Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

slasz129
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: slasz129 » czwartek, 13 gru 2018, 09:30

Panowie mam pytanie.
Czy ktoś puszczał nie sklarowany nastaw na tych drozdzach ?
Szukam przyczyny że czasem wychodzi mi bezzapachowy spir od 1 razu a czasem przez cały proces destylacji mam smród u góry głowicy .
Wczoraj nastaw 25kg cukru i pół kilo drożdży nie sklarowany puszczałem i przez cały czas odbierałem równocześnie z olm delikatnie śmierdzący spir i z głowicy bardzo śmierdzący spir który wylewlem bo okropnie to smierdziało.
Przedgonu odebrałem 600ml a potem w calym procesie jeszcze z ponad litre tego smrodu.
Zastanawiam się czy to nie zdechnięte drożdże.
Bo miałem nie sklarowany nastaw.
Miał ktoś tak na tych drożdżach?
Dodam że na np cobra puszczalem nie sklarowany i nie smierdziało.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 13 gru 2018, 09:39

A nie przegrzałeś nastawu w czasie fermentacji?
Mój pierwszy testowy nastaw na tych grzybach przegrałem, i jakość urobku też była marna.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


slasz129
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: slasz129 » czwartek, 13 gru 2018, 09:40

Start był 31st później max 35. Więc myślę że nie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 13 gru 2018, 11:52

Obawiam się jednak, że miały trochę za ciepło, rozmawiałem z kilkoma osobami i duże nastawy na tych grzybach startują nawet w kilkunastu stopniach, by w kulminacyjnym momencie nie przekraczać ~30°.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


slasz129
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: slasz129 » czwartek, 13 gru 2018, 12:38

A ktoś też pisał że pracują pod 38st.
No ale po moim destylacie nie wychodzi to na dobre.

Awatar użytkownika

Airacobrator
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 14:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: Airacobrator » czwartek, 13 gru 2018, 13:03

Że wytrzymują to może i prawda - nikt nie pisał, że wtedy nie produkują syfu.


slasz129
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: slasz129 » czwartek, 13 gru 2018, 14:02

Mam 11l trochę. śmierdzącego spirytusu.
Co z nim zrobić aby odzyskac dobry spir?
A. Dodać do następnego gotowego nastawu i destylowac razem.
Boję się zanieczyscic kolejny nastaw?
B. Dodać wody i destylowac drugi raz???
Miał ktoś podobną sytuację?

Awatar użytkownika

Airacobrator
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 14:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: Airacobrator » czwartek, 13 gru 2018, 17:15

Zrób go metodą 2.5 wg Lesgo58. Czyli rozcieńczyć do 50%, odebrać kropelkowo przedgony po stabilizacji, dolać znowu wrzątku by było poniżej 20%, i znowu stabilizacja i przedgony kropelkowo, potem odbierz serce w kolejne półlitrówki i na węch wyczujesz co już jest ok, a co dodać do kolejnej gonitwy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 gru 2018, 17:15 przez Airacobrator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 241
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: dynio » czwartek, 13 gru 2018, 17:15

Destyluj jeszcze raz z ponownym odcięciem przedgonów, a najlepiej zastosuj metode 2.5 Leszka

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


slasz129
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: slasz129 » sobota, 15 gru 2018, 09:10

Puściłem drugi raz. Odebrałem jeszcze z 300ml syfu przedgonu. A reszta to poezja.
Dzięki bardzo.

Awatar użytkownika

land75
50
Posty: 54
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 13:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: land75 » piątek, 4 sty 2019, 20:35

Witam potrzebuję proporcji cukru oraz wody na beczkę 120 l oraz ile gram muszę dać drożdży.Dodam że drożdże mam w 1 kg opakowaniu i nie ma na nich żadnych danych w jakich proporcjach mam zrobić.Z góry bardzo dziękuję.


arTii
700
Posty: 704
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: arTii » sobota, 5 sty 2019, 08:34

30-32kg cukru, 91 litrów wody powinno dać Ci około 110 l nastawu. Pół paczki drożdży.
Zasady są praktycznie takie same jak dla każdych drożdży turbo.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » sobota, 5 sty 2019, 22:22

land75 pisze:Witam potrzebuję proporcji cukru oraz wody na beczkę 120 l oraz ile gram muszę dać drożdży.

Kloego wielkości nastawów proponuję robić pod pojemność kotła którym dysponujemy (ewentualne jej wielokrotność ;))
Ty chyba dysponujesz kegiem 50l, optymalna ilość nastawu w tym przypadku to 47l. Mając beczkę 120l, proponuję dać 25kg buraka i 80l wody, wzyskasz 95l nastawu, uwzględniając końcowy odpad - osad (w zależności jak się przyłożysz 1-2l),
masz 93-94l gotowego nastawu, czyli idealnie na dwa wsady do kotla. Co do ilości drożdży, 330g na taki nastaw w zupełności wystarczy (paczka na trzy nastawy).
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 631
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: sargas » piątek, 11 sty 2019, 20:33

Nadal aktualne kolego ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » piątek, 11 sty 2019, 23:08

Jeśli o grzybki pytasz, to z ostatniej akcji wszystkie się rozeszły, póki co kolejnej nie przewiduję, bo i chętnych w odpowiedniej ilości brak, a kupić 20kg żeby leżały.........., sam rozumiesz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


dooomino
50
Posty: 82
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: dooomino » niedziela, 20 sty 2019, 12:56

Dwa kilo mogę przygarnąć ;)

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 631
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: sargas » niedziela, 20 sty 2019, 13:05

Robimy nową listę:
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg

dopisywać się

Awatar użytkownika

gary1966
350
Posty: 398
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: gary1966 » niedziela, 20 sty 2019, 14:18

Robimy nową listę:
1. Sargas - 1kg
2. dooomino - 2kg
3. gary1966 - 2kg

dopisywać się
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

Autor tematu
masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 20 sty 2019, 14:36

Oho, widzę, że w niedalekiej przyszłości czeka mnie pakowanie i wysyłka (a to lubię najbardziej ;) ), no cóż........, się zrobi :ok:
Zamówienie składam, gdy zbierze się około 20kg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 631
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Postautor: sargas » niedziela, 20 sty 2019, 15:07

Dziękujemy kolego. Stawiam kolejkę na zlocie w Biebrówku lub najbliższym spotkaniu :)


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości