej gonitwy.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 gru 2018, 17:15 przez Airacobrator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
30-32kg cukru, 91 litrów wody powinno dać Ci około 110 l nastawu. Pół paczki drożdży.
Zasady są praktycznie takie same jak dla każdych drożdży turbo.
Zasady są praktycznie takie same jak dla każdych drożdży turbo.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Ty chyba dysponujesz kegiem 50l, optymalna ilość nastawu w tym przypadku to 47l. Mając beczkę 120l, proponuję dać 25kg buraka i 80l wody, wzyskasz 95l nastawu, uwzględniając końcowy odpad - osad (w zależności jak się przyłożysz 1-2l),
masz 93-94l gotowego nastawu, czyli idealnie na dwa wsady do kotla. Co do ilości drożdży, 330g na taki nastaw w zupełności wystarczy (paczka na trzy nastawy).
Kloego wielkości nastawów proponuję robić pod pojemność kotła którym dysponujemy (ewentualne jej wielokrotność )land75 pisze:Witam potrzebuję proporcji cukru oraz wody na beczkę 120 l oraz ile gram muszę dać drożdży.
Ty chyba dysponujesz kegiem 50l, optymalna ilość nastawu w tym przypadku to 47l. Mając beczkę 120l, proponuję dać 25kg buraka i 80l wody, wzyskasz 95l nastawu, uwzględniając końcowy odpad - osad (w zależności jak się przyłożysz 1-2l),
masz 93-94l gotowego nastawu, czyli idealnie na dwa wsady do kotla. Co do ilości drożdży, 330g na taki nastaw w zupełności wystarczy (paczka na trzy nastawy).
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Jeśli o grzybki pytasz, to z ostatniej akcji wszystkie się rozeszły, póki co kolejnej nie przewiduję, bo i chętnych w odpowiedniej ilości brak, a kupić 20kg żeby leżały.........., sam rozumiesz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Oho, widzę, że w niedalekiej przyszłości czeka mnie pakowanie i wysyłka (a to lubię najbardziej ), no cóż........, się zrobi
Zamówienie składam, gdy zbierze się około 20kg.
Zamówienie składam, gdy zbierze się około 20kg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 98
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobrator 1kg
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobrator 1kg
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sty 2019, 15:14 przez Airacobrator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Robimy nową listę:
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
@Airacobr, na ewentualną przyszłość - kopiuj istniejącą listę, wklej w swoim poście, dodaj siebie i wyślij. Będzie przejrzyście.
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
@Airacobr, na ewentualną przyszłość - kopiuj istniejącą listę, wklej w swoim poście, dodaj siebie i wyślij. Będzie przejrzyście.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 00:08
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sty 2019, 23:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: środa, 14 lis 2018, 00:46
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Witam, jeśli jeszcze aktualne to chętnie zamówiłbym kilka kg.
Pytanie do kolegi masterpaw2 - wysyłka tylko na Polskę czy ewentualnie do Niemiec też?
Pozdrawiam,
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg
7. EmilSzombierki 4kg
Pytanie do kolegi masterpaw2 - wysyłka tylko na Polskę czy ewentualnie do Niemiec też?
Pozdrawiam,
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg
7. EmilSzombierki 4kg
Ostatnio zmieniony sobota, 26 sty 2019, 20:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Koledzy widzę, że już się zebrał bezmała komplet, także pomalutku będę zamawiał. Myślę, że najpóźniej na początku przyszłego tygodnia dokonam tego niecnego czynu , o czym Was oczywiście poinformuję.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 98
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg
7. EmilSzombierki 4kg
8. McPi 6kg
9. niebieski-n2 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg
4. dynio - 1kg
5. Airacobr 1kg
6. zzwierzak1 2kg
7. EmilSzombierki 4kg
8. McPi 6kg
9. niebieski-n2 1kg
Ostatnio zmieniony środa, 20 lut 2019, 10:35 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Koledzy, grzybki dotarły, termin ważności 03.2020r.
Przypominam tym którzy tego jeszcze nie zrobili, o przesłaniu danych wysyłkowych. W przypadku paczkomatu : mail, nr. tel, kod paczkomatu, kurier wiadomo, adres, nr. tel.
Pozdrawiam
Przypominam tym którzy tego jeszcze nie zrobili, o przesłaniu danych wysyłkowych. W przypadku paczkomatu : mail, nr. tel, kod paczkomatu, kurier wiadomo, adres, nr. tel.
Pozdrawiam
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 00:08
-
- Posty: 35
- Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
@grzechum79, wiem czytałem, jednak wszystko się rozeszło........, ale jako, że w najbliższym czasie nie zamierzam nastawiać żadnej cukrówki, to się podzielę kilogramem ze swojej rezerwy.
Ps.
Do reszty zainteresowanych, wszystkie przesyłki już nadane, mniej opieszali nawet już odebrali
Ps.
Do reszty zainteresowanych, wszystkie przesyłki już nadane, mniej opieszali nawet już odebrali
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: