Prasa do owoców.

Wszystko czego potrzebujemy do wytworzenia domowego winka.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: grzewo1 »

Wczoraj była pierwsza próba mojej prasy. Jak koledzy sobie radzicie z podnoszeniem kosza przy końcu wyciskania? Z racji takiej ,że musiałem kilka razy zmieniać worek, (ponieważ szukałem najbardziej optymalnej gęstości płótna) zauważyłem pewną prawidłowość. Im węższy worek tzn. najbardziej zbliżony do średnicy kosza tym mniejszy efekt podnoszenia. Czy też tak macie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: DarekRz »

Ja nie mam problemów, bo nie stosuję żadnych worków.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: grzewo1 »

Nie bardzo rozumiem tzn później jeszcze sok filtrujesz? Bo raczej nie ma możliwości żeby wyszedł czysty.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: lesgo58 »

A dlaczego chcesz go filtrować na siłę?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: grzewo1 »

Dlatego żeby się nie przypalał na grzałkach.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: lesgo58 »

Aaa - tzn, że filtrujesz dopiero po fermentacji? W takim razie źle zrozumiałem. :oops:
Myślałem, że masz na myśli sok przeznaczony do fermentacji. :)
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: wujo »

Witajcie.
Znalazłem dość tanie rozwiązanie prasy do owoców
http://www.orionhomebrewing.com/2012/06 ... t-for.html

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: DarekRz »

grzewo1 pisze:Dlatego żeby się nie przypalał na grzałkach.
To jakby dział o winie, no ale i na taki problem jest dictum. Skoro mowa o fermentacji soku - to można zastosować metodę z produkcji win białych - sedymentacja po wyciskaniu. Wstawić sok w chłodne miejsce (najlepiej lodówka, albo piwnica maks. 10 st.C) na kilkanaście godzin - sok powinien częściowo się oczyścić. Zbiera się kożuch z wierzchu i zlewa czysty sok znad osadu z dna. Oczywiście mniej materiału wyjściowego do psoty, ale za to materiał jest pierwszorzędny - mniej fuzli, mniej metanolu a dzięku dużo mniejszemu kontaktowi z powietrzem niż przy jakimkolwiek filtrowaniu aromat świeższy. Odpady - czyli kożuch i osad można oczywiście przefermentować z wodą i cukrem, a potem przecedzić uzyskując materiał gorszego gatunku.

Nie używam żadnych worków jako wkładu do prasy, bo przy wyrobie wina białego (a i nastawów na aromatyczne destylaty) ważne są 3 rzeczy - szybkość obróbki skracająca kontakt z tlenem, - niska temperatura (wyciskam zawsze wieczorem, nawet jeśli to październik), brak przesady w sile tłoczenia. Worek wydłużałby proces, a przy lekkim tłoczeniu nie jest potrzebny - jedynie przy mocno dojrzałych śliwkach może bym go użył - gdybym z jakiś niewyjaśnionych powodów chciał je tłoczyć na prasie zamiast fermentować w miazdze.

jason
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 3 kwie 2014, 13:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prasa do owoców.

Post autor: jason »

Witam,
W tym sezonie przygotowałem już się sprzętowo do tłoczenia soku, prasa 20L już wykonana i przetestowana, pierwsze wyciskanie było próbne i padło na cytryny do cytrynówki, wyszło bardzo pozytywnie jak na tak nietypowy surowiec, jak znajdę fotki to umieszczę.

Odnośnie samej prasy postanowiłem, że nie pójdę na kompromis jeżeli chodzi o jakość, a zarazem ma być praktyczna i na długie lata, także wszystkie elementy, które mają styczność z sokiem, są w pełni do tego przystosowane, posiadają dopuszczenia do kontaktu z żywnością.

Stelaż o bardzo solidnej konstrukcji z profili 30x30 i 40x20, pomalowany proszkowo na kolor czerwony. Pod prasą zachowałem przestrzeń pod pojemnik na sok, również o większej pojemności, co by w trakcie tłoczenia nie stresować się, że zaraz się przepełni. Elementem napędowym jest śruba z gwintem trapezowym Tr24, w poprzedniej prasie miałem Tr20 i przez 5 lat dawała rade bez problemu.

W sezonie czasem tłoczę na działce i u znajomych i stwierdziłem, ze stelaż musi być składany. Ten można rozłożyć na cztery części (plus wykręcić śrubę) co bardzo ułatwia transport, dodatkowo pozwala zaoszczędzić miejsce podczas przechowywania. Dodatkowo, część górną stelaża można zdejmować podczas tłoczenia, co ułatwia zasypywanie owoców z góry. Montaż jak i demontaż całej tłoczni jest bardzo prosty i zajmuje dosłownie chwilę.

Kosz oraz tłok zrobiony jest z drewna dębowego. Tłok o gr 5cm wykonany jest z dwóch warstw klejonych na krzyż. Nie stosuje dodatkowego worka do tłoczenia, dlatego szpara pomiędzy listwami jest taka, żeby sok swobodnie leciał ale nie wylatywały kawałki owoców. Listwy zastosowałem 20x25 a szpara ok 3mm.

Obręcze kosza wraz z wkrętami, wspornik tłoka oraz taca z praktycznym lejkiem wykonane są ze stali kwasoodpornej, z takiej jak wykonane są meble w gastronomi. Wspornik tłoka jako prowadzenie śruby zapobiega nie równomiernemu schodzeniu tłoka jak i izoluje śrubę przed ewentualnym kontaktem z sokiem oraz służy zwyczajnie jako raczka do wyciągania tłoka z dna kosza. Pod tacą jest sklejka wodoodporna gr 15mm.

Waga całego urządzenia to ok 26kg , gabaryty prasy skręconej to 460mm x460mm x 1100mm

Już nie mogę doczekać się pełni sezonu :)

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 20:40 przez jason, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: radius »

No, kolego :klaszcze: Piękna robota, aż żal dupsko ściska, że nie będzie pracowała u mnie taka maszynka :poklon;
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Neron
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 8 maja 2013, 13:12
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: Neron »

Witam panowie, mam pytanie, czy jesion nada się na praskę do jabłek?:>

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: grzewo1 »

Oczywiście ,że się nada. Mam tłoczyska jesionowe i sprawdzają się wyśmienicie.
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: AN-KA »

Witam ......
Temat prasy do owoców śledzę od dłuższego czasu, czytam nowe "spostrzeżenia" kolegów :).
Kompletuję materiał, mam możliwość wykonania elementów do prasy właśnie z jesionu. Na stronie : http://www.domidrewno.pl/artykul/kompen ... esion-txt/ , wyczytałem jednak taka uwagę, co do właściwości w/w gatunku drewna, co mnie trochę zaniepokoiła, cytat: "....W warunkach suchych drewno jesionu jest trwałe, jednak w zmiennych wilgotnych szybko ulega zniszczeniu...." koniec cytatu. Co Panowie na to ? Wiem, zastosować dąb lub buk. Nie mam dojścia do tych gatunków, a jesion mam za free :)
Pozdrawiam
AN-KA

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: wawaldek11 »

Sądzę, że jesion się nada. Przecież na jesionki się stosuje :mrgreen:
Jak długo będziesz tłoczył sok? Myślę, ze parę godzin, płukanko i obsycha. Zresztą buk w wilgoci też traci korzystne właściwości.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: K-Zaq »

AN-KA - powiem Ci, że restaurowałem starego Żuka i do wyboru na pakę miałem deski dębowe lub jesionowe (swoje jedne i drugie). Facet na tartaku (dużym i w miarę renomowanym) stwierdził, że dłużej wytrzymają deski jesionowe o ile są dobrze wyschnięte (a schną u mnie już kilka lat), a przecież takie auto (co za tym idzie, deski) kontakt z wilgocią będzie miało. Wierzę człowiekowi, więc uważam, że jesion u Ciebie również będzie odpowiedni.
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: AN-KA »

@ K-Zaq ....... dziękuję bardzo za pomoc :)
Pozdrawiam
AN-KA

premorepa
10
Posty: 13
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 08:01
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: premorepa »

K-Zaq, czy to twój Żuk był w TVN TURBO "Legendy PRL'u"?

