Kokosowica
-
Autor tematu - Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
A oto przepis:
-6kg cukru
-20l wody
-4kg wiórków kokosowych
-drożdże gorzelne
Wiórki wygotowujemy w 16l wody, cedzimy i odstawiamy na 2 doby. Po tym czasie ściągamy płyn, podgrzewamy go i rozpuszczamy w nim cukier. Następnie przelewamy go do fermentatora, i uzupełniamy wodą do 20l. Dodajemy drożdże. Po skończonej fermentacji destylujemy.
Można też zrobić nastaw na cukrówkę i go przedestylować. W destylacie macerować przynajmniej 2 tygodnie wiórki kokosowe, i na 2 destylację. Podczas destylacji, można też wrzucić do kotła trochę wiórków kokosowych dla zwiększenia aromatu.
-6kg cukru
-20l wody
-4kg wiórków kokosowych
-drożdże gorzelne
Wiórki wygotowujemy w 16l wody, cedzimy i odstawiamy na 2 doby. Po tym czasie ściągamy płyn, podgrzewamy go i rozpuszczamy w nim cukier. Następnie przelewamy go do fermentatora, i uzupełniamy wodą do 20l. Dodajemy drożdże. Po skończonej fermentacji destylujemy.
Można też zrobić nastaw na cukrówkę i go przedestylować. W destylacie macerować przynajmniej 2 tygodnie wiórki kokosowe, i na 2 destylację. Podczas destylacji, można też wrzucić do kotła trochę wiórków kokosowych dla zwiększenia aromatu.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kokosowica
To twój przepis czy znaleziony w czeluściach kopalni wiedzy zwanej Internetem? Próbowałeś go już wykonać? Brzmi ciekawie, a że zabieram się do budowy elementu aromatyzującego do swojego garnkowca to będę mógł eksperymentować z ginem i podobnymi alkoholami. Kokosowicę (w wariancie drugim - moczonym w mocnym alkoholu) dowartościowałbym wiórkami kokosowymi umieszczonymi w puszce aromatyzującej, mogłoby wtedy być ciekawie - szczególnie, że będę miał wiórki kokosowe wymoczone w rumie...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kokosowica
Nie, przepis jest mój, został opracowany na podstawie przepisu na wino. Szukałem kiedyś przepisu na taki trunek, ale nie znalazłem. Jeszcze go nie mogłem wypróbować, z powodu braku czasu. Ale nie długo się za nie go zabieram. Robiłem tylko eksperymenty na wiórkach, żeby wiedzieć jakiego smaku spodziewać się w nastawie.
Wiórki zawierają ~20% węglowodanów, może wie ktoś czy to są cukru proste?
Wiórki zawierają ~20% węglowodanów, może wie ktoś czy to są cukru proste?
-
- Posty: 13
- Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 21:34
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Kokosowica
A czy kolega grOOOby mógłby przybliżyć budowę i działanie tej puszki aromatyzującej np. w nowym temacie?
Nigdzie nie mogę czegoś konkretnego znaleźć, a bardzo mnie to interesuje.
Nigdzie nie mogę czegoś konkretnego znaleźć, a bardzo mnie to interesuje.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kokosowica
Mniej więcej to wygląda tak http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 3601#73601. Mój sprzęt jeszcze nie ma dorobionych półeczek z siatki i jest mniejszych rozmiarów, ale jak zajdzie taka potrzeba, to i to się zrobi. Zdjęcia będą jak do mnie dotrze.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 13
- Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 21:34
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 26
- Rejestracja: niedziela, 6 gru 2009, 20:08
- Ulubiony Alkohol: Whiskey, Brandy
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: ZDolny Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Re: Kokosowica
Jak ocena rumu? Sam skroiłem kokosa na drobno, dodałem kilka ziaren kawy zalałem ok. 70% trunkiem i tak stoi już rok, wytrąciło się coś z tego (chyba tłuszcz z kokosa) i opadło na dół, niestety smaku i zapachu w tym... jakoś mało. Może puścić to na pot stilu razem z kokosem? tylko co z tym osadem z dołu, też dodać czy odcedzić?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
PĘDŹ się dowiedzieć
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kokosowica
Przesadziłeś z czasem moczenia kokosa w alkoholu na moje oko. Ja po tygodniu moczenia kokosa (wiórki) w 40% rumie odczuwałem delikatną goryczkę, jak moczyłem go 2-4 dni to nie było śladu po tej goryczce. A trunek wbrew pozorom wyszedł równie aromatyczny. Klarowną część zlej i odstaw, możesz nią zalać świeże wiórki kokosa (uprzednio przepłukane zimną wodą na sitku) na 2-3 dni. Osad możesz spróbować przefiltrować przez filtr do kawy - ale uprzedzam, idzie to dość opornie. Na koniec możesz jeszcze spróbować dosłodzić próbkę i skosztować ją na drugi dzień - cukier uwypukli smak kokosa i będzie on wyraźniejszy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kokosowica
Kokos, jest lekko wyczuwalny, ponieważ zdominował go smak owoców.
Rok maceracji, to stanowczo trochę za długo. Czas maceracji, zależy od ilości użytych wiórków kokosowych, i od intensywności smaku jaki chcemy uzyskać. Chociaż kokos daje nie zbyt mocny aromat. Ale kontrola, smakowa podczas maceracji, jest nawet obowiązkowa. Nie wolno polegać, tylko na czasie.
Rok maceracji, to stanowczo trochę za długo. Czas maceracji, zależy od ilości użytych wiórków kokosowych, i od intensywności smaku jaki chcemy uzyskać. Chociaż kokos daje nie zbyt mocny aromat. Ale kontrola, smakowa podczas maceracji, jest nawet obowiązkowa. Nie wolno polegać, tylko na czasie.
-
Autor tematu - Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kokosowica
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lis 2018, 21:40 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.