Cydr z soku z kartonika

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Klarowniejsze nie będzie, a tobie potrzebne są drożdże w płynie (niewiele, ale potrzebne) do przerobienia cukru do nagazowania trunku. Butelkuj.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
alembiki
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Trener »

gr000by pisze:Jak dosładzacie liśćmi stewii? Robicie z nich wywar i dodajecie do cydru czy bezpośrednio dajecie liście do wymoczenia w trunku?
Czytałem kiedyś, że suszone liście stewii kruszy się (lub ściera na proszek) i wsypuje do słodzonego napoju. Niestety moje własne doświadczenia ograniczają się tylko do kupnego słodzika w postaci białego proszku.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Wiewi0r
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 6 mar 2014, 18:37
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wiewi0r »

gr000by - obiecano mi dostawę butelek, będę działał ;) Jak na chwilę obecną drożdże jeszcze żyją, więc nie mam zamiaru dodawać.
Choć długi czasokres trochę mnie niepokoił, to z drugiej stron wiem, że w mieszkaniu upałów nie mam. Śmiem twierdzić, że następny nastaw (chciałem sprawdzić przepis przed wprowadzaniem jakichkolwiek modyfikacji), który nastawię w najbliższych dniach, będzie fermentował tyle samo, jeśli nie kilka dni dłużej.

Co do słodzenia - ja od października przekonałem się, w ogólnym użytku, do pastylek na bazie stewii, przynajmniej dawkowanie jest proste. Ok. 10 zł za 250 tabletek, 1 tabletka odpowiada (na smak, nie z pudełka) faktycznie ok. 1 łyżeczce cukru.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

Też kiedyś kupiłem ten słodzik na bazie stewii, ale nie smakowało mi to, smak słodzika z lidla (bez aspartamu) dla mnie bardziej przypomina naturalną słodycz.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

boby
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 3 lip 2014, 20:49
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: boby »

Jako, że od zimy przetestowałem paręnaście nastawów powoli zaczynam delikatnie modyfikować naturalny smak cydru za pomocą różnych aromatów. Największe pozytywne zaskoczenie zagościło na mojej twarzy po dodaniu aromatu cynamonowego do nastawu. Jednymi słowy był to zdecydowanie najlepszy z dotychczasowych nastawów. Jako że człowiek wybredny drążę temat smakowy dalej.
Co myślicie o "dosmaczeniu" cydru za pomącą zagęszczonych soków np: http://skroc.pl/669e7

Wiewi0r
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 6 mar 2014, 18:37
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wiewi0r »

@ boby - dodajesz cynamonu (zmielony czy cały) do nastawu czy masz jakiś aromat?

Mam drobny problem z gazem - konkretnie, moje wyroby mają tendencję do strzelania po otwarciu, szczególnie po transporcie/nawet stosunkowo niewielkim wstrząsie. Czy mam zadbać o odstanie się butelki przed otwarciem, sypać mniej cukru, czy jeszcze coś innego?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Raczej sypać mniej cukru. 4-5g na butelkę 0,5l (8-10g/l), nie więcej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

tantal
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 10 lip 2014, 17:06
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: tantal »

Witam,
Mam pytanie:
Do mojego pierwszego cydru z kartonika zrobiłem MD wg przepisu na drożdżach Tokay. Niestety potem zapomniałem dodać odżywki do fermentora. Wszystko pięknie bulgocze, aż za pięknie ( wyleciała mi piana przez rurkę). Czy teraz po 4-ch dniach powinienem dodać tę odżywkę czy zostawić jak jest skoro drożdże pracują?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Zostawić. Robiłeś na samym soku czy dodałeś cukru?

PARAF
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 11 lip 2014, 17:08
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: PARAF »

Witam!
Co prawda najpierw nastawiłem baniaczek, a dopiero później odnalazłem to forum, jednak...

Zrobiłem nastaw z 4L soku z wiadomego sklepu i drożdżach "dedykowanych do cydru" (białe opakowanie typu saszetka) tylko z małym nadrukiem jakiegoś gąsiorka - nawet nie pamiętam ich nazwy/producenta.
Nie przygotowywałem MD tylko odrazu wsypałem je do 3L soku i "zalałem czwartym litrem. Następnie korek z rurką, odrobina wody i jazda z koksem.
Przez ok 48h mocno buzowało, po tym czasie przestało, więc dodałem 8 łyżeczek (nie mylić z łyżkami stołowymi) białego cukru - bez większego mieszania.
Bulgotanie niemalże natychmiast powróciło.
Cały nastaw ulokowałem w garażu (ciemno i ciepło, nawet do 25*C)
c.d.n...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Ja cukru nie dodawałem, opierałem się tylko na zawartym w soku. Wg opakowania ilość cukru w 1l soku to 100g. % powstały z tej ilości cukru oraz nagazowanie wystarczało do schłodzenia się w upalne dni ;). Rozważ, czy warto wzmacniać cydr.

tantal
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 10 lip 2014, 17:06
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: tantal »

Pretender pisze:Zostawić. Robiłeś na samym soku czy dodałeś cukru?
Nie dodawałem cukru , poza Md wg przepisu.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Obejdzie się bez pożywki. Drożdżaki nie napracowały się zbytnoo ;D

PARAF
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 11 lip 2014, 17:08
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: PARAF »

24h po dosypaniu cukru "bulgotanie" znacznie się uspokoiło.
Zauważyłem także delikatną zmianę barwy nastawu. Od powierzchni zaczęła robić się jakby ciemniejsza.
Teraz już nic nie będę ruszał, tylko czekam na klar.
Aha. Z rzeczy zauważonych to dodam, że zapach z RF nie jest już tak przyjemnie owocowy. Tetaz delikatnie czuć woń procesu fetmentacji...

PARAF
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 11 lip 2014, 17:08
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: PARAF »

Panowie, zrobiłem także drugi nastaw z odrobiną soku pomarańczowego...
Jednak jest duże prawdopodonieństwo, że drożdże których użyłem mogły utracić swoją skuteczność.
Pytanie co dalej?
"Wyłowić" stare drożdże i dodać świeżych?
Przefiltrować nastaw do innego baniaka?
A może po prostu dodać nowych drożdży do wszystkiego i czekać na rozwój wydarzeń...?

Ktoś coś podpowie?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Najpierw napisz jak chcesz wyłowić drożdże ;D
Drożdże dodałeś tak samo? Z zamkniętej paczuszki? Jeśli tak, to powinny ruszyć, nawet jeśli nie zrobiłeś MD. Sok pomarańczowy z całą pewnością nie zaszkodził, znam winiarza, który tego soku dodaje do każdego wina.

PARAF
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 11 lip 2014, 17:08
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: PARAF »

Dzięki Pretender. W takim razie jeszcze poczekam, może faktycznie wkrótce drożdże się obudzą.

lesiomar
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 26 gru 2010, 18:42
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: lesiomar »

Jak ktoś lubi słodszy cydr wystarczy dodać 1--3 tabletki słodzika (tak juz robiłem). Słodzik nie jest na bazie cukru i nasze drożdże go nie tkną. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Hameryki kolega nie odkrył ;D
Czytałeś cały wątek? Dowiedziałbyś się czym jeszcze można "posłodzić".
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Tak właśnie niektórzy czytają forum :twisted:

tantal
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 10 lip 2014, 17:06
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: tantal »

Witam,
kolejne pytanie co do mojego pierwszego cydru:
nastawiony 6 lipca, drożdże Tokay, sok z Biedronki,
15 lipca zlane na cichą przy blg ok 0-1.0.
20 lipca blg takie same, smak jak cienkie winko ale leciutko musujące czy można butelkować czy czekać, aż przestanie musować?
Sorki za pytania laika, chce aby debiut był udany- to dla mojej piękniejszej połówki.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Możesz butelkować, tylko nie przesadź z cukrem do refermentacji i nagazowania.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Tylko dodaj słodzika (jak smak Ci nie przeszkadza) bo Cię piękniejsza połówka wygna ;P
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Ha, ha, wygna i porzuci ;-), więc pamiętaj :-), dodaj słodkości!!!

Krzysztof P.
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 21 lip 2014, 14:26
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Krzysztof P. »

Sezon w pełni, słońce grzeje, więc trzeba się czymś chłodzić. Bawiłem się już wcześniej w robienie domowej wódeczki, a teraz przyszedł czas na cydr. Moje zakupy:
Drożdże BIOWIN-Sherry do białego wina (będą dobre?)
Klarownik - (przyda się do czegoś?)
Pożywka
Rurka, korek
Balon 5l
Będę go robił z soczku ze stonki i soku z świeżych jabłek (świeży dla lepszego aromatu i smaku. proporcja 3:1). Butelki 0.33 typu twist off. Oczekuję, że będzie miał 6% i średnie nasycenie gazem. Napisze mi Ktoś dokładne postępowanie i proporcje?
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

No raczej nie poszalejesz z tym baniakiem 5l.
17g cukru na 1 litr nastawu daje 1%. Tobie wejdzie 4.5l czyli 4.5 x 17g x 6 = 459g cukru.
Odejmujesz cukier, który jest w soku i gotowe.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

I proponuję nie wlewać od razu całego soku, pieni się.

Ps.
Na naszym forum, jeśli mogę tak napisać, ceni się pracę, wysiłek jak każdy z userów wkłada w swoje trunki. Do tego też zaliczyć trzeba czytanie forum. Stron jest dużo, ale lektura jest przyjemna ;D

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Rusin »

Ja bym nie robił 6% cydru. Jak dla mnie 4.5 do 5% to max.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

W tym przypadku nie będzie dodatkowo białego cukru, tylko cukier zawarty w soku. Rozcieńczanie soku wodą nie wpłynie pozytywnie na smak cydru, a różnica pomiędzy 5 a 6 % jest niezauważla. A już zauważenie różnicy 0,5% jest mistrzostwem świata ;)

PARAF
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 11 lip 2014, 17:08
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: PARAF »

Panowie,
wczoraj zlałem mój pierwszy w życiu nastaw "z kartonika".
Na początku do świeżej, czystej bańki. Następnie próba i 30szt. słodzika do ponad 4L płynu, bo wyszedł mi mocno wytrawny.
Po drugiej próbie wyszedł wręcz idealny. No może poza brakiem klarowności (w porównaniu do Cydrów sklepowych). Następnie do każdej z butelek dodałem (zgodnie ze sztuką) odrobinę białego cukru, uzupełniłem i odstawiłem do zagazowania.

Moje pytanie:
Czy po butelkowaniu i pewnym okresie "postoju" jest jakakolwiek szansa na uzyskanie większej klarowności?

P.S.: dzisiaj (po pierwszej zabutelkowanej nocy) zauważyłem niewielkie ilości drożdży osadzających się na dnach butelek.
Zlewanie starałem się przeprowadzić w taki sposób, aby nie zruszyć osadu w "głównym" balonie.
Czy ten szczątkowy osad też może mieć wpływ na klarowność produktu końcowego?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Po zakończeniu fermentacji możesz zostawić cydr w spokoju na tydzień, wtedy zrzuci większość osadu i zyska na klarowności. Butelkuj go po ściągnięciu znad osadu, a o drożdże się nie martw, nawet w klarownym płynie jest ich wystarczająco dużo, żeby nagazować zawartość butelki po dodaniu cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

PARAF pisze:....
Czy ten szczątkowy osad też może mieć wpływ na klarowność produktu końcowego?
Z buteleczki przelewaj ostrożnie, w kielichu będzie klarowne ;)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

U mnie niestety było tak że wyklarowalo się w miarę dobrze, niestety przy otwieraniu butelek, gaz wszystko wymieszał i w kieliszku żadnej klarownosci, a jak u Was to wygląda???
Ostatnio zmieniony środa, 23 lip 2014, 17:09 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.

Krzysztof P.
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 21 lip 2014, 14:26
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Krzysztof P. »

Czyli można dodać klarownik po zakończonej fermentacji, a znikoma część drożdży, która zostanie wytworzy miłe bąbelki? :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Tych drożdży będzie zbyt mało, daj po prostu mu samoistnie się wyklarować ok. tydzień po zakończeniu fermentacji, nie będziesz ryzykował niedomiarem drożdży i efektem opisanym przez trenera kilka stron wcześniej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

klodek4 pisze:U mnie niestety było tak że wyklarowalo się w miarę dobrze, niestety przy otwieraniu butelek, gaz wszystko wymieszał i w kieliszku żadnej klarownosci, a jak u Was to wygląda???
Dziwna sprawa, może za mocno nagazowane?
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Chyba, dwie butelki strzeliły, prawdziwe granaty...:o
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

No i mamy przyczynę. Albo przesadziłeś z cukrem albo nie odfermentował do końca. Otwarcie mocno nagazowanego napitku spowodowało nagłe odgazowanie i zmętnienie.

Krzysztof P.
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 21 lip 2014, 14:26
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Krzysztof P. »

Cydr ładnie pracuje. Co sądzicie, żeby wrzucić tam pokrojone kawałki jabłka?

Mam niejasne wrażenie, że już pytałeś o to i sam ci odrzuciłem posta - jest ładne zdjęcie więc zaakceptuje - ale czytaj temat, bo to o co pytasz było omówione. MANOWAR

Obrazek

PARAF
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 11 lip 2014, 17:08
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: PARAF »

Mój "pracował" w ciemnościach - garaż i ok. 20'C.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”