Był pokazany właśnie taki super zrobiony... Szczęka opada...
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: K-Zaq »

Nieeeee :) Ja swojego dopiero restauruję, więc za wcześnie na TVN Turbo ;)
A żeby nie było, że lecimy offtopem to też przymierzam się do zrobienia własnej prasy i zastanawiam się nad mocowaniem tłoczyska do śruby dociskającej, czy na stałe (trochę bez sensu żeby się kręciło razem ze śrubą), czy na luźny docisk (śruba napiera luźno na tłoczysko, nie jest w ogóle z nim połączona), czy kombinacje alpejskie z łożyskami itp. :)
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: pith »

Z perspektywy czasu stwierdzam, że najporęczniejsza prasa to chyba byłaby z zastosowaniem lewarka.
Kręcenie śrubą jest łatwe i przyjemne do momentu, kiedy nie trzeba naprawdę docisnąć końcówkę.
Wtedy jedną ręką zapierasz się o ramę, drugą ciągniesz lub pchasz. Całość się skręca, wężyk wylatuje z gąsiora.
Paradoksalnie trzeba operować naprawdę delikatnie, żeby nie stracić urobku i skrajnie nie zaświnić kuchni.
Sytuacja byłaby inna, gdyby prasę osadzić w podłożu.
W podłodze na przykład.
I jeszcze jedna rzecz.
Ja mam prasę z drewnianą ramą. Nakrętka jest przyspawana do grubego płaskownika, płaskownik skręcony z ramą.
Dwóch spawaczy tak mi przyspawało nakrętki, że śruba po wkręceniu nie była w osi.
Dopiero z ojcem ścisnęliśmy w imadle na tyle mocno, żeby materiału nie ściągało a i tak śruba minimalnie jest odchylona od osi.
Skutkuje to wyrabianiem łożyska gniazda z jednej strony.
To tyle ode mnie.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: Wald »

Początek wyciskania jest faktycznie łatwy, ale na ciężką końcówkę też jest sposób. Ramię pokrętła zrób z pokrętła do kluczy nasadowych grzechotką http://www.leroymerlin.pl/narzedzia-rec ... lsrc=aw.ds . Wymaga to przeróbki i spawania, ale opłaca się to zrobić. Nie trzeba machać dookoła i przewracać prasy. Koniec i tak dociskamy dużo wolniej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: AN-KA »

Witam serdecznie .... :)
Prace na prasą trwają :). W związku z kolejnymi etapami nasuwają się (jak dla mnie) pytania .....
Mianowicie, jak widać na zdjęciu, kosz wykonany z rury PCV 250 mm. Dzisiaj nakleiłem "siatkę" na cylinder i wstępnie wywierciłem otwory fi 2 mm (ok 2000szt :) ). Teraz drugi etap, rozwiercanie w/w otworów. Pytanie dotyczy ostatecznej wielkości tychże otworów fi 3, 4, a może 5 mm ?
Rozstaw między środkami otworów w poziomie, jak i pionie 9 mm. Proszę doradzicie, spartolić jest łatwo ......
Dziękuję...... Pozdrawiam......
AN-KA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: Pretender »

Coś mi się wydaje, że ta konstrukcja nie sprawdzi się. Otwory będą się zapychały.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: siwy1121 »

Pretender, przecież chce powiększyć te otwory, dlaczego miałyby się zapychać ???

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: Szlumf »

Użytkownicy pras zrobionych z bębna pralki automatycznej chwalą ich działanie. W złomowym bębnie który mam otwory mają 4mm i są w rozstawie 10mm.
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: AN-KA »

2 mm, to nie jest ostateczna średnica otworów ( @ Pretender), pytam do jakich rozmiarów powiększyć otwory .....
Pytanie kieruje do tych, którzy używają, lub używali pras do owoców wykonanych na podstawie cylindra podobnego do mojego, tzn wykonanych z nie powszechnej konstrukcji t.j. listwy-obejmy ....
Pozdrawiam ..
AN-KA
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: pokrec »

No to tym razem ja się podepnę pod temat.
Z prasą miałem sporo przebojów. Kupiłem prasę koszową na All... i wykonana jest solidnie. Estetyczna, porządna, tylko łozysko oporowe w niej - badziewne - takie, jak są pod kolumnami krzeseł obrotowych. W czasie tłoczenia soku z jabłek (wcześniej posiekanych czystą, ostrą sztychówką w skrzynce i zalanych pektopolem w beczkach) szło nieźle, ale pod koniec (na szczęście) drugiej beczki łozysko sie zmieliło. Jakoś dociągnąłem temat, ale łożysko oporowe wymieniłem na takie o średnicy 5 cm, zaprojektowałem oprawę do niego, czop, wszystko dałem do wytoczenia (z malowanej stali węglowej, na nierdzewkę już nie dałem rady się szarpnąć) i zamontowałem na tłoku. Kosztowało to w sumie tyle, co... pół prasy. Samo łożysko - kilkanaście zł. Kawał szpeja. Działa, oczywiście, wyśmienicie, Największe naciski zaczynają rame odkształcać, ale łozysko kręci się pięknie.
Ale mam problem z tłoczeniem czegokolwiek poza jabłkami i winogronami po max. kilkudniowej fermentacji. Śliwki to wielka porażka, próba tłoczenia pulpy śliwkowej przypomina próbę tłoczenia rzadkiej gliny, Podobnie idzie z owocami typu porzeczki. Worek filtracyjny praktycznie natychmiast się zapycha jakimś pektynowym glutem i można cisnąć do połamania prasy a nie poleci ani kropla soku, choć wsad jeszcze go zawiera ponad połowę. trzeba worek wyjąc i cisnąc ręcznie. Jabłek i winogron po pełnej fermentacji w miazdze nie idzie pocisnąć przez prasę - worek filtracyjny zamienia sie w worek foliowy wzmocniony ściankami kosza. NIC nie działa. Ktoś wie, o co chodzi?
Macie jakiś cywilizowany sposób na prasę?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: gr000by »

Dzięki aronii miałem okazję wyciskać czarną porzeczkę po 2 tygodniach fermentacji na wino (http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p105437) w prasie. Worek, w którym znajdowały się owoce, był świeżo kupiony z Biowinu do prasy ~12l (ten większy z dwóch dostępnych). Z porzeczek uzyskałem sporo rozcieńczonego moszczu, ale nie obserwowałem problemów z tłoczeniem - sok leciał jak powalony, momentami musiałem luzować tłok, bo mi się przelewał nad krawędzią "odbieralnika" z odprowadzeniem do garnka. Uzysk - 35l z 50l porzeczek + 13l wody + 4kg cukru, tłoczenie po znacznym zwolnieniu fermentacji (sok miał ~2 BLG po tłoczeniu) i z wyczuciem (pierwszy raz miałem prasę w rękach). Jedyne co zrobiłem to zapodałem solidną dawkę zestawu enzymów do owoców na czas fermentacji i użyłem nowego, luźnego worka.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: pokrec »

Aaa, czarna porzeczka to pewnie inna kwestia. Mam trochę czarnej, ale tak kocham drzem z czarnej, że nie mam odwagi robić z niej wina. Ja właśnie robiłem czerwoną. Ale nie ma problemu - puściłem sokowirówką, i tak balon jest pełen a wilgotne wytłoki poszły do beczki, dolałem wody z cukrem i fermentuje w miazdze. Nic się nie zmarnuje ;-).
Białe, świeże winogrona w prasie idą ino huczy. Czarne podobnie. Czarne porzeczki mają podobna konsystencję jak winogrona (skórka i galaretowaty miąższ). Czerwone są trudniejsze... Nie idzie natomiast potłoczyć winogron przefermentowanych na grappę. Coś mi nie wychodziło w zeszłym roku i staneło na przecedzeniu i przetarciu tematu przez sitko. A ceregiele dlatego, bo boje się o grzałki i dałem slowo rodzinie, że więcej fusów nie będe gotował.
Może muszę trochę poeksperymentować - mam właśnie całkiem świezy worek z Biowinu, ten 12 - l...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: aronia »

Skoro zostałem wywołany do tablicy przez kolegę gr000by to i ja się wypowiem w sprawie worków: worek który dostałem w zestawie z prasą(bardzo gęsty) rozwaliłem już przy pierwszym tłoczeniu - na pierwszy ogień poszły różowe winogrona. Jeszcze tego samego dnia dostałem od sprzedawcy 2(też bardzo gęsty) - wytrzymał kilka kolejnych prób, a w między czasie zaopatrzyłem się w rzadki - na nim tłoczenie było o wiele łatwiejsze, ale niestety zadarłem go o kosz i przy tłoczeniu strzelił. Korzystałem też ze specjalnie szytych rzadkich worków jutowych(materiał na kolejne przygotowany). Aktualnie na stanie posiadam jeden worek bardzo gęsty i ten 12l z biowinu. Do malin korzystam z gęstego, podobnie z nastawami ze starych przetworów, aczkolwiek kolejna próba z przetworami śliwkowymi będzie raczej z workiem rzadkim(biowinowskim), bo wyciśnięcie ich szło bardzo opornie. Porzeczkę czerwoną(z późniejszym dodatkiem czarnej) wyciskałem w tym roku na gęstym, ale już samą czarną na rzadkim i zdecydowanie go polecam.
P.S. Wczorajszy odzysk z 11,5 kg malin w gęstym worku był na poziomie około 6l. Do pozostałych wytłoczyn dodam wody i podgrzeje w celu wydobycia resztek aromatów, ale już teraz większość zawartości worka to "pestki". Ilość dodatkowo wyciśniętego "nektaru" ponad 6l(do podgrzewania dodałem 4l wody) czyli łączny uzysk czystego soku to ponad 8l przy bardzo gęstym worku - przy rzadkim myślę że jeszcze coś(do 1l) dałoby się uzyskać, ale zależało mi na klarowności.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 sie 2014, 11:27 przez aronia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: AN-KA »

Witam ponownie .... :)
Panowie ( Aronia, Pokrec, Gr000by), może jesteście w stanie doradzić do jakich rozmiarów wywiercić otwory w cylindrze do prasy. Pisałem zapytanie kilka postów wyżej i d..a :)
Tak wielu jest tutaj fachowców od pras (i nie tylko), a jakoś nikt nie chce mi podpowiedzieć......
Pozdrawiam...

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: aronia »

Do wyciskania będziesz stosował worek czy bezpośrednio? Bo od tego zależy wielkość otworów. Co będziesz stosował do nacisku? Przy dużym nacisku boję się, że to pęknie.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: Szlumf »

Napisałem Ci wcześniej, że spotkałem się dobrymi opiniami o prasie z bębna od pralki (na którymś z winiarskich forum) i podałem średnicę i rozstaw otworów w moim bębnie który będę przerabiał na prasę - 4mm w rozstawie 10mm. Myślę, że spokojnie możesz dać te 4mm. Jak będą za małe to rozwiercisz, jak za duże to zastosujesz odpowiedni worek. Zresztą pewnie do różnych owoców będziesz musiał modyfikować sposób wyciskania sądząc po opisach kolegów.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: pokrec »

Ja mam w koszu listewki w rozstawie między sobą ok. 4 - 5 mm. Jabłka idzie tłoczyć nawet bez worka, winogrona niestety już się przeciskają między deseczkami a pulpa śliwkowa po prostu sie wylewa. Sam nie jestem pewien co i jak z tą prasą.
A ile na raz wkładacie do worka? Moja prasa to kosz 12 litrów, ale pakuję z reguły połowę pojemności.
gdzies na jutubie widziałem prasę w postaci kosza metalowego (taki wielki walec o wymiarach rzędu metr średnicy i 2 metry wysokości, w nim poosiowo włożony pozwijany (pomięty) balon w kształcie parówki i wszystko zasypane siekanymi jabłkami. Zamknięte szczelnie, śrubami dociśnięte i balon pompowany kompresorem (patrz edit poniżej!). Działało jak poezja...
Tu w wersji wodnej "ja folkswagen": http://www.youtube.com/watch?v=PNvLXzMKCdw
A to po naszemu, ale za to w wersji instrumentalnej: http://www.youtube.com/watch?v=33pwx_p-F8A

Edit: Dla bezpieczeństwa piszę: W takim urządzeniu NIE WOLNO UŻYWAĆ SPRĘŻONEGO POWIETRZA! Pęknięcie balonu grozi mniej więcej tym, co pęknięcie kotła parowego. Pomyliłem się powyżej, to sa wyłacznie prasy wodne, zupełnie bezpieczne.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: aronia »

Ja staram się nakładać tyle, aby przy rzadkich wsadach nie wylewało się górą po zawinięciu worka - zwykle zostawiam około 5 cm od górnej krawędzi. Wczoraj wpakowałem na raz 11,5kg malin - po wsypaniu rękami lekko ugniatałem, aby wszystkie zmieściły się na raz, a kosz ma pojemność około 14,5l.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Prasa do owoców.

