Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » piątek, 2 lis 2012, 17:24

Panowie, podpowiedzcie mi jak to jest z tym poziomem blg po skończonej fermentacji? Czy w każdym nastawie poziom powinien wynosić -4? Od kilku tygodni nastawiam 25 kg cukru, 77-78 litrów wody i jedna paczka T3 spiritferm. Wcześniej sypałem dwie, ale przy jednej produkt finalny jest dużo lepszy. Ponieważ na zewnątrz jest już chłodno do ostatniej beczki wrzuciłem grzałkę (25 stopni). Temperatura otoczenia ok. 15 stopni. Beczkę owinąłem kocem. Dzisiaj sprawdziłem co zwojowały drożdże. Przerobiły. Tylko że cukromierz pokazuje mi 0. Smak nastawu gorzkawy i nie czuć cukru. Nie słychać, aby nastaw jeszcze syczał. Co z tym fantem zrobić?
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


Rabat 3%
Prasa do owoców F14
Cena: 199.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: olo 69 » piątek, 2 lis 2012, 17:45

Skoro już nie fermentuje, to należy sklarować i destylować.
Przy zerowym blg. nie ma co już nic kombinować.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: Emiel Regis » piątek, 2 lis 2012, 20:21

Sprawdź cukromierz na wodzie.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » piątek, 2 lis 2012, 21:43

Sprawdziłem. Na wodzie pokazuje 0. Nawet poniżej 0.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: Emiel Regis » piątek, 2 lis 2012, 22:32

No to jednak coś nie wyszło z nastawem. Zrób jak pisze olo 69
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » piątek, 2 lis 2012, 22:55

Tak zrobię. Tylko co dalej? Co radzicie na przyszłość? Gdzie leży przyczyna, że nie przerobiły do końca?
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: Emiel Regis » piątek, 2 lis 2012, 23:32

Na podstawie tego, co napisałeś dałbym coś na pożywkę dla drożdży bo może nie wystarczać, kolejnym etapem jeśli to nie pomoże byłaby zmiana proporcji cukier=woda na korzyść wody. Czasem mniej (ilość %) znaczy lepiej.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » sobota, 3 lis 2012, 10:24

A może grzałka spowodowała, że drożdże wcześniej padły. Kiedyś czytałem, że powinno się wsadzić ją np do plastikowej butelki wypełnionej wodą i podwiesić w nastawie, aby szyjka butelki wystawała ponad powierzchnię nastawu. Ja natomiast grzałkę wrzuciłem bezpośrednio do beczki.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: papo » sobota, 3 lis 2012, 10:47

jak wrzuciłeś grzałke bezpośrednio to mogłeś je troche ugotować.


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » sobota, 3 lis 2012, 11:10

No właśnie tak podejrzewałem. Przy następnym nastawie wrzucę ją do butelki, a sam nastaw przygotuję na większej ilości wody.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » sobota, 3 lis 2012, 15:13

A ile litrów powinno mi wykapać z 25 kg cukru w przeliczeniu na 95%?
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: Zygmunt » sobota, 3 lis 2012, 15:43


www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » sobota, 3 lis 2012, 16:21

Otóż nie lenistwo. Wskazane obliczenia znam. A zapytałem, ponieważ spotkałem się z informacją, że 1 litr alkoholu o mocy 50% otrzymuje się z 1,7 kg cukru. Zupełnie inną kwestią jest fakt, że 1 kg cukru nie waży 1 kg. Zawsze kupuję w supermarkecie, ponieważ koszt jest niższy. Waga 1 kg cukru wraz z opakowaniem wynosi 0,97 kg. Przyjmując, że opakowanie waży 1 dag, przy 25 kg tracimy kilogram.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: radius » sobota, 3 lis 2012, 17:00

t1o9m8e6k pisze: spotkałem się z informacją, że 1 litr alkoholu o mocy 50% otrzymuje się z 1,7 kg cukru.

A gdzież to się kolega z taką informacją spotkał :?: :o Bo jak wiadomo wszem wobec to z 1 kg cukru otrzymuje się 0,6 litra 96-procentowego alkoholu (około) więc z 1,7 kg będzie to ok. 1 litr 96% spirytusu. Polecam czytanie bez pośpiechu i ze zrozumieniem ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: gotiger » sobota, 3 lis 2012, 18:06

Z tym zakończeniem (przedwczesnym) fermentacji bywa różnie.
Sam raz załatwiłem sobie nastaw, bo wrzuciłem grzałkę z termostatem bezpośrednio do nastawu.

Druga sprawa to jakość cukru i pożywka. Ja oprócz 1 paczki drożdży dodaje 0,5-1 słoiczek koncentratu
do dużego nastawu ok 80L.

Kolejny problem z jakim można się spotkać to "czystość".
Dokładne mycie naczyń do fermentacji - ja po myciu wyparzam beczkę ciśnieniową myjką parową.
W trakcie prowadzenia fermentacji również można zakazić nastaw - np. łyżką do mieszania w celu odgazowania.

Sądzę, że możnaby znaleźć jeszcze inne przykłady, ale z powyższych wnioski są m/z wystarczające.
- czystość
- jakość materiału wejściowego
- brak zbędnego kombinowania przy nastawie
- czystość

Pozdrówka


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » sobota, 3 lis 2012, 22:49

Radius, dzięki za poprawienie mojego błędu :poklon; Źle napisałem to, co napisać chciałem. Nieważne. Dzisiaj przygotowałem taki sam nastaw. Z dwoma różnicami: trochę więcej wody, a grzałka wrzucona do bańki z wodą, podwieszona na sznurku. Temperatura ustawiona na 24 stopnie. Chłopaki już pracują. Dość spokojnie, ale syczy głośno :D Nie dodawałem żadnej pożywki. Kiedyś pracowałem na T3 (niebieska paczka). Byłem z nich zadowolony, ale przerzuciłem się na T3 Spiritferm. Pracują spokojniej, ale fuzli też jest mniej. I tak zastanawiam się czy nie zacząć ich stosować ponownie. Pracowały szybciej i intensywniej. Czytałem też na forum, że większe nastawy też przerobią. Oczywiście w dłuższym czasie.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: gotiger » niedziela, 4 lis 2012, 11:16

t1o9m8e6k, przy dużych nastawach dodatkowa pożywka to konieczność :!:
Kiedyś pracowałem na T3 (niebieska paczka). Byłem z nich zadowolony, ale przerzuciłem się na T3 Spiritferm.

Ja używam T3 Spiritferm obecnie i nie widzę specjalnie różnicy w czasie ich przerobu.
Wcześniej używałem głównie T3 w biało-niebieskiej paczce.

Jedno co mogę Ci doradzić to rozmnażanie drożdży przed wlaniem ich do nastawu:
- rozrabiasz wodę z cukrem w naczyniu głównym
- w między czasie rozrabiasz w baniaczku 3-5L ok. 2-3L ciepłej wody z 0,3-0,5kg cukru
- do baniaczka dodajesz paczkę drożdży, zakręcasz i intensywnie mieszasz
- odkręcasz korek i odgazowujesz
- drożdże rozmnażają się w warunkach tlenowych - przez ok 1,5-2h trzeba co ok 15min mieszać baniaczek
- po rozmnożeniu drożdże wlewasz do naczynia głównego
Zaletą tej metody jest szybszy start nastawu i często intensywniejsza praca.
Mi przerabiają 18kg cukru w ok 2-2,5tyg, potem 1-1,5tyg klarowania grawitacyjnego.


t1o9m8e6k pisze:Radius, dzięki za poprawienie mojego błędu :poklon;

Widzę, że Radius to już niemal wyrocznia ;) ;P
Ale miło, że są na furum jeszcze osoby doceniające pomoc, a nie tylko same spory, kłótnie i ...
... udowanianie kto ma dłuż...go ..... itp

Pozdrówka

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: Zygmunt » niedziela, 4 lis 2012, 12:54

Jeżeli metoda rozmnażania drożdzy ma działać (co w przypadku szczepów gorzelnianych wcale wymagane nie jest) to punkt :
- w między czasie rozrabiasz w baniaczku 3-5L ok. 2-3L ciepłej wody z 0,3-0,5kg cukru

należałoby skorygować nie dodając cukru.

Jeżeli chcesz te drożdże uwadniać przed dodaniem do nastawu, to głupio zabijać 1/3 paczki szokiem osmotycznym. Nie rożni się to niczym, od wsypania do napowietrzonego nastawu:)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: gotiger » niedziela, 4 lis 2012, 23:07

Zygmunt, o tym nie pomyślałem.

A co do cukru to podczas uwadniania nie dodawać go wcale, czy dodać po uwodnieniu ?


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » wtorek, 22 sty 2013, 21:24

To gdzie popełniłem błąd??? Ostatni nastaw: 25kg cukru, 80 litrów wody, 1 paczka t3 Spiritferm, grzałka podwieszona w bańce o pojemności 5 litrów. Wszystko przerobiło do -4 blg, a że trochę mi się spieszyło, po zakończeniu fermentacji nie klarowałem. Nastaw podzieliłem na pół. Z każdej odlałem pierwsze 100ml i przy destylacji surówki też 100ml. Pogonu mogło wyjść ok. 0,7-0.8l 30%. A rezultat: 12,2 litra 84%. Trochę mało. Chyba, że cukier był za mało słodki.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość