Wysokość pobierania nastawu.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wysokość pobierania nastawu.
Nie, sklarowany nastaw po fermentacji jest homogeniczny (jest roztworem właściwym), czyli jednorodny i zgodnie z prawami fizyki, chemii i termodynamiki nie rozdziela się na składniki podczas stania. Przez co wszędzie ma taki sam skład i nie ważne skąd go pobierasz, wszędzie jest taki sam. Nie rozwarstwia się, a jedyne różnice składu mogą pochodzić od niecałkowitego wymieszania (chociaż po zlaniu znad osadu problem ten znika) lub parowania/utleniania na powierzchni nastawu (w przykrytym pojemniku problem ten również jest pomijalny).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wysokość pobierania nastawu.
Zasadniczo prawie tak samo, tylko że w jednorodnym nastawie unoszą się drożdże (mowa cały czas o nastawie po zakończonej fermentacji), więc z biegiem czasu będzie ich przybywać na dnie i w dolnej części beczki, a ubywać w górnych warstwach (pojawi się drożdżowa niejednorodność ). Przez to do destylacji należałoby ściągać nastaw z góry albo całość zostawić do wyklarowania (bądź je przyspieszyć np. turboklarem).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wysokość pobierania nastawu.
Zasadniczo jedno małe ale Jeżeli ten nastaw stał narażony na bardzo niskie temperatury, no powiedzmy -10°C i niżej, to mogło zajść zjawisko wymrażania, kryształki wody zamarzają a pozostałość zwiększa stężenie alkoholu, jeżeli później te kryształki się rozpuściły, to czysta woda która będzie na górze nie wymiesza się w wystarczającym stopniu z lżejszym roztworem alkoholu, w beczce nastąpi sedymentacja i u góry będzie bardzo słabiutki roztwór, a przy dnie "najmocniejszy".
Wymrażanie stosuje się w piwowarstwie, a ja w tym roku obserwowałem zjawisko sedymentacji w jednym swoim piwku
Wymrażanie stosuje się w piwowarstwie, a ja w tym roku obserwowałem zjawisko sedymentacji w jednym swoim piwku
Pozdrawiam, Sławomir