Post autor: Zygmunt »

gdzies na jutubie widziałem prasę w postaci kosza metalowego (taki wielki wales o wymiarach rzędu metr średnicy i 2 metry wysokości, w nim poosiowo włożony pozwijany (pomięty) balon w kształcie parówki i wszystko zasypane siekanymi jabłkami. Zamknięte szczelnie, śrubami dociśnięte i balon pompowany kompresorem. Działało jak poezja...
To już hydroprasa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: pokrec »

No właśnie, przyszło mi do głowy, że używanie powietrza zamiast wody wprawdzie jest możliwe, ale w razie pęknięcia balonu mamy masakrę i prawdopodobnie smierć... Nie, od razu mówię - POWIETRZA W TYM NIE WOLNO UŻYWAĆ!
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Neron
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 8 maja 2013, 13:12
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: Neron »

I ja również zabieram się powolutku za moją prasę. Robię ją z myślą głównie o jabłkach na cydr i kalve.
Na początku planowałem klasyczną prasę koszową, ale tłoczenie na takiej prasie podobno długo trwa co w połączeniu ze stosunkowo małymi pojemnościami może być bardzo czasochłonne. Na szczęście trafiłem w necie na "prasę półkową" która jest banalna w budowie no i jej pojemność może być znacznie większa niż klasycznej koszowej prasy. Wzorując się więc na tym filmiku:)

http://www.youtube.com/watch?v=Yig8O1o4hQ4&hd=1#

Skompletowałem część materiału, listewki na kratki do przekładania tną się już w pracy jak tylko mam chwilę czasu:) Pracuję na stolarni:) Co do samej ramy to nie wiem jeszcze czy drewno czy stal, zobaczę jaki materiał uda mi się załatwić bo po prawdzie to chcę zrobić jak najtaniej:) Albo użyję grubych kantówek 140x140 albo jakichś dwuteowników. Poprzecznie zaś planuje dać pręty gwintowane ocynkowane m20 po 4 sztuki z każdej strony. Podnośnik 20ton, tylko nie wiem czy mi pręty wytrzymają;p

A tak po za tym nie orientuje się ktoś co to za biały materiał w którym odciskają? Czy dobrze myślę i jest to chusta serowarska???
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: AN-KA »

Dziękuję Panowie ..... :)
Biorę się za rozwiercanie kosza, tzn otworów w koszu na średnice 4 mm.
@Aronia, czy będę stosował worek filtracyjny ? Nie mam jeszcze doświadczenia w wyciskaniu soku (płynu) z owoców. Tak więc nie wiem. Nastawiam się na jabłka, śliwy i winogron. Po za tym praskę chcę wykorzystać również do odzyskania reszty soku/nalewki z owoców po nalewkowych. W prawdzie dużo ich nie będzie, ale ....... :)
@Neron, wczoraj zakupiłem stal na swoja prasę:
-płaskownik 60x8x1000 szt 2 (belka górna i dolna) 28 zł
-profil zamknięty, prostokąt 60x40x4x1000 szt 2 (słupki, filary, jak zwał tak zwał :) ) 37 zł
-kątownik 30x30x4x1500 szt 1 (rama podstawy na kosz 350x350 mm) 13 zł
-śruba M18x100 szt 4, nakrętka M18 szt 4, podkładka fi 18 szt 8 (konstrukcja prasy skręcana- blokowisko :) ) 19 zł
Jak całość będzie gotowa (spawacz), poszukam materiału z KO na podstawę/kuwetę pod kosz. Co do tłoczyska, jest w trakcie toczenia....... :), materiał za free :)
Aha, jeszcze podnośnik hydrauliczny 5T 49,90 zł (mam nadzieje, że wystarczy)
Robisz praskę na zasadzie drewnianych kratownic, a nie koszową. Z jakich listew robisz kratki, mam na myśli wymiar listewek ?
Swoje ustrojstwo "zaprojektowałem" tak, by po obniżeniu górnej belki, można było wyeliminować kosz, a właśnie użyć kratownic. W zależności co będzie mi bardziej odpowiadało ...... :)
Pozdrawiam
AN-KA

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: Szlumf »

AN-KA pisze: Jak całość będzie gotowa (spawacz), poszukam materiału z KO na podstawę/kuwetę pod kosz.
Ja na podstawę planuję tacę z nierdzewki (np. któraś z tych - http://www.tadar.pl/160-tace?p=2) na blacie z desek podpartych belką.
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Prasa do owoców.

Post autor: AN-KA »

@ Szlumf, tak fajny materiał, ale chcę zrobić "coś" wyższego, ok 5cm. Tak po prostu asekuracyjnie :)
Myślałem o pojemnikach gastronomicznych np takich: http://allegro.pl/pojemnik-gastronomicz ... 98984.html. Oczywiście inne wymiary......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt Winiarski”